Καλώς ήρθατε στην σελίδα εκδηλώσεων. Εδώ μπορείτε να βρείτε τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στη πόλη μας!

Χρησιμοποιήστε την αναζήτηση για να βρείτε συγκεκριμένες εκδηλώσεις χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά.

Επίσης έχετε τη δυνατότητα προβολής των εκδηλώσεων ως ημέρα για να βρείτε όλες τις εκδηλώσεις της ημέρας της οποίας θα επιλέξετε, ως λίστα για να προβληθούν οι εκδηλώσεις κατά ημερομηνία ή ως μήνα για να δείτε όλες τις εκδηλώσεις του επιλεγμένου μήνα.

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Οι Κυριακές στο πανί ανοίγουν «Παράθυρο στον Κόσμο» με… «Ένα Χωρισμό»

Δεκέμβριος 11, 2019 @ 8:00 πμ - Δεκέμβριος 15, 2019 @ 5:00 μμ

Κυριακές στο πανί: Κύκλος “Παράθυρο στον Κόσμο” Ένας Χωρισμός ( ‎Jodaí-e Nadér az Simín,Ιράν2012) του Ασγκάρ Φαραντί, 123’. Με τους Λεϊλά Χαταμί, Πέιμαν Μοάντυ, Σαρίνα Φαραντί,

Οι Κυριακές στο πανί επεκτείνονται πέρα από τους συνήθεις γεωγραφικούς άξονες για να συμπεριλάβει μια περιοχή από τις πλέον δραστήριες στην κινηματογραφική υδρόγειο. Το Ιραν θεωρείται, καθόλου άδικα, ως μια χώρα με ιδιαίτερα ανθηρή κινηματογραφική παραγωγή εδώ και περίπου μισό αιώνα αν και σχετικά πρόσφατα κατάφερε να περάσει τα στενά γεωγραφικά του όρια και αυτό επετεύχθη με τη βοήθεια του Άμπας Κιαροστάμι και του Τζαφάρ Παναχί από την δεκαετία του 1990 και μετά.

Ο Άσγκαρ Φαραντί, που είναι ίσως ο γνωστότερος Ιρανός σκηνοθέτης αυτή τη στιγμή, γεννήθηκε το 1972, λίγο μετά την έναρξη του “Ιρανικού Νέου Κύματος”, το οποίο εμφανίστηκε ως αντίδραση στο δημοφιλές κοινωνικό φιλμ της εποχής και θα διαρκούσε μέχρι την Ιρανική Επανάσταση του 1979. Το φιλμ που τον καθιέρωσε ήταν το “Σχετικά με την Έλλυ”, το 2009, για το οποίο βραβεύθηκε με την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Αμέσως μετά, και με τα φώτα πια στραμμένα όλα πάνω του, παρέδωσε το καλύτερο ίσως φιλμ της καριέρας του “Ένας Χωρισμός” με το οποίο κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, η πρώτη Ιρανική παραγωγή που βραβεύεται με αυτό το βραβείο.

Πρόκειται για ένα δυνατό και νευρώδες κοινωνικό δράμα που εξελίσσεται στη σύγχρονη Τεχεράνη. Η Σιμίν και ο Ναντέρ οδεύουν προς το διαζύγιο καθώς η Σιμίν θέλει να φύγουν από την χώρα μαζί με την έφηβη κόρη τους προς αναζήτηση ενός περιβάλλοντος πιο απελευθερωμένου. Ο Ναντέρ φροντίζει τον πατέρα του που πάσχει από Αλτσχάιμερ και αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή. Ταυτόχρονα λόγω μιας παρεξήγησης μπλέκει σε περιπέτεια και με τη έγκυο Ραζιέ που φροντίζει τον πατέρα του και που, άθελά της, τον υποδεικνύει ως υπαίτιο για την αποβολή του μωρού της.

Μια κατ’ εξοχήν ταινία χαρακτήρων με γρήγορο και σφιχτοδεμένο μοντάζ, εξαιρετικές ερμηνείες (η κόρη του σκηνοθέτη είναι και η κόρη του φιλμ) που κινδύνεψε να μη πραγματοποιηθεί ποτέ καθότι ο Φαραντί εξέφρασε δημοσίως την υποστήριξη του στους αντιδραστικούς κινηματογραφιστές Μοζέν Μακμάλμπαφ και Τζαφάρ Παναχί, ο πρώτος εξόριστος και ο δεύτερος σε κατ’ οίκον περιορισμό εκείνη την εποχή, ερχόμενος σε ρήξη με το καθεστώς.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

Πολιτιστικός Πολυχώρος “Δημ. Χατζής”

Ώρα 20:30 – Είσοδος Ελεύθερη

Λεπτομέρειες

Αρχή:
Δεκέμβριος 11, 2019 @ 8:00 πμ
Τέλος:
Δεκέμβριος 15, 2019 @ 5:00 μμ
Show Buttons
Hide Buttons