Δυναμική διπλή παρέμβαση στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης, οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της ΟΛΜΕ.
Η διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών αφορά τις πειθαρχικές διώξεις εναντίων νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για τη συμμετοχή τους στην απεργία αποχή από την αξιολόγηση. Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας προχωρά μια προσπάθεια τρομοκράτησης αυτής της κατηγορίας εκπαιδευτικών που αντιτίθενται στην αξιολόγηση του Υπουργείου Παιδείας και η πειθαρχική αυτή προσπάθεια δίωξης βρίσκει απέναντί της σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα και όχι μόνο.
Ο Νίκος Παπαχρήστου, ταμίας του ΔΣ και πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ τόνισε σε δηλώσεις του πως οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι καλούνται στο πειθαρχικό συμβούλιο είναι οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν το 2020 και το 2021. Τόνισε δε συγκριμένα: “Είναι γνωστό, το ξέρουν όλοι στην εκπαιδευτική κοινότητα ότι το Υπουργείο Παιδείας παραβιάζει τους νόμους που η ίδια η ελληνική πολιτεία έχει ψηφίσει. Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν περάσει τη διετή δόκιμη υπηρεσία είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε εμείς διαφωνούμε με την αξιολόγηση, αυτή την αξιολόγηση που έχει επιβληθεί, αλλά αυτό είναι αδιάφορο. Σε τελική ανάλυση, η πολιτεία απέτυχε να εφαρμόσει και η ίδια τους νόμους τους οποίους θέσπισε και ήταν υποχρεωμένη, σύμφωνα με το κώδικα να προχωρήσει στην αυτόματη μονιμοποίηση των συναδέλφων”. Η ΟΛΜΕ ως ομοσπονδία κινείται σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστο μεθοδικά σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Ήπειρο. Καταθέτει προσφυγές για τη μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών. “Ενημερώνω ότι μία πρώτη προσφυγή, η οποία αφορά συναδέλφους της πρωτοβάθμιας έχει βγει θετική για τους συναδέλφους. Οφείλει ηθικά το Υπουργείο Παιδείας, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει δεδικασμένο, οφείλει ηθικά να σεβαστεί τη δικαστική απόφαση να σταματήσουν τα πειθαρχικά συμβούλια και να προχωρήσουν αυτόματα στη μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων αυτών” σημείωσε.
Ο Βαγγέλης Παπαϊωάννου πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων μίλησε για μια από τις πιο μελανές σελίδες της τοπικής εκπαιδευτικής ιστορίας που γράφεται σήμερα μπροστά στα μάτια όλων των εκπαιδευτικών και όλης της τοπικής κοινωνίας. “Βρισκόμαστε στην πολύ δύσκολη και δυσάρεστη θέση και χρησιμοποιώ επιεικείς όρους να καλούμαστε, να επιδόσουμε παραπεμπτικά σε πειθαρχικά συμβούλια σε συναδέλφους. Οι ανακολουθίες που παρουσιάζονται ή το προβληματικό νομικό πλαίσιο της κάθε κυβέρνησης είναι θέμα δικό της. Δεν θα το λύσουμε εμείς ούτε τα δικαστήρια βρισκόμαστε σε νόμιμη απεργία, απεργία αποχή που δεν έχει κηρυχθεί παράνομη το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό και δεν το διαπραγματευόμαστε” τόνισε ο πρόεδρος σημειώνοντας πως η ΕΛΜΕ στέκεται στο πλευρό των διωκόμενων μελών της και συμπλήρωσε με νόημα πως τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, είναι κοινά και χρονίζουν, “μόνο αν είμαστε όλοι μαζί συμπαραταγμένοι θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση, δεν προσφέρουμε καλές υπηρεσίες ούτε στον συνδικαλισμό, ούτε στους συναδέλφους”.
Ζήτησε άμεσα να σταματήσει αυτό το παιχνίδι της πίεσης που ασκείται μέσω της σύνδεσης του πειθαρχικού αδικήματος με την αξιολόγηση ειδικά των νεοδιορίστων και θα έπρεπε να έχει τελειώσει το θέμα αυτό, όπως τελείωσε με τους 12 δασκάλους στην Αθήνα. Επίσης προκάλεσε την ΟΛΜΕ να συγκαλέσει το ΔΣ άμεσα την επόμενη εβδομάδα, ώστε να δώσει οδηγίες κατευθύνσεις σε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα.
Τέλος, ο Κώστας Παργανάς πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ιωαννίνων τόνισε πως η κινητοποίηση της Πέμπτης είχε ως στόχο να καταγγείλει την διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων επειδή άσκησε πειθαρχική δίωξη σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση ενός νόμιμου δικαιώματος και μάλιστα ενός συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος, του ανώτερου νομικού κειμένου που έχει η χώρα, της απεργίας. “Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε δίωξη συναδέλφων, οι οποίοι βάζουν πλάτη όλο αυτό το διάστημα υπό πραγματικά δυσμενείς συνθήκες, προκειμένου να μορφώσουν τους μαθητές μας, να στηρίξουν τα δημόσια σχολεία. Δυστυχώς όμως, η αντίδραση που υπάρχει και η απάντηση που υπάρχει από το Υπουργείο είναι σε κάθε περίπτωση να διώκει τους εκπαιδευτικούς στο νόμιμο δικαίωμα που υπάρχει, στην απεργία” τόνισε ο κ. Παργανάς.
Εν τω μεταξύ στο πλευρό των εκπαιδευτικών, βρέθηκε και το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ που δια του προέδρου του Χρήστου Γρίβα τόνισε πως τα μοντέλα αξιολόγησης, τα οποία η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί με νύχια και με δόντια να υλοποιήσει, τα μοντέλα με τα οποία θέλουν να κονιορτοποιήσουν και να ισοπεδώσουν τους εκπαιδευτικούς δεν θα γίνουν ανεκτά από την εκπαιδευτική κοινότητα.
“Η καταστρατήγηση βασικών μας συνταγματικών δικαιωμάτων, όπως είναι το νόμιμο απεργιακό μας δικαίωμα, γιατί περί αυτού ομιλούμε, για ένα νόμιμο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα που πάση θυσία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέλει να το πετάξει στο χρονοντούλαπο, δεν θα το επιτρέψει ο κόσμος της εργασίας”, τόνισε ο κ. Γρίβας ζητώντας από τον κλάδο να μείνει ενωμένος αφού όπως είπε, δεν προσφέρεται ο χώρος της δουλειάς και της απεργίας για μικροπαραξιακά παιχνίδια.