Ε.Ε.: «Πραγματικός κίνδυνος» η επιστροφή των λύκων

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «οι αγέλες λύκων σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές έχουν καταστεί πραγματικός κίνδυνος για τα ζώα και ενδεχομένως και για τους ανθρώπους»

Από τη δεκαετία του 1950, ευρωπαϊκές χώρες χορήγησαν καθεστώς προστασίας στους λύκους, οι πληθυσμοί των οποίων οδηγούνταν σε εξαφάνιση. Ωστόσο, πλέον καταγράφεται αύξηση του αριθμού τους σε πολλές περιοχές.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι «οι αγέλες λύκων σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές έχουν καταστεί πραγματικός κίνδυνος για τα ζώα και ενδεχομένως και για τους ανθρώπους. Προτρέπω τις τοπικές και εθνικές αρχές να αναλάβουν δράση όπου χρειάζεται. Πράγματι, η ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε. τους επιτρέπει ήδη να το κάνουν».

Η Επιτροπή καλεί τις τοπικές κοινότητες, τους επιστήμονες και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν ενημερωμένα δεδομένα έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2023 για τον πληθυσμό των λύκων.

Με βάση τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν, η Επιτροπή θα αποφασίσει σχετικά με πρόταση τροποποίησης, κατά περίπτωση, του καθεστώτος προστασίας του λύκου εντός της Ε.Ε. και την επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου, για την εισαγωγή, όπου χρειάζεται, περαιτέρω ευελιξίας, υπό το φως της εξέλιξης αυτού του είδους.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένας λύκος μπήκε στον προαύλιο χώρο αγροτικής ιδιοκτησίας της οικογένειας της κ. Φον ντερ Λάιεν στη βόρεια Γερμανία, σκοτώνοντας το ηλικιωμένο της πόνι.

Επόμενο άρθρο

Επικαιρότητα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Show Buttons
Hide Buttons