Χάρη στο πείσμα και την επιμονή των γονιών του αδικοχαμένου Θεοφάνη – Ερμή Θεοχαρόπουλου, του 21χρονου αθλητή που έχασε την ζωή του στα Τζουμέρκα μετά από πτώση σε ύψος 300 μέτρων περίπου, πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης και διακομιδής τραυματιών από δυσπρόσιτα σημεία της χώρας μας σε δομές υγείας, με τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών.
Αυτό αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Πέμπτης και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μετά την ολιγοήμερη διακοπή των εργασιών της και περιλαμβάνει τη σταδιακή δημιουργία μιας νέας καθολικής υπηρεσίας εναέριας έρευνας και διάσωσης.
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, οποίος και έχει δεσμευθεί προσωπικά για τη δημιουργία Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης και Διακομιδής Τραυματιών από δυσπρόσιτα σημεία.
Όπως ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στην ομάδα «Theofanis Ermis Connecting Us» ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, το δίκτυο θα διαθέτει τουλάχιστον 6 βάσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας, απ’ όπου θα εκδράμουν κατάλληλα στελεχωμένα και εξοπλισμένα εναέρια μέσα που θα διασφαλίζουν μέγιστο χρόνο απόκρισης στα αιτήματα από 25 έως μάξιμουμ 45 λεπτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βάσεις θα βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη, Ελευσίνα, Άκτιο, Άραξο και Ηράκλειο. Τα πληρώματα θα εκπαιδευτούν και θα διαθέτουν γιατρούς, διασώστες και ορειβάτες.
Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας
“Μετά από επεξεργασία 4 μηνών παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που φέρει το όνομα του αδικοχαμένου Θεοφάνη-Ερμή και θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός νέου εθνικού μηχανισμού που θα είναι επιφορτισμένος αποκλειστικά με την εναέρια διάσωση και διακομιδή τραυματιών από δυσπρόσιτα σημεία της χώρας μας σε δομές υγείας.
Μια ομάδα αποτελούμενη από αξιόμαχα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, της Πολεμικής Αεροπορίας και του ΕΚΑΒ μελέτησαν τα πιο προηγμένα συστήματα εναέριας έρευνας, διάσωσης και διακομιδής που χρησιμοποιούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να αξιοποιήσουμε τα καλύτερα παραδείγματα και για τη χώρα μας.
Με βάση το σχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μετά την ολιγοήμερη διακοπή των εργασιών της, θα δημιουργήσουμε σταδιακά στη χώρα μας μια νέα καθολική υπηρεσία εναέριας έρευνας και διάσωσης. Το δίκτυο θα διαθέτει τουλάχιστον 6 βάσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας, απ’ όπου θα εκδράμουν κατάλληλα στελεχωμένα και εξοπλισμένα εναέρια μέσα που θα διασφαλίζουν μέγιστο χρόνο απόκρισης στα αιτήματα από 25 έως μάξιμουμ 45 λεπτά.
Οι επόμενες μέρες που σηματοδοτούν τους 6 μήνες από το χαμό του Ερμή θα είναι δύσκολες για τη στενή και την ευρύτερη οικογένειά του. Δικό μας χρέος είναι η θυσία αυτού του νέου ανθρώπου να μην ξεχαστεί ποτέ…Ώστε η μνήμη να μη φέρνει μόνο πόνο αλλά και μια ανακούφιση ότι καταφέραμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε και να αφήσουμε πίσω μας έναν μόνιμο μηχανισμό υψηλών προδιαγραφών προστασίας της ανθρώπινης ζωής, έγκαιρης παρέμβασης και ασφαλούς διακομιδής που θα σώσει όσες περισσότερες ζωές γίνεται.” αναφέρει ο κ. Σκέρτσος στην ανάρτησή του.