Μια αντίδραση που ξεκινά από την απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να εφαρμόσει κάποιους αντικειμενικούς όρους στη χρήση των εστιακών δωματίων του τοπικού ΑΕΙ αλλά φτάνει ως τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών και την καταγγελία κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη… μάλλον χάνει το δρόμο της…
Δεκάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και μέλη του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί της Παρασκευής κατά της Πρυτανικής Αρχής και του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο λόγος της αρκετά μαζικής κινητοποίησης ήταν η αντίδραση στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας που θέλει να εφαρμόσει με καθυστέρηση σχεδόν ενός χρόνου η διοίκηση του τοπικού ΑΕΙ, προκειμένου να μη γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος της στέγασης που παρέχεται σε φοιτητές από χαμηλά οικονομικά στρώματα. Και είναι αλήθεια, έξω από λαϊκισμούς και κομματικές καπηλείες αυτού του δικαιώματος, πως εδώ και χρόνια γίνεται συστηματική κατάχρηση των εστιακών δωματίων από επιτήδειους που επινοικιάζουν δωμάτια ή τέλος πάντων, από άτομα που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και άλλα άτομα που δεν έχουν δικαίωμα να διαμένουν στις φοιτητικές εστίες. Με την ανοχή των τελευταίων διοικήσεων του τοπικού ΑΕΙ εδώ και χρόνια, Πρυτανικές Αρχές ανέχονταν συστηματικά τις καταχρήσεις αυτού του δικαιώματος, προκειμένου να αποφύγουν να συγκρουστούν με τους φοιτητές ή με άλλα εξωπανεπιστημιακά συμφέροντα.
Η Πρυτανική Αρχή της Άννας Μπατιστάτου και το εκλεγμένο Συμβούλιο Διοίκησης ψήφισαν έναν Εσωτερικό Κανονισμό που άρχισε καθυστερημένα να εφαρμόζεται. Ενδεχομένως ορισμένες προβλέψεις του είναι άδικες και για παράδειγμα δε γίνεται αποδεκτό ότι είναι κατά κυριολεξία δωρεάν η στέγαση όταν προβλέπεται η καταβολή μισθίου 40 ευρώ το μήνα για τη διαμονή στις εστίες. Επίσης όροι που επιβάλλουν ως το μέγιστο της διαμονής στις εστίες χρονικό διάστημα 2 ετών για κάθε φοιτητή και οι οποίοι θέλουν να διασφαλίσουν την εξυπηρέτηση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού φοιτητών στη διάρκεια των φοιτητικών σπουδών, θεωρούνται άδικοι, όπως και η υποχρέωση στους διαμένοντες στις εστίες να περνούν συγκεκριμένα μαθήματα στη διάρκεια της διετίας κατά την οποία διαμένουν στις εστίες.
Τα παραπάνω μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται και στάλθηκαν τις προηγούμενες μέρες ειδοποιητήρια στους εστιακούς φοιτητές τα οποία προκάλεσαν την οργή πολλών εξ αυτών.
Έτσι, το πρωί της Παρασκευής συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Μεταβατικού κτιρίου της Πρυτανείας και κατήγγειλαν την Πρύτανη και την Πρυτανική Αρχή που υλοποιούν το δόγμα Μητσοτάκη για ιδιωτικοποιήσεις, συνδέοντας τις αποφάσεις αυτές με το δυστύχημα των Τεμπών και με άλλες παραχωρήσεις δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες που δεν είχαν καλή κατάληξη.
Ο Κώστας Ζαγκλαβάρας, πρόεδρος του Συλλόγου των Εστιακών Φοιτητών κατηγόρησε τη διοίκηση της Άννας Μπατιστάτου πως οδηγεί στα βράχια το Πανεπιστήμιο και πως κάθε απόφαση που έχει πάρει ως τώρα είναι καταστροφική… Κατηγόρησε την Πρύτανη πως συνεργάζεται με το “συνάφι των ιδιωτών”… και πως προσχηματικά διαφημίζεται η επίτευξη του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, γιατί το όφελος αυτών των χρηματοδοτήσεων δεν περνά στους φοιτητές.
Κάλεσε τους συμφοιτητές του να δώσουν ηχηρή απάντηση σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης. Άλλη εκπρόσωπος των εστιακών φοιτητών τόνισε πως “δε συζητάμε για την τάξη που πλασάρουν στις εστίες αλλά για το μπάζωμα (σ.σ. από το περίφημο “μπάζωμα” των Τεμπών για να εξαφανιστούν τα τεκμήρια του κυβερνητικού εγκλήματος, κατά το αντιπολιτευτικό αφήγημα) της φοιτητικής μέριμνας και την κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας”.
Τέλος, στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων φοιτητών βρέθηκε ο Δημήτρης Ροσιλόβαλης εκπροσωπώντας το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων που κι αυτός κατήγγειλε την κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας.