Για πρώτη φορά στα Ιωάννινα ο Σύνδεσμος Ιατρικών Γενετιστών Ελλάδος διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κατά την συνέντευξη τύπου η πρόεδρος του ΣΙΓΕ και καθηγήτρια Γεν. Βιολογίας/Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα. Μ. Σύρρου τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την ανάγκη εξοικείωσης στις νέες τεχνικές και τεχνολογίες γενετικής διάγνωσης που αφορούν όλα τα πεδία της Γενετικής από τον προγεννητικό έλεγχο έως την νεοπλασία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και ενδιαφέρουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες διότι σχετίζονται με την πρόληψη, τη διάγνωση έως και τον καθορισμό της θεραπείας.
Με τη σειρά του ο Επιστημονικά Υπεύθυνος από το Τμήμα Γενετικής, ΓΝΑ Αλεξάνδρα, Αθήνα ιατρός Αντρέας Πάμπανος τόνισε ότι η γενετική πληροφορία που έχουμε είναι τεράστια και συμβάλει καταλυτικά στη συσχέτιση γονοτύπου φαινοτύπου. Ερωτηθείς για την εξέλιξη της χώρας μας σε σχέση με το εξωτερικό προέκρινε το σημαντικά υψηλό επίπεδο της Ελληνικής Επιστημονικής Κοινότητας.
Στην ανάγκη να αποδοθεί η ειδικότητα της εργαστηριακής γενετικής που έχει ήδη θεσπιστεί ώστε όλα αυτά τα επιτεύγματα να είναι εφαρμόσιμα όχι μόνο υπέρ του ασθενή αλλά και του υγειούς σε επίπεδο πρόληψης αναφέρθηκε η κα. Ελένη Ρίζου, Υπεύθυνη Κυτταρογενετικής και Μοριακής Κυτταρογενετικής του Τμήματος Γενετικής του Γ.Α.Ο.Ν.Α «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», Αθήνα και μέλος του ΔΣ του ΣΙΓΕ. «Η στοχευμένη θεραπεία είναι πολύ σημαντική και στόχος είναι εκτός από τους υπάρχοντες βιοδείκτες να εισαχθούν και άλλοι. Όλα αυτά είναι εφικτά με τη βοήθεια της γενετικής» τόνισε στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου.
Η Ασπασία Διβανέ, Κλινική Εργαστηριακή Γενετίστρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου LIFE CODE, Αθήνα αναφέρθηκε στις γενετικές αναλύσεις για το καρκίνο του Μαστού και τη σπουδαιότητα της πρόληψης νοσημάτων με την εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων γενετικής ανάλυσης. Επίσης, πρόσθεσε ότι η πρόληψη δεν περιορίζεται μόνο στο προγεννητικό έλεγχο αλλά και σε άλλα νοσήματα που έχουν γενετική βάση πχ νεοπλασίες, καρδιαγγειακά. Τόνισε τη σημασία της γενετικής συμβουλής πριν από κάθε γενετική ανάλυση ώστε ο εξεταζόμενος να είναι ενήμερος για τις δυνατότητες και πιθανούς περιορισμούς των γενετικών πληροφοριών που θα λάβει.
Το πρόγραμμα που ολοκληρώνεται το Σάββατο, 13 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας» περιλαμβάνει την παρουσίαση των μεθοδολογιών γενετικής μέσω των νέων τεχνολογιών, των κατευθυντηρίων οδηγιών εφαρμογής τους μαζί με παραδείγματα από γενετικές αναλύσεις κλινικών περιστατικών. Οι πιθανές δυσκολίες στην εφαρμογή αλλά και οι περιορισμοί της κάθε μεθόδου (τεχνικοί ή διαγνωστικοί) πρέπει να είναι απολύτως κατανοητοί, ούτως ώστε να μπορούμε να αποκομίσουμε τη μέγιστη ωφέλεια για τον εξεταζόμενο και την οικογένεια. Βασικό στοιχείο της κλινικής χρησιμότητας αποτελεί η σωστή κατανόηση από τον ιατρό, του αποτελέσματος της γενετικής εξέτασης, δηλαδή των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στην έκθεση του γενετικού/γονιδιωματικού ελέγχου. Οι πληροφορίες αυτές αναμένεται να οδηγήσουν στην επιβεβαίωση ή την απόρριψη μιας κλινικής διάγνωσης, σε αλλαγή πορείας της ανάλυσης, σε έγκαιρη παρέμβαση, ή αλλαγή θεραπευτικού πρωτοκόλλου και τα τελευταία χρόνια, στην εφαρμογή εξατομικευμένης θεραπείας.
Η παρακολούθηση όλων των εργασιών του workshop είναι με εγγραφή και πιστοποιείται με 9 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits).
Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου στην ιστοσελίδα: www.genomicsworkshop-ioannina.gr