Ομολογώ πως άργησα να ανακαλύψω τον Γιώργο Παππά και στέρησα για αρκετό καιρό, από τους θεατές του δελτίου ειδήσεων που παρουσιάζω καθημερινά στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, τον απόλυτα ακριβή και ψυχρά ορθολογικό, σοβαρό, επιστημονικό του λόγο για την πανδημία και τα βήματα του κορωνοϊού, από την αρχή της περιπέτειας αυτής για την ανθρωπότητα που άρχισε από τις αρχές του 2020 και διαρκεί ως σήμερα.
Δεν είμασταν φίλοι στο Facebook, δεν έτυχε να πέσω πάνω σε κάποια συνέντευξή του στο liberal.gr από το οποίο τακτικά διαβάζω Γνώμες, κι έτσι με σχετική καθυστέρηση άρχισα να τον φιλοξενώ στις εκπομπές μας. Έκτοτε όμως, με τίμησε πάρα πολλές φορές, όσες ακριβώς τον προσκάλεσα.
Ένας… ταπεινός, ιδιώτης παθολόγος, όπως προσδιορίζει και ο ίδιος τον εαυτό του, πολλές φορές στο βιβλίο του, διδάκτορας και απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με σπουδαίο ερευνητικό έργο και διεθνή αναγνώριση, υπήρξε αυτά τα δυόμιση χρόνια της πανδημίας, μια από τις εγκυρότερες και πιο ενημερωμένες για την εξέλιξη της Covid-19, επιστημονικές φωνές πανελλήνια. Στο σημείωμα αυτό όμως, δεν θα κάνω την προσωπογραφία του Γιώργου Παππά αλλά θα επιχειρήσω μια κριτική του βιβλίου του που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με τίτλο “Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες”.
Ο τίτλος προκαλεί θυμηδία σε όσους παρακολούθησαν από κοντά την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και την πολιτική διαχείρισή της από τους πολιτικούς ιθύνοντες, γιατί επί πολλούς μήνες… “οι δύο επόμενες εβδομάδες ήταν κρίσιμες…”. Κι έτσι περνούσε ο καιρός, μετρούσαμε κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς, χωρίς να υπάρχει όπως περιγράφει στο βιβλίο του ο Γ. Παππάς, ένας ορίζοντας και πλάνο μακροπρόθεσμο, ένα συγκροτημένο και συνεκτικό πολιτικό σχέδιο που θα αποσκοπεί στις λιγότερες δυνατές ανθρώπινες απώλειες και στην προστασία της δημόσιας υγείας, με την εξαίρεση του διαστήματος του πρώτου κύματος της πανδημίας. Ήταν ο πρώτος που είπε πως “οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες”… ή μάλλον έγραψε ο Γ. Παππάς, από τις 15 Μαρτίου του 2021, στο δημοφιλές του “Ημερολόγιο Κορωνοϊού”, στο προφίλ του στο Facebook, το οποίο “Ημερολόγιο” ήταν αυτό που τον έκανε γνωστό σε πάρα πολύ απλό κόσμο και δημοσιογράφους, πανελλαδικά.
Το βιβλίο
Ο Γ. Παππάς είναι με τον τρόπο του και με αρκετή δόση χιούμορ ωμός, σε ορισμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα, στα… οπαδικά του αισθήματα – μέχρι πρόσφατα, η φωτογραφία του Ντούσαν Μπάγεβιτς κοσμούσε το προφίλ του στο Facebook… Οι… αποτυχημένες προβλέψεις του για την αγαπημένη του ομάδα χαρακτηρίζουν μεταξύ άλλων το βιβλίο αυτό. Έτσι, ο Γ. Παππάς ρισκάρει σοβαρά να χάσει τους Ολυμπιακούς ή Παναθηναϊκούς αναγνώστες, όταν μιλάει για την ΑΕΚ και στιγμές της ιστορίας της ή ακόμα και για παίχτες – “παλτά” αλλά τους κερδίζει, όπως ένα Βάζελο, σαν εμένα, με την περιγραφή του, σε όλα τα άλλα.
Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ο Γιώργος Παππάς και τα άλλα τρία μέλη της οικογενείας του: η Άννα (σύζυγος), η Αλεξάνδρα (κόρη) και ο Τάσος (γιος). Η ιστορία εξελίσσεται στο χρόνο, μέσα από το βίωμα της πανδημίας από τους τέσσερις αυτούς ανθρώπους.
