Πηγαίνοντας για τη δεύτερη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής του Δήμου Ιωαννιτών, στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης, από τη θεματολογία που επιλέγει η αντιπολίτευση, μιας και αυτή είναι που ορίζει τα θέματα αυτών των συνεδριάσεων βάσει των προβλέψεων του νομοθέτη, μπορούμε πλέον να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα, τόσο για τη χρησιμότητα της διαδικασίας, όσο και για την αποτελεσματική αξιοποίηση της ευκαιρίας από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Η λογική του νομοθέτη έλεγε πως με μια τέτοια πολιτική διαδικασία θα δίνεται αφενός η δυνατότητα να γίνονται στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια χρήσιμες συζητήσεις επί σημαντικών θεμάτων, τα οποία μια διοίκηση μπορεί συστηματικά και σκόπιμα να αποφεύγει να έρχονται στη δημόσια σφαίρα, όπως ας πούμε κατ’ επανάληψη έκανε η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών (τόσες και τόσες φορές οι αείμνηστος Ελισάφ αλλά και ο διάδοχός του υποσχέθηκαν δημόσια που θα κουβεντιάσουμε στο δημοτικό συμβούλιο το τάδε ή το δείνα θέμα αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ). Και αφετέρου, θα απεμπλέξει τις ημερήσιες διατάξεις των υπηρεσιακών θεμάτων για υποθέσεις των πολιτών και του Δήμου, από ατέρμονες συνεδριάσεις και συζητήσεις που κρατούν ως τα ξημερώματα.
Το αποτέλεσμα
Ποιο το αποτέλεσμα της εφαρμογής της λογοδοτικής διαδικασίας, αυτούς τους έξι μήνες από την αρχή της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας; Η εμπειρία νομίζω είναι κοινή, για τα περισσότερα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Αν ο προεδρεύων του σώματος δεν περιορίζει τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στις κανονικές συνεδριάσεις, όπως κάνει ας πούμε, η πρόεδρος Σταυρούλα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, τότε οι πέραν των λογοδοτικών, συνεδριάσεις των συμβουλίων, έχουν την ίδια ακριβώς δομή και μορφή με το παρελθόν. 1,2 και 3 ώρες προ ημερησίας διατάξεως κουβέντα, για να μπουν μετά τα συμβούλια στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Εδώ και εδώ οι δύο πρώτες συνεδριάσεις λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων.
Τι είναι λογοδοσία
Κι ερχόμαστε στις λογοδοσίες. Το νόημα μιας “λογοδοσίας”, όπως αυτονόητα αντιλαμβάνεται ο καθένας, είναι ο απολογισμός μιας διοίκησης επί των πεπραγμένων της. Για τις νυν αυτοδιοικητικές ηγεσίες αυτό σημαίνει πως μπορεί να ζητείται ο απολογισμός των πεπραγμένων του τελευταίου εξαμήνου. Στις περιπτώσεις βέβαια που μια διοίκηση συνεχίζει για δεύτερη, τρίτη ή… νιοστή θητεία όπως για παράδειγμα η Περιφερειακή Αρχή Καχριμάνη στην Ήπειρο, νομιμοποιείται η αντιπολίτευση κάθε θέμα που αφορά την περιοχή, να το θέτει ζητώντας απολογιστικά απαντήσεις, μιας και για τα 22 χρόνια που ο Αλ. Καχριμάνης διατελεί Νομάρχης Ιωαννίνων και Περιφερειάρχης Ηπείρου, λογικά δεν έχει αφήσει κάποιο θέμα που να μην έχει ασχοληθεί μαζί του…
Η επόμενη συνεδρίαση
Τηρείται λοιπόν η λογική του απολογισμού στα ερωτήματα που θέτουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης; Όχι απολύτως, όπως θα δούμε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της επόμενης συνεδρίασης λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων.
- Πορεία ενσωμάτωσης Νομικών Προσώπων του Δήμου: Η παράταξη “Γιάννενα Νέα Εποχή” που ρωτά, είναι μεν εντός θέματος μιας και κατά τους τελευταίους έξι μήνες διαχειρίζεται το πρόβλημα η νυν διοίκηση… αλλά κουβέντα για τα Νομικά Πρόσωπα έγινε κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, και την έγκριση τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου.
- Πορεία έργου ποδηλατόδρομου (Πλατεία Μαβίλη- Πέραμα) – Οριοθέτηση της λίμνης Παμβώτιδας (Γιάννενα Νέα Εποχή): τα δύο θέματα συζητήθηκαν με διάφορες αφορμές ως τώρα στο δημοτικό συμβούλιο και είναι μπλεγμένα σε ένα κουβάρι. Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και ο νέος νόμος περί αιγιαλού είναι δύο βασικοί παράγοντες στην όλη εξίσωση και χωρίς αυτούς, η δημοτική αρχή δε μπορεί να κάνει πολλά. Παρόμοιο ήταν το θέμα που έβαλε στην δεύτερη συνεδρίαση λογοδοσίας η παράταξη “Όμορφη Πόλη”, οπότε μάλλον επαναλήψεις θα έχουμε.
