Χωρίς κάποιο εντυπωσιακά διαφορετικό στοιχείο στα οικονομικά του Δήμου Ιωαννιτών για την περασμένη οικονομική χρήση του 2023, δεν προκύπτει από την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του Δήμου, η οποία έγινε στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων το απόγευμα της Τετάρτης.
Οι οικονομικές καταστάσεις του 2023 εγκρίθηκαν από τη μεγάλη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, πλην της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”.
Ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης του 2023 αφορά ουσιαστικά την τελευταία χρήση της προηγούμενης δημοτικής αρχής και αποτυπώνει την πραγματική εικόνα για το Δήμο Ιωαννιτών, τόνισε η αντιδήμαρχος οικονομικών Γωγώ Γιώτη στην αρχή της συνεδρίασης και προτού ο εκπρόσωπος των ορκωτών ελεγκτών αναφερθεί στην έκθεση και στις παρατηρήσεις της.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν, το πάγιο ενεργητικό του Δήμου ανέρχεται στα 480 εκατ. ευρώ από 474 εκατ. το 2022, τα αποθέματα υλικών παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, οι απαιτήσεις παρουσίασαν μικρή αύξηση στα 17,3 εκατ. ευρώ έναντι 15,6 εκατ. στην προηγούμενη χρήση.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου, ένα μόνιμο θέμα συζήτησης τα τελευταία χρόνια, παραμένουν υψηλά, στα 24 εκατ. ευρώ έναντι 23 εκατ. στην προηγούμενη χρήση. Οι υποχρεώσεις του Δήμου ανέρχονται στα 18 εκατ. ευρώ έναντι 16 εκατ., από τα οποία τα 11 εκατ. είναι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και τα 7,6 εκατ. οι βραχυπρόθεσμες.
Από τις παρατηρήσεις των ελεγκτών ξεχωρίζει η αναφορά στο γεγονός ότι εστάλησαν επιστολές για τα 14,8 εκατ. ευρώ επί συνόλου απαιτήσεων των 58,5 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο ενεργητικό του Δήμου, πρόκειται για απαιτήσεις από πώληση αγαθών και υπηρεσιών και μέχρι την έκθεση των ορκωτών δεν έχουν ληφθεί επαρκείς απαντήσεις για την επιβεβαίωση του ποσού. Τέλος το ταμειακό έλλειμμα από την υπεξαίρεση της περιόδου 2010-2014 και από προηγούμενες χρήσεις ύψους 1,37 εκατ. ευρώ παραμένει, έχει γίνει καταλογισμός αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί διαδικασίες βεβαίωσής του, αναφέρθηκε από τον ορκωτό.
Τέλος υπάρχει σημαντικός αριθμός ακινήτων του Δήμου που δεν έχουν εγγραφεί στην περιουσία του και ο Δήμος Ιωαννιτών για τυπικούς λόγους δεν έχει εκκαθαρισθεί φορολογικά από το 2018-2023.
Οι απόψεις των παρατάξεων
Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης “Γιάννενα Νέα Εποχή” χαρακτήρισε χρονιά με θετικό πρόσημο το 2023 που όπως είπε δίνει προίκα στη δημοτική αρχή για να πατήσει πάνω της και να σχεδιάσει την επόμενη δημοτική περίοδο. Ήταν πρόσθεσε, μια χρονιά που σημαδεύτηκε από έκτακτες δαπάνες όπως ο ΦΟΔΣΑ και από ανελαστικές δαπάνες αλλά ήταν στο τέλος μια χρονιά με θετικό πρόσημο. Διέθεσε την παράταξή του σε ό,τι προκύπτει στη διάθεση της δημοτικής αρχής για να συνεχιστεί η θετική διαχείριση.
Ο Βασίλης Κοσμάς από την παράταξη “Ιωάννινα_2023” κάνοντας την εισήγηση της δημοτικής του παράταξης, επανέλαβε πως ο προϋπολογισμός του 2023 ήταν πλασματικός και ως προς τα έσοδα και ως προς τα έξοδα, όπως είχε τονίσει ο ίδιος και στη σχετική συζήτηση. Μόλις το 1,8% εισπράχθηκε από τα ληξιπρόθεσμα του Δήμου, χαμηλές πληρωμές για έργα και μελέτες σημειώθηκαν κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κοσμάς.
Ο Στέφανος Μάντζιος από την παράταξη “Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία” σημείωσε πως στον ισολογισμό αποτυπώνεται το έλλειμμα του τεχνικού προγράμματος του Δήμου του 2023 σε έργα για τις Δημοτικές Ενότητες.
Ο Παντελής Κολόκας επικεφαλής της παράταξης “Όμορφη Πόλη” ζήτησε μόνο να μην ευημερούν οι αριθμοί και πένονται οι άνθρωποι, ενώ η Όλυ Τσουμάνη από την δημοτική παράταξη του ΚΚΕ καταψήφισε γιατί το ίδιο είχε κάνει και για τον προϋπολογισμό του 2023.
Ο αντιδήμαρχος αναπτυξιακού προγραμματισμού Θωμάς Γιωτίτσας μίλησε για τις ανείσπρακτες οφειλές πολιτών προς τους Δήμους καθώς όπως είπε ανεξαιρέτως όλοι οι Δήμοι είναι σε δραματική κατάσταση σήμερα, με 3,5 δισ. ευρώ χρέη, ταμεία άδεια και Δήμους-επαίτες. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η τελευταία νομοθετημένη ρύθμιση οφειλών τρίτων προς τους Δήμους για μέχρι και σε 60 δόσεις είναι εκτός πραγματικότητας – ανέφερε χαρακτηριστικά την αστεία απαλλαγή από τόκους που προβλέπεται μόνο για τους ευάλωτους συμπολίτες – και προκάλεσε το Δήμαρχο ως μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και την αντιδήμαρχο οικονομικών ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ η τελευταία, να παρέμβουν συλλογικά για να τροποποιηθεί από την κυβέρνηση η συγκεκριμένη ρύθμιση, με πρόβλεψη απαλλαγής των προσαυξήσεων για όλους τους πολίτες, αλλιώς όπως είπε, η ρύθμιση δεν πρόκειται να λειτουργήσει υπέρ των Δήμων.
Κλείνοντας τη συζήτηση η Γωγώ Γιώτη μίλησε για τα προβλήματα που δυσκολεύουν το κλείσιμο των προϋπολογισμών των Δήμων της επικράτειας και ζήτησε από την κυβέρνηση να σκύψει αποτελεσματικά πάνω σε αυτά.
Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας σε μια τελική διατύπωση στη συζήτηση, απάντησε στον Δ. Παπαγεωργίου πως ο ΦΟΔΣΑ δεν είναι εχθρός της Αυτοδιοίκησης και των Δήμων. “Εχθρός είναι το κεντρικό κράτος” συμπλήρωσε ο Δήμαρχος γιατί αυτό δεν αποφάσισε διαχρονικά να δώσει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και πόρους στους Δήμους.
Μίλησε εκτενώς για την οικονομική κατάσταση των Δήμων και τόνισε πως επειδή η ΑΑΔΕ κάνει τις εισπράξεις για λογαριασμό των Δήμων ως ενδιάμεσος φορέας, οι Δήμοι σήμερα δεν έχουν καθόλου καλή εικόνα για την εισπραξιμότητα και τα προσδοκώμενα έσοδα.