Το σίριαλ “ΣΥΡΙΖΑ” είναι ένα έργο που δεν κόβει καθόλου εισιτήρια, αν κρίνω από την αναγνωσιμότητα και τα views που παίρνουν τα θέματα τα σχετικά με τα συμβαίνοντα στην αξιωματική αντιπολίτευση, από τη στιγμή της εκλογής Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος και δώθε… (γι’ αυτό και σήμερα επιλέγω μια άσχετη με το ΣΥΡΙΖΑ φωτογραφία, γιατί τα τελευταία “Δήγματα” που ασχολήθηκαν με το κόμμα του Στέφανου, δε διαβάστηκαν καθόλου…).
Ακόμα και οι κρίσιμες ώρες του τελευταίου Σαββατοκύριακου που έγραψαν ιστορία για τα μεταπολιτευτικά χρονικά της χώρας μας, δεν προκαλούν το παραμικρό ενδιαφέρον στην πλειοψηφία των πολιτών, ει μη μόνον σε όσους συμμετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο στο συγκεκριμένο κόμμα και σε όσους λόγω επαγγελματικής υποχρέωσης, οφείλουμε να γνωρίζουμε τις εξελίξεις. Ελλείψει άλλων θεμάτων της επικαιρότητας, η στήλη μονοθεματικά σχεδόν, ασχολείται και σήμερα με το ΣΥΡΙΖΑ…
Σύνοψη δράματος
Συνοψίζω τα της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου:
- Αυτό… που είδαμε να μιλά στην αρχή της διήμερης διαδικασίας, δε μπορεί να είναι αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης… Μπορεί να την μάθει τη δουλειά το παλικάρι και να γίνει Πρωθυπουργός, δεν αμφιβάλλω καθόλου αλλά στην παρούσα φάση, ο Κασσελάκης είναι απλά η χαρά των γελοιογράφων. Διαβάζει κείμενα που του γράφουν και τα μισά από αυτά που λέει, παίζει να μην τα καταλαβαίνει κιόλας. Όταν δε, αναφέρεται στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, φαίνεται ακόμα πιο ξένος, γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι δε βίωσε γεγονότα της ζωής μας, κατά τα τελευταία 20 χρόνια, ασούμε. Πόσο πιστευτός να γίνεται άρα, ότι μας νιώθει για την κρίση του 2010, για τα capital controls του 2015 κοκ.;
- Προ Τσακαλώτου, από το χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, πήραν τα κουβαδάκια τους για άλλη παραλία… ο Φώτης Κουβέλης και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο πρώτος επέστρεψε στο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μια σύντομη μνημονιακή περιπλάνηση, για να στηρίξει το τρίτο μνημόνιο… ο δεύτερος μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, με όρους ΠΑΣΟΚ, ή κατά τη νεοδημοκρατική αργκό… τον έφαγε ο λύκος, αφήνοντας το μαντρί. Η πορεία του Ευκλείδη δε μπορεί να είναι διαφορετική, αν αναλογιστούμε και τα πολύ απλά, εξής μαθηματικά: ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσακαλώτος πήρε 8,93%. Το 8% επί του 17,83% των ψήφων που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εθνικές εκλογές του 2023, σε τι ποσοστό αντιστοιχεί επί των εχόντων δικαίωμα ψήφου; Γύρευε… Δύσκολα μπαίνει στη βουλή ένα κόμμα με τους Τσακαλωτο-σκουρλετο-βιτσο-φίληδες, στις επόμενες εθνικές εκλογές.
