Αρνητικά σε δύο έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα όρια της Μηλιάς του Δήμου Μετσόβου γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, στην τακτική συνεδρίαση της Τρίτης.
Μπλόκο σε ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο και σε έναν αιολικό σταθμό έβαλε η Επιτροπή με ομόφωνη απόφασή της και συμπλέοντας με την άποψη των κατοίκων της Μηλιάς που δε συμφωνούν με τα συγκεκριμένα έργα θεωρώντας πως θα είναι πολύ μεγαλύτερη η ζημιά από το καλό που θα κάνουν στην περιοχή τους.
Το ένα έργο είναι ένα μικρό υδροηλεκτρικό στη θέση Μηλέα, ισχύος 0,98 MW, στη ΔΕ Μηλέας του Δήμου Μετσόβου. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «ΑΜΕΡΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ».
Εισηγούμενος το θέμα ο Βασίλης Γοργόλης, αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ανέφερε με βάση την εισήγηση της υπηρεσίας ότι η οικολογική παροχή είναι μικρή και δε μπορεί να διασφαλίζεται η επάρκεια του νερού για τη λειτουργία του έργου, ως εκ τούτου ήταν αρνητική η υπηρεσιακή εισήγηση ξανά, αφού και πριν από ένα χρόνο ήρθε το συγκεκριμένο έργο για αδειοδότηση, για πρώτη φορά. Η μελέτη εμπεριέχει σφάλματα, σημείωσε επιπλέον.
Ο κ. Πολύμερος Ηλίας, πρόεδρος του Συλλόγου Μηλιωτών Ιωαννίνων, υποστήριξε πως πρόκειται για έναν παραπόταμο του Βενέτικου ποταμού, για ένα ρέμα όπου έχουμε και αναπαραγωγή άγριας πέστροφας. Τη στιγμή που όπως είπε, έχουν στερέψει τα ρέματα λόγω της έλλειψης βροχής και χιονιού, πέραν των άλλων ζημιών και καταστροφών για τη διαμόρφωση της πρόσβασης, το περιβαλλοντικό κόστος από ένα τέτοιο έργο θα είναι τεράστιο.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών” Θεόδωρος Κορωναίος αλλά και η περιφερειακή σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Κωνσταντίνα Ζέκα τόνισαν πως τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα τελικά φαίνεται να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν. Ο κ. Κορωναίνος επεσήμανε ακόμα πως σήμερα έχουμε μια έλλειψη στο νερό και υπό αυτό το πρίσμα αυτό συνέστησε στα μέλη της Επιτροπής να είναι γενικώς προσεκτικοί και αρνητικοί σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα αφού το νερό γίνεται παράγοντας σημαντικός πέραν της περιβαλλοντικής όχλησης.
Το αιολικό
Αρνητικά γνωμοδότησε η Επιτροπή και επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου/δραστηριότητας «Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 25 MW, στη θέση «ΚΥΡΑ» των Δ.Ε. Μετσόβου και Μηλέας, του Δήμου Μετσόβου. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του συγκεκριμένου έργου είναι η εταιρεία: «PINDO WIND ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
Ο κ. Γοργόλης ανέφερε μεταφέροντας την υπηρεσιακή εισήγηση πως ένα μέρος από τις οδούς πρόσβασης και από το πάρκο των 5 ανεμογεννητριών χωροθετούνται εντός προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura. Δεν υπάρχουν ανεμολογικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν το δυναμικό της περιοχής, η εν θέματι περιοχή επίσης είναι εκτός χάρτη περιοχών αιολικής προτεραιότητας και τέλος, είπε πως ο σχηματισμός πάγου τους χειμερινούς μήνες στα πτερύγια των ανεμογεννητριών θα έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν, ενώ αδύνατη θα είναι και η πρόσβαση για την επισκευή βλαβών.
Μιλώντας για μια ακόμα φορά ο κ. Πολύμερος Ηλίας, πρόεδρος του Συλλόγου Μηλιωτών Ιωαννίνων αναρωτήθηκε “τι ανάπτυξη θέλουμε” για περιοχές όπως η Μηλιά και το Μέτσοβο που στο παρελθόν ζούσαν αποκλειστικά από τα δάση ενώ τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναπτύξει και τον τουρισμό, το ίδιο δε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και στη Μηλιά. Η θέση του έργου βρίσκεται στο πιο παραγωγικό και πλούσιο δάσος οξιάς και όπως είπε, θα είναι ντροπή να καταστραφεί το δάσος για να ανέβουν οι ανεμογεννήτριες εκεί, πέραν του αισθητικού κομματιού. Επίσης, η περιοχή είναι αρκουδότοπος, τόπος αναπαραγωγής αρκούδας και τέλος επικαλέστηκε και παλιότερη απάντηση του Πρωθυπουργού για τις ανεμογεννήτριες σε τόσο μεγάλα ύψη.