Καλώς ήρθατε στην σελίδα εκδηλώσεων. Εδώ μπορείτε να βρείτε τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στη πόλη μας!

Χρησιμοποιήστε την αναζήτηση για να βρείτε συγκεκριμένες εκδηλώσεις χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά.

Επίσης έχετε τη δυνατότητα προβολής των εκδηλώσεων ως ημέρα για να βρείτε όλες τις εκδηλώσεις της ημέρας της οποίας θα επιλέξετε, ως λίστα για να προβληθούν οι εκδηλώσεις κατά ημερομηνία ή ως μήνα για να δείτε όλες τις εκδηλώσεις του επιλεγμένου μήνα.

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Η Τηνιακή μαρμαρογλυπτική στη Δημοτική Πινακοθήκη

Νοέμβριος 6, 2018 @ 8:00 πμ - Δεκέμβριος 9, 2018 @ 5:00 μμ

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί μια σημαντική έκθεση γλυπτικής: Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΗΝΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΩΝ 2018

Η τέχνη του μαρμάρου, από τα τέλη του 18ου αιώνα συστηματοποιείται στην Τήνο, με την οργάνωση των λατομείων, την εκπόνηση σχεδίων, την ανάδειξη περισσότερων μαστόρων και την αυξημένη παραγωγή. Τον 19ο αιώνα εντατικοποιείται η λατόμευση στο νησί και η τέχνη αποκτά μεγαλύτερο εργαστηριακό χαρακτήρα. ΟΙ βασικοί άξονες της τέχνης είναι δύο: η εμπειρική-πρακτική η εφαρμοσμένη και η καλλιτεχνική με αισθητικές και περισσότερο δημιουργικές αναζητήσεις. Η Έξω Μεριά της Τήνου έχοντας την ευλογία της αφθονίας στο μάρμαρο και την καλλιτεχνική προδιάθεση των ανθρώπων της, ανάδειξε εκατοντάδες εφαρμοστές του μαρμάρου, ικανότατους και επιφανείς μαρμαρογλύπτες και τους ιεροφάντες της γλυπτικής τέχνης, με αποτέλεσμα όλοι μαζί, να «ντύσουν» με έργα τέχνης την Τήνο, τη Μικρασία, τα Βαλκάνια, την Αίγυπτο, τον κόσμο όλο. Η  παράδοση στη μαρμαρική τέχνη, για αιώνες ανθεί στην Έξω Μεριά της Τήνου και ο καμπανιστός ήχος του μαντρακά συνοδεύει τη νεολαία των χωριών, στα νταμάρια και τα εργαστήρια, όπου μαθαίνουν να δουλεύουν το μάρμαρο και να δημιουργούν αριστουργήματα. Στα νεώτερα χρόνια η τέχνη του μάρμαρου εξαπλώθηκε σε όλο το νησί και χάρις στην ίδρυση του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου, αναδείχθηκαν σπουδαίοι μαρμαρογλύπτες, μερικοί, από τους οποίους ανέβηκαν στα σκαλιά της λόγιας τέχνης. Οι επιδόσεις των Τηνίων στην τέχνη του μαρμάρου, μέχρι και σήμερα, είναι αξιοθαύμαστες, μένοντας πιστοί στην παράδοση των προγόνων τους, γι’ αυτό το 2015 η ΤΗΝΙΑΚΗ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑ εγγράφηκε στους καταλόγους της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO. Mια κληρονομιά και παρακαταθήκη, που οι σημερινοί και αυριανοί μαρμαράδες πρέπει να διασώζουν, διαδίδουν, προβάλλουν και αναπαράγουν στο διηνεκές.

H έκθεση των Tηνίων μαρμαρογλυπτών είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της συνέχειας της THNIAKHΣ MAPMAPOTEXNIAΣ και δίνει τη δυνατότητα οι Tήνιοι καλλιτέχνες μαρμαρογλύπτες, εμπνευσμένοι, από τη ζωή και το έργο του Γιαννούλη Xαλεπά, να δείξουν το ταλέντο τους και να γευθούν οι Έλληνες τους πολύτιμους καρπούς της τέχνης τους. Mε τη βεβαιότητα της επιτυχίας, συγχαίρουμε και στηρίζουμε την προσπάθεια των μαρμαρογλυπτών, χειροκροτούμε τη συμμετοχή τους στο ETOΣ XAΛEΠA και το Πνευματικό Kέντρο Πανόρμου, πάντα θα στέκει δίπλα, στο δημιουργικό τους έργο.

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018. 6.30 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 12/11/2018 – 9/12/2018

Οι ώρες λειτουργίας της Πινακοθήκης είναι: Δευτέρα έως Πέμπτη: 08:00-15:00, Παρασκευή: 08:00-21:00, Σάββατο: κλειστά, Κυριακή:10:00- 13:00 & 18:00-21:00

Κοραή 1, 45221 Ιωάννινα | τηλ. – fax: 2651075131 | e-mail: pinakothikiioannina@gmail.com | www.ioannina.gr/pinakothiki

Λεπτομέρειες

Αρχή:
Νοέμβριος 6, 2018 @ 8:00 πμ
Τέλος:
Δεκέμβριος 9, 2018 @ 5:00 μμ
Show Buttons
Hide Buttons