Καλώς ήρθατε στην σελίδα εκδηλώσεων. Εδώ μπορείτε να βρείτε τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στη πόλη μας!

Χρησιμοποιήστε την αναζήτηση για να βρείτε συγκεκριμένες εκδηλώσεις χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά.

Επίσης έχετε τη δυνατότητα προβολής των εκδηλώσεων ως ημέρα για να βρείτε όλες τις εκδηλώσεις της ημέρας της οποίας θα επιλέξετε, ως λίστα για να προβληθούν οι εκδηλώσεις κατά ημερομηνία ή ως μήνα για να δείτε όλες τις εκδηλώσεις του επιλεγμένου μήνα.

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

1821 – 2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση από το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων

9 Μαΐου, 2021 @ 7:00 μμ - 8:00 μμ

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών τιμά την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Κάθε τραγούδι και μια ιστορία». Η εκδήλωση, που είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, θα προβληθεί από το κανάλι του Πνευματικού Κέντρου στο YouTube, την Κυριακή 9 Μαΐου 2021 και ώρα 7 το απόγευμα.

Η θυσία των ηρώων του 1821 γέννησε τη ζωή του έθνους μας. Η συλλογική μνήμη διέσωσε μέσα από τα δημοτικά μας τραγούδια γεγονότα, ηρωισμούς και αγωνιστές δίνοντάς μας μια άλλη εικόνα του κόσμου, γεμάτη ελευθερία και δυνατότητες. Η παρουσίαση ιστορικών και κλέφτικων τραγουδιών και χορών μας μεταφέρει στις ζωντανές και ακατάλυτες αξίες που εμπεριέχουν και στην ανυπολόγιστη δύναμη και σημασία τους. Αποτελεί μια έκφραση ευγνωμοσύνης στους ήρωες και μάρτυρες του 1821 και συνάδει με την προτροπή του Μακρυγιάννη:

Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί να την φυλάμεν, κι όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός «εγώ» ούτε ο αδύνατος (…). Όταν (…) αγωνίζονται πολλοί και φκειάνουν, τότε να λένε «εμείς». Ξέρετε πότε να λέγη ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστή μόνος του και φκειάση, ή χαλάση, να λέγη εγώ. Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκειάνουν, τότε να λένε «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ».

Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη εμφάνιση του Τμήματος μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο πανδημίας. Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών είχε εμφανιστεί και στα γυρίσματα της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου», η οποία αναφερόταν στην καθημερινότητα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, τις σχέσεις Χριστιανών – Οθωμανών και τη ζωή στο παλάτι του Σουλτάνου (11ος – 19ος αι) και, αυτό το επεισόδιο, προβλήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Τη διδασκαλία των χορευτών επιμελήθηκαν οι δάσκαλοι του Τμήματος: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης.

Την εκδήλωση πλαισιώνει μουσικά η Κομπανία Βέρδη:

Κώστας Βέρδης, κλαρίνο – τραγούδι

Στέφανος Βέρδης, βιολί – τραγούδι

Μιχάλης Βέρδης, λαούτο- τραγούδι

Βαγγέλης Βέρδης, ντέφι τραγούδι

Κατά τη διάρκεια τη διάρκεια των προβών και της βιντεοσκόπησης τηρήθηκαν αυστηρά όλα όσα προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε rapid test.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
9 Μαΐου, 2021
Ώρα:
7:00 μμ - 8:00 μμ
Ετικέτες Εκδήλωση
, , ,
Ιστότοπος:
https://www.youtube.com/channel/UCvNHNaL3WUPE7pZyzcsL2mA

Διοργανωτής

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών
Ιστότοπος:
http://www.pkdi.gr/

Χώρος Διεξαγωγής

Διαδικτυακή Εκδήλωση
Ελλάδα + Χάρτης Google

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Show Buttons
Hide Buttons