- Ποιες είναι οι θέσεις και οι ενέργειες της Δημοτικής αρχής για την συνεργασία Δήμου και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και για την στήριξη του και ποιες είναι οι προθέσεις της Δημοτικής Αρχής για την προσεχή επέτειο 60 χρόνων από την ίδρυση του τοπικού ΑΕΙ. Εκτός θέματος ο πρώην Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος που κάνει το σχετικό ερώτημα, δίνοντας την δυνατότητα να ακούσουμε για πολλοστή φορά, προεκλογικού χαρακτήρα υποσχέσεις για την περίφημη “διασύνδεση” των δύο φορέων. Λογοδοσία για επικείμενο προγραμματισμό εκδηλώσεων (;) δε νοείται…
- Τα θέματα 4,5 και 6 που μπαίνουν από την παράταξη “Ιωάννινα_2023” και αφορούν (4) το αν και πόσο έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα πολιτικές Ενεργειακής Εξοικονόμησης από το Δήμο Ιωαννιτών, (5) το έργο και τον εφεξής προγραμματισμό για τον Δημόσιο χώρο των παλαιών στρατιωτικών φυλακών και (6) τα έργα του Δημοτικού φωτισμού, βλέπε σύμβαση για led ας πούμε… είναι απολύτως εντός θέματος και σχετικά μεταξύ τους. Προχωράει και πόσο η ενεργειακή εξοικονόμηση, το έργο των led πότε ακριβώς θα ξεκινήσει και μια σημαντική ανάπλαση που έχει πολλά προβλήματα… Αναμένονται με ενδιαφέρον οι απαντήσεις.
- Για την αεροπορική σύνδεση Ιωαννίνων – Ηρακλείου, ρωτά ο πρώην Δήμαρχος Νικόλαος Γκόντας, ωστόσο, το θέμα αυτό είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών. Θα κάνει ξανά το διαγωνισμό και με ποιους όρους το Υπουργείο είναι η ερώτηση, αλλά πρέπει να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο, από κάποιον βουλευτή μας…
- Τα ογκώδη αντικείμενα (θέμα 8, από την “Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία”) και η υδροδότηση στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων (θέμα 10, από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”): το μεν πρώτο έχει τεθεί ξανά στο δημοτικό συμβούλιο και μοιάζει μικρό για μια διαδικασία λογοδοσίας, το τεράστιο αντίθετα θέμα της υδροδότησης δεν χωρά στη λογοδοσία, αφού σε έξι μήνες προφανώς και δεν έγιναν όσα έχουν ανάγκη οι δημότες, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται από πολλές και πολύωρες διακοπές νερού. Η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ επενδύει σε ένα θέμα σοβαρό που προκαλεί τη δικαιολογημένη οργή των δημοτών, χωρίς να μπορούν αλλά και να πρέπει αυτοί να επιμερίσουν ευθύνες για τις αιτίες του βασάνου τους.
- Αθλητικές υποδομές: Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για τον αθλητισμό, ρωτά ο επικεφαλής της παράταξης “Γιάννενα Όμορφη Πόλη”, σχετικός με το θέμα ο ίδιος λόγω του βιογραφικού του αλλά και γιατί διετέλεσε 4 χρόνια πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ με εξαιρετικά φτωχά αποτελέσματα. Καμία είδηση δεν πρόκειται να βγει από την απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα.
Εν κατακλείδι βλέπουμε μια ημερήσια διάταξη που διαμορφώνεται ανάλογα με τις μικροπολιτικές στοχεύσεις των παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων, δίνοντας ενίοτε “πάσες” στη διοίκηση να καταγγείλει τους προηγούμενους ή το κεντρικό κράτος και πάντως, όχι για να μάθουμε κάτι χρήσιμο για το παρόν του Δήμου μας.
Τα χάλια του αθλητισμού
Το θέμα των αθλητικών υποδομών οφείλει να απασχολήσει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και να υπάρξουν απαντήσεις για έναν σοβαρό σχεδιασμό που ζητείται δεκαετίες τώρα, από τις ηγεσίες του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου. Το πρόσφατο περιστατικό του παρά λίγον ατυχήματος στο κολυμβητήριο του ΠΕΑΚΙ στη Λιμνοπούλα όταν αποκολλήθηκε πάνελ από την οροφή του κολυμβητηρίου, πρέπει να κινητοποιήσει όλους, ανεξαρτήτως στενών αρμοδιοτήτων και άλλων τυπικοτήτων.
Προ καιρού, η στήλη έγραφε για τα απίστευτα χάλια των εγκαταστάσεων του Πανηπειρωτικού στην Ανατολή, ενός χώρου όπου ο χρόνος σταμάτησε στο 2019, όταν παρέδωσε η προηγούμενη διοίκηση στον Παντελή Κολόκα και το ΔΣ του. Έκτοτε δεν έγινε απολύτως τίποτα για τους χώρους όπου αθλούνται ή περπατούν εκατοντάδες γονείς και παιδιά καθημερινά.
Δήμος και Περιφέρεια οφείλουν να παρέμβουν στο κεντρικό κράτος για να απαιτήσουν αυτά που η Κρήτη πήρε απλόχερα, ξερωγώ, για όσο διάστημα Υφυπουργός Αθλητισμού ήταν ο Λευτέρης Αυγενάκης…
Χωρίς να πω πολλά άλλα για το θέμα αυτό, θα παρατηρήσω μόνο πως αποτελεί απίστευτο αυτογκόλ, σε αυτή τη χρονική στιγμή να ζητά απαντήσεις από τη δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα για τις αθλητικές υποδομές, ο επικεφαλής της παράταξης “Γιάννενα Όμορφη Πόλη” και πρώην πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ…
Στείλτε μας στο info@pbnews.gr σχόλια και παρατηρήσεις για ό,τι σας “χαλάει”, σας διασκεδάζει ή σας τη “σπάει” – ακόμα και αν είμαστε εμείς – κι εμείς θα τα δημοσιεύσουμε…