- Όπως έγραψε ξανά η στήλη, τις τελευταίες μέρες, δεν είναι προς το συμφέρον της Έφης Αχτσιόγλου να αποχωρήσει από το κόμμα στην παρούσα φάση. Μετά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, εδραιώνεται ως η μόνη πτέρυγα εσωκομματικής αντιπολίτευσης και λογικά, θα πορευτεί κάνοντας υπομονή, ως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, προσδοκώντας ένα πολύ κακό αποτέλεσμα για το ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι διόλου απίθανο. Αν πάλι, έρθουν τα πάνω-κάτω και ο πρόεδρος Στέφανος κάνει την έκπληξη, ανασταίνοντας ένα πολιτικό “πτώμα” που σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε και μόνο τότε η Έφη θα πρέπει να ξανασκεφτεί και να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της για την πολιτική της καριέρα που είναι αλήθεια, μέσα σε 8 χρόνια, ακολούθησε μια αλματώδη εξέλιξη.
Και κάτι ψαγμένο
Και κάτι τελευταίο, για τους πιο ψαγμένους αναγνώστες της στήλης, παίρνοντας ως αφορμή ένα σχόλιο που διάβασα από φίλο στο fb: “…Η ομάδα μου, η ομάδα της Έφης, η ομάδα του Διονύση…”. Ομαδάρχες, φύλαρχοι και κοτσαμπάσηδες! Επαναφορά στο στάδιο της προ-Πολιτικής“.
Επειδή μιλάμε τον τελευταίο καιρό για την “μεταπολιτική” και τη “μεταδημοκρατία” που έφερε στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, η προσωπικότητα Κασσελάκη… σύμφωνα με τον θεωρητικό της μεταδημοκρατίας, Colin Crouch (Μεταδημοκρατία, Εκδόσεις: Εκκρεμές, σ.77), αν θέσουμε την έννοια του «μετα-»… αφηρημένα πάνω στον όρο «Χ», ερμηνεύεται ως εξής: “Η χρονική περίοδος 1 είναι προ-Χ και φέρει ορισμένα χαρακτηριστικά που συνδέονται με την απουσία του Χ. Η χρονική περίοδος 2 είναι η περίοδος ακμής του Χ, όταν το Χ επηρεάζει πολλά πράγματα και αλλάζει έτσι την κατάστασή τους σε σχέση με τη χρονική περίοδο 1. Η χρονική περίοδος 3 είναι μετα-Χ. Αυτό σημαίνει ότι έχουν διαμορφωθεί νέες συνθήκες που μειώνουν τη σημασία του Χ, ξεπερνώντας το κατά κάποιο τρόπο… Το Χ θα έχει αφήσει τα σημάδια του και θα διασώζονται έντονα τα ίχνη του…”.
Μήπως τελικά με τον Κασσελάκη και τον πολιτικό πρωτογονισμό του Παυλάρα του Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ μας επιστρέφει στην προ-πολιτική και δεν μας πηγαίνει στην μετα-πολιτική, όπως κατά κόρον λέγεται τον τελευταίο καιρό;
Τα πρόσωπα και οι συσχετισμοί
Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στην Ήπειρο για το ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια ενδιαφέρουσα θεωρητική άσκηση που θα επιχειρήσουμε εδώ.
Ο πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης θα είναι αυτός που κατά πάσα βεβαιότητα, θα λάβει τη θέση του πρώην βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστου Μαντά, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Ο Xρ. Μαντάς ήταν ένα από τα παραιτηθέντα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στην οποία είχε εκλεγεί κατά τις εσωκομματικές εκλογές του Μαΐου του 2022. Θυμίζουμε πως ο Μαντάς είχε προσπεράσει τον προηγούμενο σε ψήφους Γιώργο Ζάψα, λόγω των υποτιθέμενων ποσοστώσεων και ο τελευταίος είχε “κοπεί” από το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο, με απίστευτες μεθοδεύσεις. Σήμερα, ο Μαντάς με την αποχώρησή του από την Κεντρική Επιτροπή, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της “Ομπρέλας”, δε μπορεί πλέον να είναι το ένα από τα δέκα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που εκπροσωπούσε την Ήπειρο.
Στις εσωκομματικές εκλογές του Μαΐου του 2022, ο Μ. Κάτσης δεν είχε εκλεγεί λόγω της ποσόστωσης που ίσχυε για την εκλογή εν ενεργεία βουλευτών. Σήμερα, ο Μ. Κάτσης δεν είναι βουλευτής και ως εκ τούτου, με τις περισσότερες ψήφους μπορεί πλέον να γίνει μέλος της ΚΕ.