Το βιβλίο αυτό είναι μια – από τις πρώτες – ιστορική καταγραφή της πανδημίας στην Ελλάδα, με τέρμα το σφύριγμα της “λήξης” της πανδημίας από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη τα Χριστούγεννα του 2021 και με αφετηρία τα Χριστούγεννα του 2019, όταν μια ανακοίνωση στο promed ένα παγκόσμιο σύστημα πληροφοριών, για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο με λοιμώξεις, χτύπησε το πρώτο καμπανάκι, με τα συμβαίνοντα τότε, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας και στην Ουχάν συγκεκριμένα, από όπου ξεκίνησε ο SARS-Cov2 το… ταξίδι του για να τρομοκρατήσει την ανθρωπότητα… Ο γιατρός διαβάζοντας την είδηση, το πρώτο που σκέφτηκε – σωστά, όπως αποδείχτηκε – ήταν “Δεν πιστεύω να έχουμε κανένα SARS πάλι…”.
Ένα μήνα αργότερα, κι αφού οι πληροφορίες από το αυταρχικό καθεστώς της Κίνας βγαίνουν με το σταγονόμετρο για τα ευρήματα της μυστήριας νέας νόσου, με μια συνέντευξή του στο liberal. gr και τον Κυριάκο Αθανασιάδη – εδώ – ο Γιαννιώτης γιατρός προβλέπει πως ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να προκαλέσει πανδημία, και συνιστά να μπει σε καραντίνα όλη η χώρα, για να αποτραπεί η παγκόσμια διάδοση του ιού… Τρεις μέρες αργότερα, ο ΠΟΥ κηρύσσει “επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας” – όχι ακόμα πανδημία – η Κίνα δεν επέβαλε καραντίνα και άρχισε η μετάδοση… Το βιβλίο παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά μήνα, τα παγκόσμια και τα ελληνικά και αυτό αποτελεί μια καλή σημαντική αναφορά για την εξέλιξη της νόσου. Από την 1η Φεβρουαρίου 2020 με τα 11.953 κρούσματα παγκοσμίως και τους 259 νεκρούς (όλοι στην Κίνα) – Ελλάδα: 0 κρούσματα, 0 νεκροί – ως την 1η Ιανουαρίου 2022, όταν είχαμε 287 εκατ. κρούσματα και 5,4 εκατ. νεκρούς παγκοσμίως, και 1,2 εκατ. κρούσματα και 20.790 νεκρούς στην Ελλάδα.
Ο Γ. Παππάς εκτός από τους αντίπαλους οπαδούς, δεν θα είναι σίγουρα συμπαθής και σε πολλούς Κύριους Καθηγητές (και τα δύο Κ- κεφαλαία…), γιατί το βιβλίο αυτό συνιστά και μια κριτική τομή της στάσης και συμπεριφοράς της ιατρικής κοινότητας, όχι μόνο της εγχώριας (με τους τηλεαστέρες, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια, ταλαιπωρούν και μπερδεύουν τους τηλε-εξαρτημένους συνταξιούχους Έλληνες, τηλεθεατές των πρωινάδικων), αλλά και μεγάλων ονομάτων της Ιατρικής διεθνώς, όπως ο Anthony Fauci, ο Έλληνας Καθηγητής, σε -ίδης… “επιδραστικός” και δάσκαλος του συγγραφέα στην Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων, ή ο αγαπημένος του Ραούλ που τον απογοήτευσε με τις εκτιμήσεις του για τον κορωνοϊό… O Γ. Παππάς περιγράφει πως αποκάλυψε πρώτος την επιστημονική απάτη σε έρευνα που προδημοσιεύτηκε στα μεγαλύτερα ιατρικά περιοδικά (Lancet και New England), αναφορικά με τα αποτελέσματα της χορήγησης ιβερμεκτίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ αναφέρεται και σε προβεβλημένους Έλληνες “Κύριους Καθηγητές Ιατρικής” που λογόκλεψαν “Ημερολόγια Κορωνοϊού”, δίνοντας συνεντεύξεις σε αθηναϊκά ΜΜΕ ή κάνοντας αναρτήσεις στα social media…
Περιγράφει πως λειτουργεί το καθηγητικό κατεστημένο της ακαδημαϊκής νομενκλατούρας στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και εύχεται κάποτε να μπορούσε – όπως κάνουν πολλοί διάσημοι με άλλα δήθεν ευρήματα και σχέσεις με φαρμακευτικές εταιρείες… – να πει πως δυο μπάφοι την ημέρα, κάνουν τον ιό πέρα… Δεν υπάρχουν όμως, προφανώς τα στοιχεία για να το δημοσιεύσει, ενώ εγγυημένα ο ίδιος δεν έχει σχέσεις με εταιρείες που καλλιεργούν κάτι περίεργες πρασινάδες…
Είναι μετρημένα επικριτικός για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και βασικά γι’ αυτά που θέλησαν να κατευθύνουν την πληροφόρηση σε συγκεκριμένα κανάλια.
