Ομόφωνα αρνητικά τάχθηκε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δωδώνης στην παροχή γνωμοδότησης επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 10η): «Μικρό υδροηλεκτρικό, ισχύος 1,78KW επί του ποταμού Τύρια της Δ.Ε. Σελλών του Δήμου Δωδώνης, Π.Ε. Ιωαννίνων και Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου».
Το θέμα θα έρθει για γνωμοδότηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου μετά από μια αναβολή, με θετική εισήγηση (!) της υπηρεσίας της Περιφέρειας… Αναμένεται ως εκ τούτου με πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν στην περίπτωση αυτή, η Περιφερειακή Αρχή θα λάβει υπόψη την άποψη της υπηρεσίας ή την αντίρρηση της τοπικής κοινωνίας που εκφράστηκε μέσα από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δωδώνης, στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης.
Από την ΜΠΕ των 346 σελίδων του συγκεκριμένου έργου, διαπιστώνει κανείς «ιδίοις όμμασι» τα εξής:
- Η μόνη πηγή νερού που είναι ενεργή όλον τον χρόνο, είναι μια πηγή στο Κάτω Ασπροχώρι, που το νερό της μετά βίας υδροδοτεί το χωριό. Το απόθεμα του νερού από τη πηγή αυτή είναι λιγοστό, ακόμη και τον χειμώνα και αδυνατεί να κινήσει ακόμη και… παιχνίδι υδρόμυλο. Τα υπόλοιπα νερά που κυλούν στα ρέματα, τόσο Ασπροχωρίου όσο και των Τσεριτσιάνων, προέρχονται –κυρίως – από αποστραγγίσεις όμβριων υδάτων από τον ορεινό όγκο της Ολύτσικας. Είναι απορίας άξιο, ποιο νερό θα κινήσει το συγκεκριμένο έργο;
- Παρότι στη ΜΠΕ τονίζεται σε πολλά σημεία ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι αμελητέες, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δωδώνης ανεφέρει: «Η επίπτωση στη μορφολογία και τα ανάγλυφα χαρακτηριστικά της περιοχής μπορεί να χαρακτηριστεί ως άμεση, αρνητική, μόνιμη…»(σελ.3)…
O Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης στην τοποθέτησή του τόνισε πως στη ΜΠΕ του έργου δεν καταγράφονται, αναλύονται και αξιολογούνται βασικά στοιχεία της περιοχής εγκατάστασης του έργου, συνεπώς δεν ελήφθησαν υπόψη ή και υποεκτιμήθηκαν αρκετές από τις αναμενόμενες επιπτώσεις του έργου στο ανθρωπογενές και στο φυσικό περιβάλλον.
Οι θέσεις, αυτή των μετρήσεων και αυτή της υδροληψίας, είναι σε δύο διαφορετικά υπόγεια υδατικά συστήματα, σε απόσταση 25,6 χλμ., σε ευθεία γραμμή, με διαφορετικά μορφολογικά- γεωλογικά – τεκτονικά και υδρογεωλογικά στοιχεία και δεν είναι δυνατόν οι μετρήσεις της μίας θέσης, να αποδώσουν εκτιμήσεις παροχών της άλλης που να είναι ρεαλιστικές.
Στην τοποθέτηση του Δημάρχου τονίστηκε επίσης ότι η παλαιότητα των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των παροχών, μεταξύ αυτών και της οικολογικής παροχής που κατά τη μελέτη θα ανέρχεται στα 200 λίτρα ανά δευτερόλεπτο (!) – ποσότητα νερού που προφανώς δεν υπάρχει – καθώς το κλίμα γίνεται πιο θερμό, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων μεταβάλλονται, η εξάτμιση των υδάτων αυξάνεται, συνηγορεί για την πλημμελή εκπόνηση της μελέτης αλλά και του ίδιου του σχεδιασμού του έργου και της ενεργειακής αλλά και οικονομικής βιωσιμότητάς του.
Το «παρών» στη συνεδρίαση, τασσόμενοι εννοείται κατά της κατασκευής του έργου, έδωσαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Ασπροχωρίου κ. Αναστάσιος Μπέλλος και ο κ. Νεκτάριος Χήτος, πρόεδρος της Αδελφότητας Ασπροχωριτών Ιωαννίνων και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά της κατασκευής του υδροηλεκτρικού που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή και του Συλλόγου Ασπροχωριτών Αθηνών.
Η τοποθέτηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”
Στην τοποθέτησή του για το έργο, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τόκας τόνισε πως το ΜΥΗΕ στον Τυριώτικο ποταμό, αποτελεί ένα κραυγαλέο παράδειγμα για το πώς μεθοδεύονται οι «πράσινες» μπίζνες στην πράξη, μέσα από τη λεγόμενη πολιτική της «πράσινης μετάβασης» που οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων προωθούν με ταχύτατους ρυθμούς σε βάρος του λαού.
“Οι μόνοι ωφελημένοι από αυτή την κατάσταση, είναι οι μεγάλοι ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι, οι εφοπλιστές και οι τράπεζες. Όλοι αυτοί έχουν κάθε λόγο πιέζουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις για την επιτάχυνση υλοποίησης τέτοιων έργων και ταυτόχρονα πανηγυρίζουν για το σπάσιμο των ρεκόρ επενδύσεων και κερδών τα τελευταία χρόνια. Ποιοι είναι οι ζημιωμένοι; Ξανά εμείς: οι αγρότες οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, ο λαός, γιατί τα κέρδη των «πράσινων » επενδυτών δεν θα πέσουν απ’ τον ουρανό. Απ’ τη δική μας τσέπη θα βγουν” ανέφερε ο κ. Τόκας.
Ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΚΚΕ σημείωσε ακόμα:
- Παρότι η ΜΠΕ διατείνεται ότι τα «τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα είναι τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς και ενεργειακά και οικονομικά αποδοτικές», η πραγματικότητα άλλα αποδεικνύει. Για την παραγωγή μιας πολύ μικρής ποσότητας ρεύματος θα καταστραφεί μια παρθένα περιοχή με τόνους τσιμέντο, εκσκαφές και αποψιλώσεις δασικής έκτασης. Ο στόχος παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της τάξης του 1,78 MW- κατά την εκτίμησή μας – δεν πρόκειται ποτέ να πιαστεί, καθώς τον μισό χρόνο το εργοστάσιο δεν θα έχει καν νερό για να λειτουργήσει, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο το λιγοστό νερό, όσο μεγάλο κι αν είναι το φράγμα που θα κατασκευαστεί, δεν θα μπορεί να κινήσει σε 24ωρη βάση το εργοστάσιο, εκτός κι αν βρέχει καταρρακτωδώς, καθημερινά για έξι μήνες…
- Τέλος όσον αφορά τα «ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία» που διατείνεται η ΜΠΕ είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη και θα εξανεμιστούν από τις συνδυασμένες αρνητικές επιπτώσεις που περιγράψαμε παραπάνω. Ακόμη και οι θέσεις εργασίας που αναφέρονται, αφορούν αποκλειστικά τη φάση κατασκευής, ενώ οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν θα μόλις δυο (2). Το μόνο – ίσως – άμεσο όφελος, είναι τα καυσόξυλα που θα εξασφαλιστούν από την καταστροφή της δασικής έκτασης, που κι αυτά δεν ξέρουμε αν θα πάνε στους κατοίκους. Ωστόσο, να ξεκαθαρίσουμε ότι και να υπήρχαν αντισταθμιστικά, πάλι δεν θα δεχόμασταν να γίνει το έργο, εκτιμώντας την περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκληθεί.