Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τις ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Ν. Έξαρχος.
Ο κ. Έξαρχος, αφού σχολίασε το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, ζητά από τον υπουργό:
- να δοθεί η αναγκαία αύξηση στην κρατική χρηματοδότηση για να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας,
- να γίνουν όλες οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για να διασφαλιστούν τόσο η ομαλή λειτουργία του ιδρύματος όσο και οι όροι εργασίας του προσωπικού.
Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση του Ν. Έξαρχου προς τον υπουργό Παιδείας:
“Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως και το σύνολο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, στενάζει από την διαχρονική πολιτική της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι οι περίπου 37.000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι Διδάκτορες, καθώς επίσης και οι 3.500 απόφοιτοι ετησίως, να εξυπηρετούνται από 287 υπάλληλους. Υπενθυμίζουμε ότι πριν προχωρήσει η συγχώνευση με το ΤΕΙ Ηπείρου και πριν τις πρώτες διαθεσιμότητες οι διοικητικοί υπάλληλοι ήταν 354 ενώ οι φοιτητές ήταν περίπου 25.000. Σε ένα Πανεπιστήμιο που συνέχεια αναπτύσσεται (νέες μονάδες, νέα τμήματα, κοσμητείες κοκ), οι 287 υπάλληλοι εξυπηρετούν 11 Σχολές, 23 Τμήματα (3 Τμήματα στην Άρτα, 1 στην Πρέβεζα, 19 στα Ιωάννινα), περίπου 500 Μέλη ΔΕΠ και όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προσωπικού (ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ).
Ταυτόχρονα, οι ίδιοι υπάλληλοι ασκούν, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, παράλληλα καθήκοντα επί σειρά ετών εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό του Πανεπιστημίου. Η εντατικοποίηση της εργασίας αυξάνεται και η Διοίκηση του Πανεπιστημίου πιέζει συνεχώς τους εργαζόμενους να αναλάβουν ακόμη περισσότερα καθήκοντα, χωρίς να έχουν πληρωθεί ποτέ για τις υπερωρίες που εκτελούν εδώ και χρόνια για τις εκάστοτε διοικήσεις (απογεύματα, αργίες, Σαββατοκύριακα).
Ενδεικτικά το Τμήμα Συντήρησης της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας στα Ιωάννινα που εξυπηρετεί όλη την Πανεπιστημιούπολη (τις εστίες, τα κτίρια που στεγάζονται τα Τμήματα, τα γραφεία των υπαλλήλων, τις αίθουσες διδασκαλίας και τα αμφιθέατρα) πριν 4 χρόνια είχε 4 υπαλλήλους ενώ σήμερα μόνο 1. Το τυπογραφείο με το νέο έτος δεν θα έχει ούτε τυπογράφο, όπου μάλιστα ενώ παλιότερα, όταν έγιναν οι τελευταίες προσλήψεις προσωπικού με το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 (μέσω δηλαδή της μετατροπής των συμβάσεων των συμβασιούχων σε αορίστου), υπηρετούσαν 13 υπάλληλοι σήμερα απασχολούνται μόνο 3. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν έχει επιπλέον Ιατρό Εργασίας και Τεχνικό Ασφαλείας και οι 10 από τις 19 Γραμματείες με έδρα τα Ιωάννινα λειτουργούν με τον Προϊστάμενο και έναν υπάλληλο, συνέπεια της συνεχόμενης μείωσης προσωπικού λόγω των δύο διαθεσιμοτήτων που πέρασε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και των συνταξιοδοτήσεων του προσωπικού.
Παράλληλα φέτος, όπως και πέρυσι, εξαιτίας της συνεχώς μειούμενης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν καλύπτονται στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες (π.χ. δεν υπάρχει θέρμανση ούτε για τους υπαλλήλους ούτε για τους φοιτητές, οι οποίοι είτε εργάζονται είτε σπουδάζουν σε πολικό ψύχος – δεν υπάρχει έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων υλικών για την ασφαλή και ποιοτική λειτουργία των εγκαταστάσεων).
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου:
– Να δοθεί η αναγκαία αύξηση στην κρατική χρηματοδότηση για να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας,
– Να γίνουν όλες οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για να διασφαλιστούν τόσο η ομαλή λειτουργία του ιδρύματος όσο και οι όροι εργασίας του προσωπικού.”