Τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου μετέφερε στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης.
Μένοντας στο πλαίσιο της απόφασης του Δ.Σ. της ΠΕΔ της περασμένης Παρασκευής, ο κ. Ντακαλέτσης ζήτησε την άμεση κατηγοριοποίηση των Δήμων της χώρας, τονίζοντας πως είναι στη σωστή κατεύθυνση η μελέτη της ΕΕΤΑΑ για την κατανομή των πάγιων πόρων και χρηματοδοτήσεων της πολιτείας προς τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού. Θα χρειαστούν παρεμβάσεις για τους ορεινούς Δήμους, τόνισε ωστόσο, με την αναγκαία αποσαφήνιση της έννοιας της ορεινότητας που θα πρέπει να κινηθεί στη βάση του αριθμού των κοινοτήτων και των οικισμών. Προαπαιτούμενο για την κατανομή των χρηματοδοτήσεων αυτών, είναι η γενναία αύξηση όχι της τάξης των 120 εκατ. που ανακοίνωσε ο αναπ. Υπουργός Στ. Πέτσας αλλά ύψους 300 εκατ. ευρώ για τους ΚΑΠ, ώστε να μπορεί να υπάρχει αύξηση εκεί που χρειάζεται. Τέλος, ζήτησε το νέο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ να ισχύσει από το 2023.
ΠΔΕ και αρμοδιότητες
Τα διακριτά χρηματοδοτικά προγράμματα για τους Δήμους είναι απαίτηση της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και ο κ. Ντακαλέτσης ανέφερε παραδειγματικά στην ομιλία του πως ο Περιφερειάρχης Ηπείρου αποφάσισε προ καιρού και παραχώρησε στους Δήμους την αρμοδιότητα της συντήρησης τμημάτων των επαρχιακών και εθνικών οδικών δικτύων που είναι μέσα στα ρυμοτομικά σχέδια των Δήμων, όμως χρήματα δεν δόθηκαν και δεν πρόκειται να δοθούν σε αυτούς. Επίσης, ανέφερε ξανά για τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, πως κατένειμε με αποφάσεις του σε Δήμους χρήματα για την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και στη συνέχεια ανακάλεσε τις αποφάσεις του.”Ποιος θα εκτελέσει τα έργα αυτά; Οι τοπικές κοινωνίες θα στερηθούν από τα έργα αυτά, άρα είναι ανάγκη επιτέλους να συζητήσουμε για το ΠΔΕ, δε μπορώ να καταλάβω γιατί έναντι του ΠΔΕ νοιώθουμε όλοι ένα δέος, νοιώθουμε ότι είναι ταμπού;” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια τόνισε πως η ΠΕΔ Ηπείρου θεωρεί ότι είναι ανάγκη να θεσμοθετηθεί ένας πόρος για φυσικές καταστροφές, καθώς σύμφωνα με μελέτες, οι ανάγκες μελλοντικά θα ξεπεράσουν το 4% του ΠΔΕ. Γιατί λοιπόν να μη θεσμοθετηθεί ένας τέτοιος πόρος για να έχουν το κονδύλι στους προϋπολογισμούς τους οι Δήμοι, αντί να χρειάζεται να παρακαλάνε κάθε φορά τον Υπουργό να τους δώσει χρήματα σε κάθε καταστροφή, ανέφερε.
Για το ενεργειακό κόστος, ο κ. Ντακαλέτσης τόνισε πως τα αντλιοστάσια ειδικά στην Ήπειρο, αποτελούν το 70 με 80% του συνολικού κόστους ενέργειας των Δήμων. Γι’ αυτό απαιτείται γενναία χρηματοδότηση και ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αυτών των υποδομών ή με έργα ΑΠΕ να καλύψουν οι Δήμοι την απαιτούμενη ενέργεια για τη λειτουργία τους. Στο ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου υπενθύμισε την πρόταση που έκανε στο προηγούμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, προ ενός έτους, για την οργάνωση ενεργειακών κοινοτήτων από τους Δήμους, ώστε να μετακυλήσουν την ενέργεια στα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά. Δεν έγιναν βήματα, οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν, σημείωσε ο κ. Ντακαλέτσης και στο σημείο αυτό άσκησε κριτική για την πολιτική των ΑΠΕ από μεγάλες εταιρείες που δεσμεύουν εκτάσεις οι οποίες κρίνονται ως κατά τεκμήριο δημόσιες, με ένα μόνο έγγραφο του Δασάρχη και ζήτησε να αφαιρεθεί η δυνατότητα αυτή και να παραχωρηθούν στους Δήμους ή αν μη τι άλλο να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη κάθε Δήμου για την εγκατάσταση ΑΠΕ στα όριά του.
Σε σχέση με το προσωπικό ο κ. Ντακαλέτσης ζήτησε την πρόβλεψη ενός μίνιμουμ αριθμού που μπορεί να λειτουργήσει ένας Δήμος, γιατί αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να πάμε σε πολλές ταχύτητες μετά την κατηγοριοποίηση των Δήμων. Ανέφερε εδώ πως πολλοί Δήμοι υποχρεούνται μη έχοντας τεχνικό προσωπικό, να προστρέχουν στις Περιφέρειες για να υλοποιήσουν τα έργα αυτά και αν το τελευταίο συνδυαστεί με τα όσα ανέφερε προηγουμένως για το ΠΔΕ, τόνισε, στο τέλος πολλοί μικροί Δήμοι θα γίνουν παραρτήματα των Περιφερειών… Εδώ ζήτησε να δίνεται η δυνατότητα επαναπρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις δίμηνης διάρκειας, όπου δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους υποψήφιους για τη δουλειά και να αρθεί ο περιορισμός της δωδεκάμηνης απασχόλησης για την προηγούμενη περίοδο που ισχύει σήμερα, απαγορεύοντας σε μικρούς Δήμους ουσιαστικά να λειτουργήσουν μηχανήματα, το χειμώνα κτλ.
Για το τέλος ταφής ο κ. Ντακαλέτσης τόνισε “είμαι βέβαιος ότι δε μας γίνεται χάρη, γιατί δεν είναι ώριμη η επιβολή του τέλους ταφής από πλευράς πολιτείας”. Προβλέπονται ενέργειες που πρέπει να κάνει το κράτος όπως οι ΣΜΑ, οι μονάδες βιοαποβλήτων κτλ. επομένως τόνισε ο κ. Ντακαλέτσης, δεν αποτελεί χάρη της πολιτείας στους Δήμους η αναστολή είσπραξης του τέλους ταφής.
Για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ζήτησε να τρέξει και κατά προτεραιότητα να ενταχθούν ώριμα έργα ΑΠΕ των Δήμων. Επίσης ζήτησε Δήμοι με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων που έχουν εξαιρεθεί από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για την οδική ασφάλεια, να μπορούν να χρηματοδοτούνται.
Τέλος, κάλεσε την πολιτεία αλλά και τους συναδέλφους του, να αναβαθμίσουν τον θεσμικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να γίνει πιο ελκυστική στους νέους ανθρώπους για να εμπλακούν ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι νέοι να ενεργοποιηθούν στις τοπικές υποθέσεις.