Καταιγισμό μηνυμάτων αναμένεται να δεχτούν από τα τέλη του μήνα, στα κινητά τηλέφωνα και στο inbox του προσωπικού τους ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών στη χώρα μας.
Το κάλεσμα για δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος κρίκος μιας… σειράς προγραμμάτων που αναμένεται να τρέξουν το επόμενο διάστημα, με τη χώρα μας να επενδύει (έστω και αργά) στην πρόληψη.
Στο πλαίσιο αυτό, η ηχητική προειδοποίηση, που θα ενημερώνει 2,5 εκατ. γυναίκες ότι… έχουν μήνυμα για την υγεία τους, θα επιχειρήσει να αφυπνίσει τις δικαιούχους να μην αφήσουν την υγεία τους στην τύχη. Παρ’ όλα αυτά, η ανταπόκριση δεν είναι πάντα δεδομένη.
Μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», που τρέχει από τον περασμένο Ιούνιο, έχουν λάβει SMS 1,3 εκατ. γυναίκες ηλικίες 50-69 ετών, ώστε να υποβληθούν σε δωρεάν μαστογραφία. Ομως, έως και σήμερα έχουν ανταποκριθεί μόλις 99.000 δικαιούχοι, γεγονός που αποδεικνύει –όπως έχει επισημάνει, άλλωστε, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη– ότι οι πολιτικές πρόληψης είναι μια διαδικασία σταδιακής αλλαγής της κουλτούρας.
Πάντως, ο απολογισμός της πρώτης συντονισμένης δράσης που θέτει στο επίκεντρο την πρόληψη είναι σίγουρα θετικός. Από τις 99.000 που υποβλήθηκαν σε δωρεάν μαστογραφία, 6.116 είχαν ευρήματα καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο, γεγονός που τους δίνει τη δίκαιη ευκαιρία να δώσουν μια μάχη για τη ζωή τους χωρίς καθυστερήσεις.
Αναφορικά με το πρόγραμμα κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή πριν «γυρίσει» ο μήνας, με τον ΕΟΠΥΥ να καλεί τους παρόχους (όχι μόνον στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα) να ενταχθούν στη μάχη της πρόληψης.
Ο Απρίλιος αναμένεται επίσης να αποτελέσει μήνα-σταθμό, καθώς σύμφωνα με το ίδιο σχεδιάγραμμα, τα κινητά 5,5 εκατ. πολιτών θα… δονηθούν και πάλι. Τότε, στο στόχαστρο θα μπουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα, από τα οποία χάνουν τη ζωή τους 50.000 άτομα ετησίως στη χώρα μας. Αναλυτικότερα, οι δικαιούχοι του προγράμματος που θα ειδοποιηθούν είναι οι γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών και οι άντρες 40-70 ετών, αλλά και όσοι πολίτες 30 ετών και άνω έχουν μεταβολικό σύνδρομο, ώστε να υποβληθούν σε δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις.
Στην επόμενη φάση, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από γιατρούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (χωρίς δαπάνη για τους δικαιούχους), αξιολογώντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχει ο κάθε ένας από τους πολίτες ξεχωριστά.