Στις ενέργειες που όφειλε να κάνει εξ αρχής η δημοτική αρχή Ελισάφ για τις ζητούμενες αλλαγές στη μελέτη του υπό κατασκευή μεγάλου δακτυλίου, προχωρά εκ των υστέρων η διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών, αφού πρώτα προσπάθησε ανεπιτυχώς να χειριστεί επικοινωνιακά την εμπλοκή που προέκυψε από τις συμπληρωματικές γεωλογικές μελέτες.
Πριν από ένα μήνα, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών με εισήγηση του αντιδημάρχου υποδομών και αφού ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή το θέμα εντελώς απροετοίμαστα, αποφάσισε να στείλει πίσω στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, τη μελέτη του έργου και το “αγκάθι” των πρόσθετων εργασιών για λόγους στατικότητας, στον υγρότοπο Τσαμαρά. Ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος υποδομών εμφάνιζε το μεγάλο δακτύλιο ως οραματικό έργο της… “Νέας Εποχής”, λίγα 24ωρα αργότερα έκανε στροφή 180 μοιρών και προσπάθησε να χρεώσει τις ελλειπείς μελέτες του μεγάλου δακτυλίου στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών.
Αντί όλων αυτών, μια σοβαρή διοίκηση όφειλε να καθίσει από την πρώτη στιγμή στο τραπέζι με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ για να εξετάσει τις εναλλακτικές: πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 2-3 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ή κάτι άλλο.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος ότι γίνεται αυτές τις μέρες… Ωστόσο έγινε και σήμερα εμφανής η προσπάθεια να αφεθούν αιχμές για την αρνητική εξέλιξη, τόσο προς την πλευρά Μπέγκα όσο και προς την πλευρά της Τ. Καλογιάννη που με την ιδιότητα της αντιπεριφερειάρχου και προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, είχε γνωμοδοτήσει για το έργο κατά το μακρινό 2017.
Η Τ. Καλογιάννη έθεσε το θέμα
Η Τατιάνα Καλογιάννη έθεσε το ζήτημα της εμπλοκής με το έργο του μεγάλου δακτυλίου, μετά την επιβαλλόμενη ανάγκη αλλαγών στη μελέτη του δρόμου. Ανέτρεξε στο ιστορικό του έργου και στις δεσμεύσεις του Δημάρχου και του αρμόδιου αντιδημάρχου αντίστοιχα, πως το έργο είναι απόλυτα ώριμο μελετητικά και πως θα παραδοθεί στις 30 Απριλίου του 2023.
Σήμερα το έργο έχει απορροφήσει μόνο το 20,45% του συμβατικού του προϋπολογισμού και στο έργο παρουσιάζονται ουσιώδη και κρίσιμα προβλήματα όπως η αποκοπή της περιοχής Γλύνα Πέτρα, η ανάγκη συνδέσεων οικοδομών με τα δίκτυα της ΔΕΥΑΙ και ασφαλώς τα τεχνικά προβλήματα με την ευστάθεια του δρόμου. Επειδή τα έργα δεν γίνονται με φωτογραφίες, σχολίασε δηκτικά η κ. Καλογιάννη… και κάλεσε τη δημοτική αρχή να απαντήσει στους δημότες ποιες είναι οι τεχνικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ποιο θα είναι το κόστος της συμπληρωματικής σύμβασης, πότε θα κατατεθεί το αίτημα τροποποίησης της σύμβασης και πότε εκτιμάται η παράδοση του έργου και τέλος ποιος θα πληρώσει το “μάρμαρο των αβλεψιών της δημοτικής αρχής”.
“Κυρίες και κύριοι, όπου και όσες φορές και να χρηματοδοτήσει ο δήμος τις διάφορες μετακινήσεις του Δημάρχου για να μιλήσει σε εκδηλώσεις με αντικείμενο όπως “Histoires dans le brouillard la ville de Ioannina” ιστορίες μέσα στην ομίχλη η πόλη των Ιωαννίνων, όσες φορές και να ταξιδέψουν οι αντιδήμαρχοι, με αόριστο σκοπό και όφελος για τον Δήμο μας, ανά τας ευρωπαϊκούς ρύμας και οδούς, το πολιτικό συμπέρασμα είναι ένα και μοναδικό: Φως στο τούνελ διαφυγής από το τέλμα για τον δήμο μας με την παρούσα δημοτική αρχή δεν υπάρχει” κατέληξε η κ. Καλογιάννη.
Για την εμπλοκή του μεγάλου δακτυλίου ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας” Νίκος Γκόντας, έριξε τις ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή, θυμίζοντας πως η δική του παράταξη ήταν από την αρχή αντίθετη στο συγκεκριμένο έργο, υποστηρίζοντας τότε την εκτέλεση της συνέχισης της οδού Γεννηματά και την ένωσή της με την Εγνατία Οδό. Ο κ. Γκόντας αρχικά και αργότερα και ο Δήμαρχος, επικαλέστηκαν ένα έγγραφο υπογεγραμμένο από τον πρώην Δήμαρχο και πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Θωμά Μπέγκα, που έλεγε πως η ΔΕΥΑΙ δεν κρίνει ως απαραίτητες συμπληρωματικές εργασίες για τα δίκτυα στον υπό κατασκευή δρόμο. Αυτή η βεβαιότητα ωστόσο έχει ανατραπεί σήμερα και μαζί με έργα για τα δίκτυα της ΔΕΥΑΙ, ζητείται καλύτερη στήριξη του δρόμου σε ένα σημείο.
Απαντώντας ο Δήμαρχος, απόντος του αρμόδιου αντιδημάρχου, τόνισε ότι η μελέτη του έργου είχε εκπονηθεί κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο και είχε εγκριθεί και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου. Αυτοί οι ισχυρισμοί ωστόσο περιέχουν μισές αλήθειες: στις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου προβλεπόταν να κάνει γεωλογικές μελέτες στην αρχή του έργου αφενός και αφετέρου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου επί Καλογιάννη, είχε εισηγηθεί συγκεκριμένες αλλαγές στη μελέτη του έργου. Αυτά τα παρέβλεψε σκόπιμα ο Δήμαρχος…
Επί της ουσίας τώρα, τόνισε ότι σήμερα πέρα από τα γεωλογικά προβλήματα προκύπτει ανάγκη και για την μεταφορά των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Τα προβλήματα αυτά εξετάζονται από τις υπηρεσίες του Δήμου και την Διαχειριστική Αρχή προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη λύση. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η επεξεργασία, θα γίνει συζήτηση με τη Διαχειριστική Αρχή “για το πως θα πάμε στην επόμενη μέρα”…
Πάντως, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δεν έλειψαν και οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στο Θωμά Μπέγκα και την Τατιάνα Καλογιάννη για τις ευθύνες της μελετητικής… ανωριμότητας του έργου.