H πανδημία, τα μέτρα και ο Δήμος Ιωαννιτών

H πανδημία, τα μέτρα και ο Δήμος Ιωαννιτών

Συντονισμένα «πυρά» για την πολιτική της στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού υπέρ των επιχειρήσεων της περιοχής, δέχτηκε η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ, στη διάρκεια της εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» έβαλε κατά της δημοτικής αρχής, με τον επικεφαλής της και τους δύο δημοτικούς συμβούλους Θωμά Γιωτίτσα και Μάκη Χρυσοστόμου που κατηγόρησαν τη διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών πως για το διάστημα της καραντίνας απαξίωσε το δημοτικό συμβούλιο, άφησε στη μοίρα τους τους ελεύθερους επαγγελματίες της πόλης και πως εκμεταλλεύτηκε την παρούσα πολιτική συγκυρία καθώς και τον covid19 για να λειτουργήσει χωρίς τη δημοκρατία των θεσμοθετημένων επιτροπών ή του δημοτικού συμβουλίου.

Με υπερβολικές φράσεις ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας κατήγγειλε τη διάθεση της δημοτικής αρχής «να απαξιώσει το δημοτικό συμβούλιο» με την επίκληση του κορωνοϊού, είπε πως η πανδημία έβαλε τη δημοκρατία σε καραντίνα και πως άφησαν τα σημάδια τους στη δημοκρατία τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου, «στήσαν στο απόσπασμα την τοπική αυτοδιοίκηση» σημείωσε χαρακτηριστικά την ώρα που βρήκε χλιαρές τις αντιδράσεις τόσο της ΠΕΔ όσο και της ΚΕΔΕ. «Η δημοτική αρχή εκμεταλλεύτηκε για να υποβαθμίσει τη λειτουργία των οργάνων, τη δημοκρατία της ανταλλαγής απόψεων που κατέπεσε σε μια λογική «ναι ή όχι»…» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως για τους πληγέντες από την κρίση επιχειρηματίες πέραν των νομοθετηθέντων δεν έκανε τίποτα και πως ακόμα και σήμερα κωφεύει στις εκκλήσεις των πληγέντων επιχειρηματιών. Κατήγγειλε πως με την ευκαιρία της κρίσης έγιναν απευθείας αναθέσεις, μίλησε για «φάμπρικα» συγκεκριμένα, και πρότεινε τη σύσταση επιτροπής με την Ιατρική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για να διαχειρίζεται επικοινωνιακά την πανδημία. Προς επίρρωση των λεχθέντων από τον πρώην Δήμαρχο, ήλθαν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, Γιωτίτσας και Χρυσοστόμου.

Ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων έθεσε επίσης μια σειρά από ζητήματα όπως η ΔΕΥΑΙ και η διαχείριση της λυματολάσπης, ρώτησε τι γίνεται με το Πάρκο Πυρσινέλλα και με την… άνευ μελέτης απαγόρευση της κυκλοφορίας στον Παραλίμνιο, και υποσχέθηκε πως η παράταξη θα θίξει πιο αναλυτικά τα ζητήματα αυτά στα επόμενα δημοτικά συμβούλια. Το έργο της αντικατάστασης των λαμπτήρων με τεχνολογίας led θα έλθει σε επόμενη συνεδρίαση μετά από αίτημα 24 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, με το ερώτημα της επίσπευσης απόφασης του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών. Ως προς αυτό ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεσμεύτηκε για δημοτικό συμβούλιο μέσα στον Ιούλιο.

Η Τατιάνα Καλογιάννη από την παράταξη «Ιωάννινα_2023», άσκησε κριτική για τη διαχείριση της κρίσης υπέρ των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, μέτρησε τις αποφάσεις που παρήγαγε ο Δήμος Ιωαννιτών με τα συλλογικά του όργανα, κατά το διάστημα της πανδημίας: μέχρι τις 29/6/2020 και μετά από 124 μέρες πανδημίας, μεσολάβησαν έξι συνεδριάσεις δια περιφοράς του δημοτικού συμβουλίου, με 95 αποφάσεις εντός ημερήσιας και 5 εκτός και 16 συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής με 305 αποφάσεις εντός ημερήσιας διάταξης και 33 εκτός ημερήσιας διάταξης.

Λάζαρος Νάτσης, Όλυ Τσουμάνη και Χρήστος Πατσούρας από την πολιτική οπτική του ο καθένας, μίλησαν για τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, κατηγορώντας για λιγότερα ή για περισσότερα τη δημοτική αρχή.

Ο Νίκος Γκόντας ειρωνικά μιλώντας στην αντιπολίτευση, τόνισε πως η στείρα κριτική κάνει κακό στην πόλη. Για τον κορωνοϊό ευθύνεται ο Δήμαρχος, ο ίδιος ευθύνεται για τη νόσο, γιατί εξαπλώθηκε σε όλη την υφήλιο όπως επίσης και για την καθαριότητα που βρίσκεται η πόλη σε όχι ικανοποιητικό επίπεδο, σημείωσε ειρωνικά σχολιάζοντας για τους συμβούλους της παράταξης «Ιωάννινα_2023» πως είναι οι ίδιοι εκείνοι που δε διαισθάνονται την αξία δημοτικού συμβούλου και δεν επέτρεψαν την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες. Το ίδιο είπε και για την αντικατάσταση του οδοφωτισμού.

