Το “δούλεμα” συνεχίζεται αμείωτο από τον εξωκοινοβουλευτικό Υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη…
Ναι, αυτόν που έλεγε περί τα τέλη Οκτωβρίου, πως μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 θα δημοπρατούνταν ο δρόμος Γιάννενα-Καλπάκι-Κακαβιά…
Ο ίδιος τώρα λέει πως αυτό θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023!
Το θέμα όμως, δεν είναι αν θα πέσουμε μέσα στην πρόβλεψη για το χρόνο δημοπράτησης του πολύπαθου έργου αλλά η στεγνή κοροϊδία από τον εκπρόσωπο της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, καθώς όλοι καταλαβαίνουμε, πως απέχουμε πααααααρα πολύ χρόνο από τη δημοπράτηση του έργου και πως είναι αντικειμενικά αδύνατο, η παρούσα κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταφέρει κάτι τέτοιο.
Για τον καταγόμενο από τη Θεσσαλονίκη Υφυπουργό, πιθανόν δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον στο αν οι κυβερνητικές αλλά και οι προσωπικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο οδικό έργο, πάνε εντελώς κουβά… ο δρόμος αυτός όμως, όπως έχω τονίσει άπειρες φορές, κατά τα τελευταία τρία χρόνια, θα στοιχειώνει αιώνια τη ΝΔ. Τόσο γιατί άφησε στη μέση την Ιόνια Οδό, ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, όσο και για τις υποσχέσεις του σημερινού Πρωθυπουργού, από τα χρόνια που βρίσκονταν στην αξιωματική αντιπολίτευση πως κάποτε, θα ολοκληρώσει την Ιόνια Οδό, ώστε να φτάσει μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Ως εκ τούτου, μέχρι τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, στη ΝΔ, τοπικά και κεντρικά, θα πρέπει να βρουν κάποιες καλές απαντήσεις για να λένε, όταν θα στριμώχνονται από δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους, γιατί αθέτησαν μια πολύ βασική τους υπόσχεση για την περιοχή μας.
Οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο
Οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απασχόλησαν από καιρό, τη στήλη που υποστήριξε με σθένος, την ανάγκη για αλλαγή πορείας στο τοπικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αν ξεφεύγαμε από την… “εμπνευσμένη” σειρά διαδοχής που ακολουθήθηκε για χρόνια στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέσα από εκλογές μεν αλλά με μια συγκεκριμένη μεθόδευση που όλοι αναγνωρίζουν σαν πέρασμα του δαχτυλιδιού από τον προηγούμενο στον επόμενο, με μια άτυπη συμφωνία ουσιαστικά, να μην ασχοληθεί κανείς με το παρελθόν των προκατόχων του.
Ο νέος νόμος επέτρεψε να αισιοδοξούμε πως αυτή η αλυσίδα… σιωπής θα σπάσει και πως θα αρχίσει επιτέλους μια νέα διαδρομή στο τοπικό ΑΕΙ, με στόχο την πραγματική και όχι τη fake αριστεία, την πρωτοπορία και τη διεθνή αναγνώριση.
Αυτή η ελπίδα εξακολουθεί να υπάρχει, αν και ο νόμος ως προς το κομμάτι της ανάδειξης της νέας διοίκησης, αποδείχτηκε κατ’ εμέ, ξεκάθαρα προβληματικός και αυτό οφείλει να το εκτιμήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Ανατροπές
Στα “Δήγματα” της Τρίτης, ήμουν πιστεύω αρκετά… εκδηλωτικός για την έκπληξη που ένοιωσα προσωπικά, ακούγοντας για τους υποψήφιους αντιπρυτάνεις που προτείνουν οι δύο υποψήφιοι Πρυτάνεις, Μπατιστάτου και Νικολόπουλος.
