Γράφει η Μαριλένα Γκόνη
Μπορεί ένας χώρος όπως μια λαϊκή αγορά να αποτελέσει χώρο έκφρασης και καλλιτεχνικότητας; Όπως φάνηκε από την site specific performance της ομάδας a priori dance co., όχι απλά μπορεί, αλλά αποτελεί και τη βασική έμπνευση για να δημιουργήσει κάτι εντελώς νέο και απροσδόκητο…
Η λαϊκή αγορά του Αγίου Νικολάου μετατράπηκε το προηγούμενο και αυτό το σαββατοκύριακο σε έναν χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι χορεύτριες της a priori dance co. με… ηθική αυτουργό την Ελεωνόρα Ηλία, απέδειξαν πως μια χορευτική παράσταση δεν χρειάζεται μουσική και συγκεκριμένο καλλιτεχνικό χώρο, αλλά μόνο κινησιολογία και παρακίνηση από αυτό που αισθάνεται ο κάθε χορευτής. Αυτά είναι αρκετά για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του θεατή και να παραμένει προσηλωμένος έως την ολοκλήρωση της.
“Αποτελεί το ‘αποκρυστάλλωμα’ της καλλιτεχνικής πρακτικής έρευνας μου, που διεξήγαγα in situ”, αναφέρει η ίδια η Ελεωνόρα Ηλία στο κείμενο που συνοδεύει την εν λόγω παράσταση. “Το βασικό ερώτημα που έθεσα έγκειται στο πώς να ‘ζωντανέψω’ και να ‘φωτίσω’ τον -σχεδόν- εγκαταλελειμμένο χώρο της λαϊκής μέσα από τη σύνθεση επεισοδίων χορού, τα οποία εναλλάσσουν τις δυναμικές της κίνησης και αντιπαρατίθενται με την ενέργεια, τη λειτουργικότητα και την αίσθηση που εκπέμπει ο χώρος, ώστε ως συνέπεια να τον μεταμορφώσω σε μια εναλλακτική σκηνή παραστατικών τεχνών.”
Παρακολουθώντας κανείς την εν λόγω παράσταση, μπορεί να διαισθανθεί το ταξίδι που διανύουν και οι καλλιτέχνιδες επί σκηνής. Τη διερεύνηση ενός άγνωστου χώρου, την ανακάλυψη νέων στοιχείων, την δημιουργία μίας συνήθειας που σε καταπίνει και δεν αντιλαμβάνεσαι τί πραγματικά ζεις, αλλά και τη στιγμή που αντιλαμβάνεσαι πως έχεις βρεθεί σε μία ρουτίνα που ήρθε η ώρα να αλλάξεις και να δεις τί είναι το σημαντικό πραγματικά σε αυτή τη ζωή. Ένα εγκαταλελειμμένο μέρος που μετατρέπεται σε κάτι πολύ περισσότερο. Η παράσταση καταφέρνει να σε κρατά προσηλωμένο σε αυτό το ταξίδι το οποίο αντιλαμβάνεται ο καθένας διαφορετικά, αλλά κοινό στοιχείο έχει την αναζήτηση του φωτός σε κάτι το οποίο είναι ξένο και σκοτεινό. Και το μάθημα να ζήσεις τη ζωή στο έπακρο, χωρίς να παραμένεις σε γνωστές διαδρομές. Να τολμάς να ζεις και να προσφέρεις σε άλλους αυτό που εσύ μπορείς και κάποιος άλλος το έχει μεγάλη ανάγκη. Ότι και αν είναι αυτό.
Μία παράσταση που σε υποβάλλει και αξίζει να την παρακολουθήσεις από κοντά. Τελικά η εγκατάλειψη έχει τη γοητεία της!
Οι συντελεστές είναι οι εξής: Καλλιτεχνική έρευνα/ Χορογραφία: Ελεονώρα Ηλία, ερμηνεύτριες: Tζίνα Βίκα, Άννα Παπανικολάου, Λάουρα Τσιάτη, Μυρτώ Τασιούλα, ενδυματολογία: Κωνσταντίνα Μαρδίκη, βιντεογράφος/ φωτογράφος: Κωστής Εμμανουηλίδης, καλλιτεχνικός σύμβουλος: Μαριέλα Νέστορα, μέντορας έρευνας: Jeroen Fabius.
Η καλλιτεχνική δράση είναι υπό την αιγίδα και γίνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.