Μια φιλολογική συζήτηση για το δημογραφικό πρόβλημα ή ακριβέστερα για την εγκατάλειψη της υπαίθρου προκλήθηκε χωρίς να υπάρχει τέτοια πρόθεση προφανώς, από την περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής της Περιφέρειας Ηπείρου το μεσημέρι της Τρίτης.
Η πρόθεση της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου αγαθή αλλά αποδεικνύεται ξανά πως τέτοια θέματα δεν ενδείκνυνται για τον έλεγχο των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής, στο πλαίσιο της λογοδοσίας, καθώς καταλήγουν σε αοριστολογικός συζητήσεις χωρίς δια ταύτα.
Κάνοντας την ερώτηση από την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», ο περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Δημητριάδης τόνισε μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχει σχέδιο ενίσχυσης της κοινωνικής οικονομικής ζωής στην Ήπειρο, δεν δίνεται βαρύτητα στις ορεινές περιοχές με υποδομές, οδικό δίκτυο και παροχή κινήτρων σε παραγωγούς και κατοίκους να μείνουν εκεί. Ρώτησε ακολούθως συγκεκριμένα, σε ποια μέτρα και παρεμβάσεις έχει προβεί η Περιφερειακή Αρχή και αν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αν υπάρχει συνεργασία με φορείς και βουλευτές, αν έχει επισημανθεί η κρισιμότητα της κατάστασης στην κυβέρνηση και αν έχει ζητηθεί η λήψη μέτρων από το κεντρικό κράτος.
Συνοπτικά η απάντηση που έδωσε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε πως όσα περιέγραψε ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης είναι πραγματικότητα από το τέλος του πολέμου και εντεύθεν. Η φυγή επιδέχεται και άλλες ακόμα εξηγήσεις και αφορά και άλλες περιφέρειες και χώρες από την αλλαγή του τρόπου ζωής των κατοίκων.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, υποστήριξε ο Περιφερειάρχης, έχει ενισχύσει τα τελευταία χρόνια τον Αγροτουρισμό και την προσέλκυση νέων αγροτών στο επάγγελμα. Αυτές οι πρωτοβουλίες και δράσεις έχουν αποδώσει θετικά, ωστόσο δεν είναι αρκετές για να αναστρέψουν την κατάσταση.
Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα φορολογικά σε κατοίκους στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και σε δημοσίους υπαλλήλους και γιατρούς για να μείνουν στον τόπο τους, οι πολιτικές συμπλήρωσε, πρέπει να υλοποιηθούν σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και η Περιφέρεια Ηπείρου έχει καταθέσει τις προτάσεις της και στην Ένωση Περιφερειών και στη βουλή.
Σχολιάζοντας την παρατήρηση πως σε αντίθεση με την Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ενέκρινε οικονομική ενίσχυση για τους επικουρικούς γιατρούς που θα πάνε στις δομές υγείας των Ιονίων Νήσων ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε πως “η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μπορεί να έχει ταμείο, εμείς δεν έχουμε”… είναι δε θέμα των Δήμων η στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων…