Καλώς ήρθατε στην σελίδα εκδηλώσεων. Εδώ μπορείτε να βρείτε τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στη πόλη μας!

Χρησιμοποιήστε την αναζήτηση για να βρείτε συγκεκριμένες εκδηλώσεις χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά.

Επίσης έχετε τη δυνατότητα προβολής των εκδηλώσεων ως ημέρα για να βρείτε όλες τις εκδηλώσεις της ημέρας της οποίας θα επιλέξετε, ως λίστα για να προβληθούν οι εκδηλώσεις κατά ημερομηνία ή ως μήνα για να δείτε όλες τις εκδηλώσεις του επιλεγμένου μήνα.

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Κινηματογράφος: “Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ” του Κεν Λόουτς από την ΕΞΑΥΔΑ

26 Ιανουαρίου, 2023 @ 8:00 πμ - 30 Ιανουαρίου, 2023 @ 5:00 μμ

Οι προβολές κινηματογράφου της καλλιτεχνικής ομάδας ΕΞΑΥΔΑ συνεχίζονται και αυτή την Κυριακή 29/1 & Δευτέρα 30/1 με την ταινία “Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλεϊκ”.

Η ταινία:

Εγώ,ο Ντάνιελ Μπλέικ(I,Daniel Blake) (2016) (Κεν Λόουτς)

Ο Ντάνιελ Μπλέικ είναι ένας ξυλουργός κοντά εξήντα χρονών, που εργαζόταν και έβγαζε μόνος του τα προς το ζην, μέχρι που έπαθε καρδιακό επεισόδιο πάνω στις σκαλωσιές και κόντεψε να πεθάνει. Οι γιατροί τού έχουν απαγορεύσει να δουλεύει λόγω της καρδιάς του. Και τώρα που έχει αντικειμενικά την ανάγκη του κράτους για να συντηρηθεί, μέσω ενός επιδόματος ασθενείας, η υπάλληλος της ιδιωτικής εταιρίας που εξετάζει τα αιτήματα των υποψηφίων για να δει αν μπορούν να εργαστούν ή όχι -γιατί το κράτος έχει παραχωρήσει αυτόν τον τομέα σε ιδιώτες- , του φέρεται λες και την ενοχλεί το αίτημά του και στα κουτάκια που έχει η προδιατυπωμένη φόρμα που πρέπει να συμπληρώσει, τσεκάρει αν μπορεί να σηκώσει τα χέρια του πάνω από το κεφάλι του.
Της εξηγεί ξανά και ξανά ότι το πρόβλημά του είναι στην καρδιά του, εκείνη συμπληρώνει τα άσχετα κουτάκια. Κακώς του στερεί το επίδομα και τον αφήνει χωρίς εισόδημα; Προφανέστατα. Αλλά είτε το λάθος έγινε επειδή δεν έκανε σωστά τη δουλειά της, είτε επειδή η δουλειά της είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε τα όποια λάθη γίνονται να είναι προς την πλευρά της απόρριψης και όχι της έγκρισης των αιτημάτων, από εκεί πέρα ο Ντάνιελ έχει να έρθει αντιμέτωπος με τη λογική «αν λες ότι το σύστημα έκανε κάπου λάθος, θα χρειαστεί να αντέξεις πολλά μέχρι να σου δώσουμε το δικαίωμα να το αποδείξεις». Γιατί έχει όντως δικαίωμα να κάνει ένσταση. Μόνο που μέχρι να εξεταστεί  πρέπει να ζήσει κάπως. Οπότε του λένε να κάνει παράλληλα αίτηση για επίδομα προσπάθειας ανεύρεσης εργασίας. Το οποίο δεν απαιτεί μόνο να ψάχνει 35 ώρες την εβδομάδα για δουλειά, αλλά με κάποιο μεταφυσικό τρόπο να το αποδεικνύει κιόλας. Αν και ακόμη κι αν βρει κάποια δουλειά, πάλι δεν κάνει να την κάνει, αν δεν θέλει να τον εγκαταλείψει τελείως η καρδιά του.

Λέγεται και ξαναλέγεται στην ταινία  ότι όλος αυτός ο μηχανισμός δεν στήθηκε κατά λάθος, ότι η αποθάρρυνση και η εξάντληση των υποψηφίων δε συμβαίνει επειδή δεν υπολογίστηκαν καλά κάποιοι παράμετροι στο σχεδιασμό του, αλλά αντίθετα συμβαίνει ακριβώς επειδή ο μηχανισμός σχεδιάστηκε ώστε να λειτουργεί έτσι και η αποθάρρυνση είναι ακριβώς ένα από τα σκοπούμενα αποτελέσματά του. Βλέπουμε ότι ακόμη και όταν οι υπάλληλοι ή οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι προσπαθούν να εξανθρωπίσουν τη διαδικασία και να κάνουν το σύστημα να λειτουργήσει, υπάρχει αμέσως αντίδραση από τους ανωτέρους: το σύστημα πρέπει να παραμείνει δυσπρόσιτο, άκαμπτο και αποτρεπτικό…

Παίζουν: Ντέιβ Τζονς, Μπριάνα Σαν, Χέιλι Σκουάιρς, Ντίλαν Φίλιπ Μακίρναν, Σάρον Πέρσι, Νάταλι Αν Τζέιμσον, Κόλιν Κουμπς

Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς

Σενάριο: Πολ Λάβερτι Φωτογραφία: Ρόμπι Ράιαν

Μουσική: Τζορτζ Φέντον

Βραβεία: Χρυσός Φοίνικας, στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών – Βραβείο Κοινού, στο 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν – Βραβείο Κοινού, στο 70ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λοκάρνο.

 

Οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

ΚΥΡ 05/02-ΔΕΥΤ 06/02 Το λιμάνι της αγωνίας(On the waterfront) (1954) (Ηλία Καζάν)
ΚΥΡ 12/02-ΔΕΥΤ 13/02 Τα μυθικά πλάσματα του νότου(Beasts of the southern wild) (2012)

Λεπτομέρειες

Αρχή:
26 Ιανουαρίου, 2023 @ 8:00 πμ
Τέλος:
30 Ιανουαρίου, 2023 @ 5:00 μμ
Ετικέτες Εκδήλωση

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Show Buttons
Hide Buttons