Όσο και αν η δημοτική αρχή Ελισάφ προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά επικοινωνιακά, το θέμα του πορίσματος της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που περιγράφει ζημιές ύψους 5,5 εκατ. στην ευρώ στη λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων κατά την περίοδο 2002-2016, η ιστορία αυτή μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στο Δήμο Ιωαννιτών, όσο οδεύουμε για τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.
Η προσπάθεια του Δημάρχου Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ κατά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, να παράσχει κάλυψη στον εταίρο της δημοτικής σύμπραξης. Νίκο Γκόντα, οι δύο δημοτικές αρχές του οποίου, 2002-2006 και 2006-2010, βγάζουν στο επίμαχο πόρισμα, τις περισσότερες παραβάσεις, σε απόλυτο αριθμό αλλά και στο σύνολο του οικονομικού αντικειμένου που περιγράφεται ως ζημία για το Δήμο Ιωαννιτών, δε μπορεί ασφαλώς να αποτρέψει την πορεία της προανακριτικής έρευνας και να αποκλείσει πως θα προκύψουν κατηγορίες για τα πολιτικά πρόσωπα των τεσσάρων δημοτικών περιόδων που βρίσκονται υπό έλεγχο. Μια τέτοια πιθανότητα θα ανέκοπτε είναι λογικό, κάθε φιλοδοξία για τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς, όπως μια νέα υποψηφιότητα για τις δημοτικές εκλογές του 2023.
Παράλληλα, η απροθυμία της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ, σε απόλυτη συνεννόηση προφανώς με τη διοίκηση Ελισάφ… να μην εμπλακεί με κανέναν τρόπο στη διερεύνηση της υπόθεσης, και να μην γνωρίζει επισήμως για τις περιγραφόμενες στο πόρισμα παραβάσεις, εξηγεί την απάντηση του προέδρου της ΔΕΥΑΙ Άρη Μπαρτζώκα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Τρίτης, πως η Δικαιοσύνη δεν δίνει επισήμως το πόρισμα στη ΔΕΥΑΙ, παρ’ ότι ζητήθηκε…
Ο Νίκος Γκόντας, επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας”, εμμέσως πλην σαφώς, αναφέρθηκε στο πόρισμα της ΔΕΥΑΙ, κατά τη συνέντευξη τύπου της περασμένης Πέμπτης, όταν μίλησε για την υπόθεση της πρώην ΑΔΕΙ, της δημοτικής επιχείρησης που τέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης, με τους ογκώδεις φακέλους που παραδόθηκαν κατά την θητεία 2010-2014, από τον αείμνηστο πρώην πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ, Φίλιππο Τσουμάνη. Καμία κατηγορία δεν απαγγέλθηκε ωστόσο, στα πολιτικά πρόσωπα των δημοτικών αρχών Γκόντα και η υπόθεση ΑΔΕΙ έληξε άδοξα πολιτικά, τουλάχιστον για τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η δημοτική αρχή Φίλιου – στην οποία παρεμπιπτόντως, ανήκαν οι Μωυσής Ελισάφ και Θωμάς Μπέγκας.
Τι αποφάσισε το ΔΣ της ΔΕΥΑΙ
Η παραπάνω στάση της δημοτικής αρχής και δη των Ελισάφ-Μπαρτζώκα ωστόσο, δεν είναι συμβατή με την απόφαση που κατά πλειοψηφία έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ το βράδυ της Πέμπτης, για τη νομική στήριξη με ευθύνη και έξοδα της επιχείρησης, των εμπλεκομένων στο πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και όσων συγκεκριμένα καλούνται από την ανακρίτρια να απολογηθούν. Η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ιωαννιτών, δια των εκπροσώπων της στο ΔΣ της ΔΕΥΑΙ, πρότεινε να ζητηθεί γνωμοδότηση από δικηγόρο, για το κατά πόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση κατά την οποία φέρεται να έχουν διαπραχθεί αδικήματα σε βάρος της επιχείρησης, η ίδια η δημοτική επιχείρηση έχει υποχρέωση και δικαίωμα να καλύψει τις δαπάνες των δικηγόρων που θα ορίσουν οι καλούμενοι από την ανακρίτρια.
Η απόφαση τελικώς ελήφθη κατά πλειοψηφία, με κάποιες ενστάσεις να διατυπώνονται και από μέλη της δημοτικής αρχής που μετέχουν στο ΔΣ της ΔΕΥΑΙ.
Τέλος, απαντώντας στο επιχείρημα του προέδρου της ΔΕΥΑΙ ότι το πόρισμα του ελέγχου ζητήθηκε αλλά δεν δόθηκε… η πλευρά της “Ενότητας Πολιτών” επεσήμανε στο κείμενο που κατέθεσε πως σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 147 εδ. β του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, “αντίγραφα της δικογραφίας μπορούν να δοθούν σε οποιονδήποτε τρίτο που έχει έννομο συμφέρον με ομόφωνη έγκριση του ανακριτή και του εισαγγελέα, μετά δε το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης με έγκριση του αρμόδιου εισαγγελέα“.