Να ενεργοποιήσει το plan b των διατιθέμενων 15 εκατ. ευρώ που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση φαίνεται πως επιδιώκει η Περιφερειακή Αρχή για να μη ναυαγήσει το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.
Με μια εταιρεία που εμφανίστηκε στο και πέντε του διαγωνισμού και που δε συμμετείχε σε αυτόν με επίσημη πρόταση, μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο λίγων χιλιάδων ευρώ, που φέρεται να ενδιαφέρεται για ένα έργο εκατομμυρίων ευρώ, η Περιφερειακή Αρχή Καχριμάνη περνά με την πολυτέλεια που της δίνει η απόλυτη πλειοψηφία, στο επόμενο βήμα για ένα έργο που μόνο αυτή πιστεύει…
Μια ιστορία εκατομμυρίων ευρώ που συνεχίζει να μας απασχολεί στηριζόμενη σε σενάρια όπως παραδέχτηκε και ο Βαγγέλης Σακκάς, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Ηπείρου.
Την εύλογη ανησυχία τους δεν έκρυψαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Περιφερειακή Επιτροπή. Ο Γιάννης Στέφος έθεσε ερωτήματα δηλώνοντας προβληματισμένος και υποψιασμένος ότι κάτι άλλο συμβαίνει…
Μπορεί να είναι εταιρεία φάντασμα από πίσω, για μια ακόμα φορά μας αφήνει εκτεθειμένους, υποστήριξε από την πλευρά του ο Στέφανος Ζούμπας.
Ο Γιώργος Πρέντζας επαυξάνοντας στα σενάρια που επικαλέστηκε λίγο αργότερα και ο κ. Σακκάς, υπέθεσε πως μπορεί ο εν λόγω ενδιαφερόμενος της εταιρείας ΓΕΡΑΞ να χρησιμοποιήσει τρίτους ή να την χρησιμοποιήσουν τρίτοι αντί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, έρχεται και λέει “δώστε μου με απευθείας ανάθεση το έργο”…
Ο κ. Βαγγέλης Σακκάς δεν έκρυψε πως μιλάμε με σενάρια, “δε μπορώ να είμαι σίγουρος τι θα γίνει θα πρέπει να οδηγήσουμε τη διαδικασία δεν ξέρουμε από πριν τι θα γίνει” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η υπόθεση ενέχει δύο πράγματα: κάποιος να βάλει τα χρήματα και κάποιος να το κατασκευάσει άρα κάποιος πρέπει να μας δείξει τα χρήματα και κάποιος να δείξει την τεχνική του επάρκεια. Αυτός ο κάποιος θα πρέπει να δείξει στο κοινοπρακτικό σχήμα ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να κατασκευάσει το έργο που μπορεί να είναι μια μεγάλη εταιρεία ως υπεργολάβος, εταιρεία 6ης τάξης που σημαίνει, από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας.
Τα χρήματα, τα 25 εκατ. ευρώ μπορεί να τα δώσει μια τράπεζα, ο σκληρός όρος κατά τον κ. Σακκά, είναι τα 8 εκατ. ευρώ της εγγυητικής επιστολής, καθώς πλέον καμία συστημική τράπεζα δεν δίνει τέτοια εγγυητική επιστολή, όπως συνέβαινε στο παρελθόν από την Τράπεζα Αττικής.
Στο ερώτημα τι μπορεί να συμβαίνει πίσω από αυτό, ο κ. Σακκάς υπέθεσε πως μπορεί να υπάρχουν μεγάλοι φορείς, στο ερώτημα όμως γιατί αυτοί οι φορείς ή οι μεγάλες εταιρείες από το εξωτερικό δεν εμφανίστηκαν για να χτυπήσουν το διαγωνισμό, δεν μπόρεσε να απαντήσει.
Η απόφαση
Η Περιφερειακή Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση κατά πλειοψηφία ενέκρινε την αποστολή πρόσκλησης Υποβολής Προσφοράς για την ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή έργων και προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και λειτουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας της Περιφέρειας Ηπείρου, προς την εταιρεία ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ – Τεχνική Κατασκευαστική Εταιρία, η οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής στη διαδικασία ανάθεσης, μετά την λήξη του Ανοιχτού Δημόσιου Διαγωνισμού (που κηρύχθηκε άγονος), με τους όρους που αυτός είχε προκηρυχθεί.
Όπως ανέφερε στην Επιτροπή ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης η Περιφερειακή Αρχή θέλει να εξετάσει και αυτή τη δυνατότητα, υπογραμμίζοντας ότι για να προχωρήσει η διαδικασία, είναι απαράβατοι όροι η ενδιαφερόμενη εταιρεία να προσκομίσει εγγυητική επιστολή από Ευρωπαϊκή Τράπεζα ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ και βεβαίωση πιστοληπτικής ικανότητας 24 εκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση στη συνέχεια θα σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ακολούθως θα εισαχθεί προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
«Εμάς μας ενδιαφέρει το θέμα, συνεχίζουμε τη διαδικασία σύμφωνα με τη διακήρυξη που υπάρχει», τόνισε σε άλλο σημείο για να προσθέσει ότι: «Εάν μας φέρουν εγγυητική επιστολή 8 εκ. ευρώ και εάν έχουν πιστοληπτική ικανότητα 24 εκ. ευρώ έχει καλώς, εάν όχι τότε βάζουμε τα 15 εκ. ευρώ και πάμε στο plan B».