Ποιοι εκπροσωπούν την Ήπειρο στην ΚΕ
Τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕ από την Ήπειρο είναι οι Γεροβασίλη Όλγα, Τζούφη Μερόπη, Τσίρκας Βασίλης, Στέφος Γιάννης, Γρίβας Χρήστος, Μαντάς Χρήστος, Ιωάννου Αθηνά, Σουλελέ Λίλα- Αγλαΐα, Νάτσικα Αγλαΐα και Οικονόμου Αθανάσιος.
Πέραν του Χ. Μαντά, οι υπόλοιποι Ηπειρώτες στην ΚΕ ανήκουν είτε στο προεδρικό μπλοκ, είτε στην ομάδα Αχτσιόγλου. Η Όλγα Γεροβασίλη είναι ένα από τα παλιά στελέχη του κόμματος που διακριτικά εδώ και καιρό στηρίζουν το νέο πρόεδρο. Στη διάρκεια της επεισοδιακής συνεδρίασης του Σαββατοκύριακου, ήταν μεταξύ των στελεχών που κατέβασαν τις δύο τροπολογίες-προσθήκες για το σχέδιο πολιτικής απόφασης, με τις οποίες αφενός καταδίκασαν «εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος», αφετέρου έβαλαν «φρένο» στο εσωκομματικό δημοψήφισμα για την διαγραφή μελών του κόμματος, κατά την αδιανόητη εισήγηση του προέδρου.
Η έτερη βουλευτής, μέλος της ΚΕ, Μερόπη Τζούφη, συνυπέγραψε το κείμενο της ομάδας Αχτσιόγλου και αποχώρησε από την επεισοδιακή συνεδρίαση. Με ανάρτησή της μάλιστα, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το αύριο του κόμματος και προφανώς και το δικό της. Η κ. Τζούφη στήριξε ανοιχτά Αχτσιόγλου, μόνο ενόψει της δεύτερης εκλογικής Κυριακής και πλέον συναρτά το μέλλον της στο κόμμα, από τις κινήσεις της συγκεκριμένης ομάδας.
Στην ομάδα Αχτσιόγλου ανήκουν και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Στέφος αλλά και η συντονίστρια της ΝΕ Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαΐα Νάτσικα, και αμφότεροι αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Σαββάτου στην ΚΕ. Ο Γ. Στέφος, ως επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο, είναι αναγκασμένος να συνυπάρξει με την ηγεσία του κόμματος το επόμενο διάστημα, ενώ ο πρώτος περιφερειακός του σύμβουλος στην ΠΕ Ιωαννίνων, Χρήστος Μαντάς, δεν είναι πλέον ΣΥΡΙΖΑ… Κι εδώ υπάρχει μια χτυπητή δυσαρμονία… ανάμεσα σε μια εκλεγμένη, κομματική αυτοδιοικητική παράταξη και τη νέα ηγεσία του κόμματος.
Ο Χρήστος Γρίβας στήριξε ανοιχτά Αχτσιόγλου στην εσωκομματική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου, ωστόσο δεν ακολούθησε στην αποχώρηση το περασμένο Σάββατο. Στάθηκε στο πλευρό των Ξενογιαννακοπούλου, Γεροβασίλη. Ζαχαριάδη κτλ. υποστηρίζοντας τις δύο τροπολογίες και μπορεί να εκληφθεί η στάση του ξεκάθαρα ως αποκλίνουσα πλέον από την ομάδα Αχτσιόγλου, με την οποία συμπορεύτηκε όλο το τελευταίο διάστημα και επόμενα, ως σύνταξη με το προεδρικό μπλοκ.
Κοντά στους προεδρικούς είναι ο πρώην βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας καθώς και η Αθηνά Ιωάννου από την Ηγουμενίτσα, ενώ οι Θανάσης Οικονόμου και Λίλα Σουλελέ εκπροσωπούν σκληρά το μπλοκ των νεοπροεδρικών στην Ήπειρο. Η δικηγόρος Λ. Σουλελέ ήταν μέλος του προεδρείου στη συνεδρίαση της ΚΕ, το Σαββατοκύριακο και τόσο αυτή όσο και η Αθ. Ιωάννου, λόγω της συγγενικής της σχέσης με την βουλευτή Θεσσαλονίκης, Κ. Νοτοπούλου η τελευταία, στον πρώτο γύρο των εκλογών, υποστήριξαν την υποψηφιότητα Παππά. Ο τελευταίος είναι ένα από τα “πρωτοπαλίκαρα” του Κασσελάκη πλέον και ως εκ τούτου, η στοίχιση των δύο γυναικών στο μπλοκ των νεοπροεδρικών θεωρείται δεδομένη.
Με τα παραπάνω προκύπτει ότι οι συσχετισμοί στην Ήπειρο, ευνοούν τη νέα ηγεσία του κόμματος. Απομένει να φανεί πως θα κινηθούν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, για να κριθεί πως θα λειτουργήσει το κόμμα στην Ήπειρο.
Να αποχωρήσουν
Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου με πολύ βαριά ατζέντα, και όπως επισημάναμε και στα “Δήγματα” του Σαββάτου, μια ημερήσια διάταξη σαν τη σημερινή, αποτελεί ξεκάθαρο ευτελισμό των συλλογικών διαδικασιών από μεριάς του… 57% που έγινε 54% στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου…
Το γεγονός της παραφορτωμένης ημερήσιας διάταξης που δεν θα επιτρέψει με ανθρώπινους όρους την ουσιαστική συζήτηση των τόσο σοβαρών θεμάτων που έχουν τεθεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης με τη μορφή επερωτήσεων προς την Περιφερειακή Αρχή Καχριμάνη, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών… θέτει με επιστολή του προς το προεδρείο, ο επικεφαλής της παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών”, Γιώργος Ζάψας. Δικαίως, γιατί όπως είπαμε από το Σαββατο, δεν θα επιτραπεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση στο σώμα, ούτε για τα πρόστιμα εκατομμυρίων που φόρτωσε η διοίκηση Καχριμάνη στους Ηπειρώτες, ούτε για καραμπινάτες πλημμέλειες της Περιφερειακής Αρχής κοκ. Επιδίωξη της διοίκησης είναι προφανώς η συγκεκριμένη μεθόδευση, ώστε να αποφύγει τον ουσιαστικό έλεγχο.
Ποια όμως, είναι η δέουσα στάση της αντιπολίτευσης εν προκειμένω; Μπορεί να είναι η προτελευταία ή η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την παρούσα σύνθεση… Αρκεί να καταγγείλουν μέσα στη συνεδρίαση οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για πολλοστή φορά, την απαξίωση του περιφερειακού συμβουλίου από τη διοίκηση Καχριμάνη; Κατ’ εμέ όχι, και είναι μια καλή ευκαιρία, η μοναδική και τελευταία ουσιαστικά σήμερα… η αντιπολίτευση να κάνει μια επίδειξη δύναμης και… λίγο αποτελεσματικό θόρυβο, αποχωρώντας από τη συνεδρίαση. Είναι ο μόνος τρόπος για τσατίσουν τον Αλ. Καχριμάνη που χρόνια τώρα, εκμεταλλευόμενος τα εκλογικά ποσοστά που απλόχερα του δίνει ο κόσμος, γράφει στα… τσαρούχια του τους θεσμούς και τις συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες.
Στείλτε μας στο info@pbnews.gr σχόλια και παρατηρήσεις για ό,τι σας “χαλάει”, σας διασκεδάζει ή σας τη “σπάει” – ακόμα και αν είμαστε εμείς – κι εμείς θα τα δημοσιεύσουμε…