 

Η απάντηση της δημοτικής αρχής

Απαντώντας στα αιτήματα για επιπλέον μέτρα στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, ο Αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας, τόνισε ότι μελετώνται νέα μέτρα στο πλαίσιο και των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Παράλληλα ο δήμος θα διεκδικήσει από την Κυβέρνηση πόρους ώστε να καλυφθεί μέρος των απωλειών στα έσοδά του.

Ο κ. Βάββας έδωσε ενδεικτικά και αριθμούς για τις απώλειες εσόδων και τις δαπάνες που προκλήθηκαν στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης. Τα στοιχεία αυτά δηλώνονται ήδη Υπουργείο για το διάστημα ως τις 26 του μηνός. Ως τις 31/5/2020, χάθηκαν 30.000 ευρώ από το τέλος παρεπιδημούντων, 15.000 ευρώ από τα έσοδα των κοινοχρήστων χώρων, 51.866 ευρώ από το τέλος καθαριότητας κτλ. Το σύνολο ανέρχεται στα 752.000 ευρώ η απώλεια εσόδων για το Δήμο. Άλλες 300.000 ευρώ είναι οι επιπλέον δαπάνες μέχρι τις 31/5/2020.

«Η Δημοτική Αρχή εξήντλησε όλα τα περιθώρια που υπήρχαν στο πλαίσιο της πρώτης δέσμης μέτρων που ήδη έχουν αποφασισθεί» υπογράμμισε ο κ. Βάββας.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή στο διάστημα της πανδημίας ήταν πανταχού παρούσα, παρότι ο Δήμος λειτουργούσε με το 40% του προσωπικού.

«Δημιουργήσαμε ένα σχήμα για άμεση παρέμβαση και βοήθεια. Δεν υπήρξε ούτε ένας πολίτης που ζήτησε βοήθεια και δεν ανταποκριθήκαμε. Η Πολιτική Προστασία ήταν σε καθημερινή δράση, χορηγώντας όλα τα απαραίτητα υλικά. Το ότι στάθηκε η πόλη όρθια συνέβαλε και ο Δήμος. Κι αυτό είναι το πλεονέκτημά μας. Ότι μπορούμε να χτίσουμε πάνω στο καλό αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Παράλληλα ανέφερε ότι  προχώρησαν όλες οι διαδικασίες για την ωρίμανση μελετών και την υποβολή προτάσεων.

«Στα μέσα Μαρτίου ψηφιακά ήμασταν στο μηδέν. Καταφέραμε να λειτουργήσουμε όλα τα όργανα του Δήμου με τηλεδιασκέψεις. Δεν έγινε το Δημοτικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη γιατί είναι πολύ δύσκολος ο συντονισμός πενήντα περίπου ανθρώπων», ανέφερε ο Δήμαρχος.

«Κάνουμε χρήση του νομοθετικού πλαισίου και κατηγορούμαστε. Το ίδιο συνέβαινε πάντα. Χρήση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Πεποίθησή μου είναι ότι η απλή αναλογική είναι αδιέξοδη έτσι όπως λειτούργησε. Και οδηγεί σε προβλήματα λειτουργίας της αυτοδιοίκησης», τόνισε ο Δήμαρχος.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για αναθέσεις την περίοδο της πανδημίας υπογράμμισε ότι έγιναν σύμφωνα με όλες τις νομοθετικές διατάξεις για να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα, όπως το πλύσιμο και η απολύμανση των κάδων, η προμήθεια αντισηπτικών, οι απολυμάνσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ελήφθη η απόφαση για την ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων η οποία προχωρά με διαγωνιστική διαδικασία.

Αναφερόμενος στην πιλοτική πεζοδρόμηση της παραλιμνίου ανέφερε ότι κάλυψε την ανάγκη των πολιτών για περπάτημα και ποδηλατοβόλτα ειδικά μετά την καραντίνα, όπου η ανάγκη για έξοδο ήταν μεγάλη.

«Το διάστημα αυτό δεν είχαμε φοιτητές, δεν είχαμε τουρίστες και ο καιρός δεν βοήθησε. Προκλήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα όμως το παραλίμνιο δεν μπορεί να αποτελεί ένα ατελείωτο πάρκινγκ», τόνισε ο δήμαρχος.

Ακόμη έκανε γνωστό ότι θα γίνει και στα Γιάννενα επίσημη παρουσίαση του προγράμματος «Α. Τρίτσης» για το οποίο ήδη ο δήμος ετοιμάζει προτάσεις προς ένταξη.

Σχετικά με το αίτημα της αντιπολίτευσης για σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να ληφθεί απόφαση για την εκπόνηση όλων των μελετών της ενεργειακής αναβάθμισης του Δήμου ο Πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Παπαγεωργίου έκανε γνωστό ότι η συνεδρίαση θα γίνει εντός του Ιουλίου.

Show Buttons
Hide Buttons