Οι Βυζαντινές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θεραπεύονται από την ίδρυσή του μάλιστα με διεθνή αναγνώριση.
Στο πλαίσιο αυτό το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Βυζαντινές Σπουδές” του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας έχει μακροχρόνια συνεργασία με το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Münster της Γερμανίας. Ως επιστέγασμα αυτής της μακρόχρονης συνεργασίας ήρθε η μετά από ανοιχτή αξιολόγηση και βράβευση η έγκριση και χρηματοδότηση του Προγράμματος “Πολιτισμός και Ιστορία της Δυτικής Ελλάδας από την Ύστερη Αρχαιότητα μέχρι τα Μεταβυζαντινά χρόνια” από το Υπουργείο Παιδείας της Γερμανίας και συγκεκριμένα από το Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD).
Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει επισκέψεις Ελλήνων φοιτητών στο Münster της Γερμανίας όπου από κοινού με τους Γερμανούς συναδέλφους τους θα παρακολουθούν μαθήματα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα από Γερμανούς καθηγητές και επισκέψεις των Γερμανών αντίστοιχα στα Ιωάννινα.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος οργανώνεται και ένα φθινοπωρινό Σχολείο στο Ματσούκι Τζουμέρκων από τη Δευτέρα 4 ως το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021, όπου όλοι οι φοιτητές θα διαμένουν στη Μονή Βύλιζας και θα διδαχθούν επί τόπου την ιστορία και την τέχνη της μεταβυζαντινής Ηπείρου.
Παράλληλα μαθήματα θα γίνουν και σε άλλα μνημεία της Ηπείρου (Αγία Παρασκευή στο Μονοδέντρι Ζαγορίου, Μονή Μολυβδοσκαπάστου στο Πωγώνι, Μονή Φιλανθρωπηνών στο Νησάκι, Παρηγορήτισσα στην Άρτα, Νικόπολη κ.α.).
Τα αποτελέσματα όλης αυτής της εκπαιδευτικής διαδικασίας η οποία α περιλαμβάνει επιστημονικές δημοσιεύσεις, δημιουργία τουριστικών οδηγών στα Ελληνικά και Γερμανικά καθώς και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στη Συνάντηση Γερμανών Βυζαντινολόγων θα κάνουν ακόμη πιο γνωστή τον πολιτισμό και τη φύση της Ηπείρου και σε απλούς πολίτες πέρα από το επιστημονικό κοινό.
Υπεύθυνοι καθηγητές είναι από τη γερμανική πλευρά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Münster της Γερμανία, κ. Michael Grünbart και από την ελληνική πλευρά ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας κ. Χρήστος Σταυράκος, και οι δυο είναι Βυζαντινολόγοι.