Από το “Ημερολόγιο Κορωνοϊού”…
Στις 27 Φεβρουαρίου του 2020, μετά τις ανακοινώσεις για την ακύρωση των εκδηλώσεων της Αποκριάς στη χώρα μας, κάνει πρεμιέρα το “Ημερολόγιο Κορωνοϊού” στο Facebook και η πρώτη αυτή ανάρτηση του γιατρού για την πανδημία παίρνει 58 κοινοποιήσεις! Το βιβλίο του Γ. Παππά ακολουθεί το ίδιο μοτίβο περιγραφών με τις αναρτήσεις του “Ημερολογίου”: εκτός από μια ακριβή καταγραφή των επιστημονικών δεδομένων, των τελευταίων ιατρικών δημοσιεύσεων, επιστημονικών ντοκιμαντέρ για τον SARS-Cov2 και των πιο επίκαιρων αριθμητικών δεδομένων για την πορεία της νόσου, είναι ταυτόχρονα και μια ιστορία του κλασικού κινηματογράφου, με τα θέματα και τους ήρωες ιστορικών ταινιών των τελευταίων δεκαετιών, από την Έβδομη Σφραγίδα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν μέχρι τον προτελευταίο Τζέημς Μποντ, να παίρνουν τη θέση τους στα διάφορα επεισόδια της πανδημίας, στην Ελλάδα, διεθνώς αλλά και τοπικά… (και οι ταινίες του Στάθη Ψάλτη όπως το “Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ”… “κλασικές” είναι για μας του μεγαλύτερους…).
Στο βιβλίο του Γ. Παππά βρίσκουν θέση και ιστορίες από την Ηπειρωτική διαχείριση της πανδημίας: τα πρώτα ύποπτα κρούσματα του ΚΑΠΗ που ταξίδεψε και επέστρεψε άρον-άρον από το Ισραήλ… οι έλεγχοι που δε γίνονταν για πολύ καιρό στην Κακαβιά, οι μοριακοί έλεγχοι στα νοσοκομεία που ξεκίνησαν σχετικά σύντομα, οι ιχνηλατήσεις των κρουσμάτων στην περιοχή μας, ο τραγικός χειρισμός του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου του 2020, όταν τα Γιάννενα έμειναν ανοιχτά παρά τα πολλά κρούσματα, για να κάνουν διακοπές οι Θεσσαλονικείς…
Η εμπειρία του Γ. Παππά ως γιατρού με ασθενείς ή ύποπτα περιστατικά για κορωνοϊό, καταγράφει και το στίγμα που συνόδεψε τη νόσο στα πρώτα της βήματα. “Είναι κοινωνικό γεγονός η πανδημία και όχι απλά θέμα σωματικής υγείας” λέει ο γιατρός μετά από μια αποτυχημένη επίσκεψη σε σπίτι ασθενούς του, όπου τον υποδέχτηκαν τα περίεργα βλέμματα των περιοίκων που περίμεναν να μάθουν ποιος είναι το κρούσμα στη γειτονιά τους… Ως άνθρωπος, όπως και πολλοί από εμάς, έχασε φίλους στην περίοδο της πανδημίας, επειδή δε δεχόταν τη βλακεία των αρνητών του κορωνοϊού.
Το βιβλίο του Γιώργου Παππά είναι καθαρά πολιτικό αλλά δε γίνεται πουθενά πολιτικο-ιδεολογική προπαγάνδα, υπέρ ή κατά κυβερνήσεων και πολιτικών, Έλληνα ή ξένου. Κάνει κριτική στους τοπικούς άρχοντες για ατυχείς χειρισμούς τους. Σαφής η ειρωνία του για τη συναυλία της Πρωτοψάλτη πάνω στη νταλίκα του πρωθυπουργικού ανηψιού Μπακογιάννη, τον Απρίλιο του 2020, όπως και για τις χώρες των “αναμαλλιασμένων” ήτοι λαϊκιστών αρχηγών – ΗΠΑ-Ντόναλντ Τραμπ και Μ. Βρετανία-Μπόρις Τζόνσον – που δεν τα πήγαν καθόλου καλά με τη διαχείριση της πανδημίας.
Το βιβλίο του Γιώργου Παππά είναι μια παρακαταθήκη για την σύγχρονη ιστορίας της ανθρωπότητας και για μια περιπέτεια που δεν θα ξαναπεράσει λογικά ο κόσμος, για τα επόμενα χρόνια. Ίσως το 2030…
Παναγιώτης Μπούρχας