Ο τελευταίος, Σταύρος Νικολόπουλος, έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ένα κείμενο αρχών… ας πούμε, που δηλώνει μεταξύ άλλων, την υπόσχεση να ξεπεραστούν “προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες“, να τονιστεί η αναγκαιότητα της σύμπραξης για τη συγκρότηση και υλοποίηση μιας “νέας πρότασης”, κτλ. “Σε ένα Πανεπιστήμιο εγκλωβισμένο σε νοοτροπίες του παρελθόντος προτάσσουμε Πρόσωπα Ευθύνης” λέει επίσης η ομάδα του κ. Νικολόπουλου…
Επειδή όμως, το who is who είναι πάντα βοηθητικό, επισημαίνω εδώ πως τα 2/4 της απερχόμενης Πρυτανικής Αρχής του Τ. Αλμπάνη, φιλοδοξούν να γίνουν τα 2/5 της νέας διοίκησης του τοπικού ΑΕΙ, υπό τον Στ. Νικολόπουλο. Αυτές τις… “νοοτροπίες του παρελθόντος”, τις κατήγγειλαν και πάλεψαν για να τις απομονώσουν, οι κ.κ. Νικολόπουλος και Πασχόπουλος, κατά την τετραετία που συνδιοίκησαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων; Επίσης, ο κ. Νικολόπουλος πως αποδέχτηκε το διορισμό του από τον απερχόμενο Πρύτανη, ως προέδρου του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου, παραμονές των εκλογών για τη νέα διοίκηση, με μια απόφαση που ήταν κόντρα στον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας του ΠΕΚ και προδήλως προβληματική, αν όχι παράνομη, όπως ως τέτοια καταγγέλθηκε από τον Πανεπιστημιακό Θ. Ματίκα;
Οι δηλώσεις
Στην άλλη πλευρά, η φιλοδοξούσα να γίνει η πρώτη εκλεγμένη Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Άννα Μπατιστάτου, κατεβάζει ένα σχήμα υποψήφιων αντιπρυτάνεων που σύμφωνα με γνώστες της πανεπιστημιακής πραγματικότητας, ήταν καθαρά προσωπική της επιλογή και άρα, κατά τις ίδιες πάντα εκτιμήσεις, δείχνει μια διάθεση δημιουργίας ενός προσωποκεντρικού διοικητικού σχήματος, το οποίο θα έχει βλέψεις και για την επανεκλογή (της), μετά από τέσσερα χρόνια.
Δύο τουλάχιστον από τα μέλη της ομάδας Νικολόπουλου, είναι λέει, ορκισμένοι αντι-Αλμπανικοί και γι’ αυτό αποφασισμένοι να παλέψουν με τα κακώς κείμενα που συνέχισε και παγίωσε ο “σοφός” του Αλ. Τσίπρα.
Προσωπικά δεν θα κρίνω ούτε τους μεν ούτε τους δε, υποψήφιους αντιπρυτάνεις, γιατί υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ και κατά, ένθεν κακείθεν, και τους περισσότερους εξ αυτών, δεν τους γνωρίζω. Μια γενική εκτίμηση ωστόσο είναι πως η κ. Μπατιστάτου, με τις επιλογές της, κάνει ντέρμπι την πρυτανική εκλογή, ενώ θα μπορούσε να είναι γι’ αυτήν, ένας υγιεινός “περίπατος”. Με τη χθεσινή του δήλωση, ο Στ. Νικολόπουλος, έδειξε την πρόθεση το σχήμα του, να αντισταθεί σε κακές νοοτροπίες και παθογένειες.
Αναμένουμε την αντίστοιχη δήλωση της έτερης υποψήφιας, και βέβαια, επειδή ως γνωστόν, ο δρόμος προς την κόλαση, είναι στρωμένος με αγαθές προθέσεις, αμφότεροι θα κριθούν από εμάς, στην υλοποίηση του έργου τους, εφόσον εκλεγούν.
Ο τουρίστας και ο αντιπρύτανης
Γιατί αυτές τις μέρες, τραβάμε τις… τρίχες μας, γενικώς με τα όσα γίνονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ειδικώς με την εκλογή του νέου Πρύτανη και ειδικώς επίσης, με τον απολογισμό του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας που έγινε προχθές από τον απερχόμενο Πρύτανη Τρ. Αλμπάνη, τον απερχόμενο αντιπρύτανη Σπ. Γεωργάτο και τους διευθυντές των έξι Ινστιτούτων του ΠΕΚ.
Και ο Στ. Νικολόπουλος μπορεί να θέλει να αντιμετωπίσει τις “νοοτροπίες του παρελθόντος”, ο δε βαμμένος ΣΥΡΙΖΑ αντιπρύτανης Γεωργάτος απέδωσε την μικρή παραγωγή έργου εκ μέρους του ΠΕΚ στις “δυνάμεις αδράνειας και την παράδοση της πελατοκρατίας που υπάρχει και μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα”, αλλά και “τις λογικές ιδιοκτησιακού καθεστώτος για να γίνει κάτι στοιχειώδες”… Είναι πιθανό να ακούγεται μια τέτοια κριτική από έναν… τουρίστα, αλλά είναι δυνατόν να τα λέει αυτά τα πράγματα, κάποιος που συμμετείχε στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επί τέσσερα χρόνια; Πλάκα μας κάνετε, ρε;
Και κάτι άλλο. Έγραψα πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια, πως αυτή η Πρυτανική Αρχή θύμιζε συνδικαλιστικό θίασο… που η μόνη της έγνοια ήταν να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να είναι συνεπής προς το κόμμα, ασχέτως αν δύο πρώην αντιπρυτάνεις, Νικολόπουλος και Πασχόπουλος, ήταν εκτός αυτού του κλίματος. Και θέτω ένα ερώτημα: πόσες φορές οι τέσσερις της απερχόμενης διοίκησης συνάντησαν πρώην Υπουργούς Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα ως πρώην Πρωθυπουργό, κατά το διάστημα που συμβάδιζε η πρυτανεία Αλμπάνη με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και πόσες φορές επεδίωξαν να συναντήσουν τη νυν ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ως διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για προβλήματα του τοπικού ΑΕΙ; Αποκλειστικά για το λόγο αυτό…
Ακρίβυνε η δημοκρατία;
Μια πρακτική που καταγγέλλεται πως δεν είναι συμβατή με το νόμο, αποφάσισε να ακολουθήσει στις εν εξελίξει εκλογές του Συνδικάτου Οικοδόμων, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με την καταγγελία του Συνδικάτου Οικοδόμων του Νομού Ιωαννίνων, οι δικηγόροι που εκτελούν χρέη δικαστικών αντιπροσώπων στις εκλογές των συνδικαλιστικών οργάνων, δεν προπληρώνονται για τη δουλειά τους, όπως φέρεται να ζητήθηκε από την πρόεδρο του ΔΣΙ να γίνει για τις εκλογές του Συνδικάτου Οικοδόμων αλλά πληρώνονται με 150 ευρώ για κάθε οκτώ ώρες εργασίας τους. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά επειδή οι εκλογές των οικοδόμων διαρκούν αρκετές μέρες, και κατά τις μέρες αυτές θα απασχοληθούν αντίστοιχοι και διαφορετικοί δικαστικοί αντιπρόσωποι, πάλι η πρόεδρος του ΔΣΙ αποφάσισε να παρίστανται κατά την ημέρα καταμέτρησης των ψήφων και έκδοσης του εκλογικού αποτελέσματος, όχι ένας αλλά όλοι οι δικηγόροι που θα λάβουν μέρος στις εκλογές. Αυτό πρακτικά σημαίνει διπλάσιο κόστος εκλογών για το συνδικάτο.
Η ίδια πράκτικη φέρεται να εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και επειδή πέρασε, τείνει να καθιερωθεί, καθώς φαίνεται.
Θα ήταν ενδιαφέρον να απαντήσει δημόσια ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων στην καταγγελία των Οικοδόμων, για να γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι που είναι εγγεγραμμένοι σε σωματεία, πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια στην περιοχή μας, αν η δημοκρατία τελικά στοιχίζει τόσο ακριβά…
Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας
Στείλτε μας στο info@pbnews.gr σχόλια και παρατηρήσεις για ό,τι σας “χαλάει”, σας διασκεδάζει ή σας τη “σπάει” – ακόμα και αν είμαστε εμείς – κι εμείς θα τα δημοσιεύσουμε…