Εργατικά Κέντρα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αλλά και πλήθος ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων δεν συμφώνησαν με την επιλογή της κυβέρνησης προκειμένου όπως ειπώθηκε, να μη διαταράξει την ομαλότητα της λειτουργίας της αγοράς ενόψει των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας και της αναμενόμενης κίνησης και τηρούν την απεργία της Πρωτομαγιάς, διαφωνώντας με την απόφαση της μετάθεσης του επετειακού εορτασμού.
Έτσι, ανεξάρτητα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη μεταφορά της Πρωτομαγιάτικης αργίας την 7η του Μάη, για την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, συνδικάτα και φορείς καλούν σε συμμετοχή στην απεργία, σε απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες, όπως αυτή των Ιωαννίνων που θα λάβει χώρα, στις 10:30 το πρωί, με αφετηρία το γνωστό σημείο, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.
Συσπειρώνοντας δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η μέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς έφερε στο ίδιο τραπέζι εκπροσώπους των δύο πλευρών για μια συνέντευξη τύπου-κάλεσμα στη μεθαυριανή απεργία.
Ο Αλέξανδρος Μπαλακέρας, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, τόνισε πως η 1η Μάη είναι ημέρα τιμής και μνήμης. “Την 1η Μάη απεργούμε και δεν αργούμε, η 1η Μάη είναι απεργία και δεν είναι αργία για να τελειώνουμε με αυτές τις θεωρίες” σημείωσε χαρακτηριστικά καλώντας τους εργαζόμενους την Τετάρτη στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο, για να τιμήσουμε όλους αυτούς που με τις ζωές τους άλλαξαν τις δικές μας ζωές. Στην Ελλάδα του 2024, τα μηνύματα της επετείου είναι επίκαιρα. Η ανεργία χτυπάει κόκκινο, η ακρίβεια σαρώνει, η ατομικότητα που φέρνει στο τραπέζι η κυβέρνηση καταργεί κάθε έννοια συλλογικής διεκδίκησης και οι συλλογικές συμβάσεις στη χώρα μας δεν υπάρχουν παρά μόνο στο 15-20% ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι το 80% των σχέσεων εργασίας των εργαζομένων.
“Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο το 1886, οι καπνεργάτες στη Θεσσαλονίκη το 1936 μας θυμίζουν ότι θα πρέπει να δώσουμε τον αγώνα με συνέπεια και συνέχεια, δε μας χαρίζει κανείς τίποτα” σημείωσε ο κ. Μπαλακέρας και καταλήγοντας ζήτησε να δώσουμε όλοι το μεγάλο αγώνα για να σταματήσουν οι πόλεμοι στον πλανήτη και η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.
Το δημόσιο
Ο Χρήστος Γρίβας σημείωσε πως με τη συμπλήρωση 138 χρόνων από την απεργία των εργατών του Σικάγο, η εξέγερση αυτή είναι μέρα μνήμης και τιμής προς τους ηρωικούς αγώνες για κατακτήσεις που πέτυχαν οι εργάτες με θυσίες, όπως η καθιέρωση του 8ώρου, η υπεράσπιση της μητρότητας, η κανονική άδεια, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της υγείας, της παιδείας και στον πολιτισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Γρίβα, αυτές τις κατακτήσεις των εργαζομένων έχει βάλει στο στόχαστρο η κυβέρνηση της ΝΔ αφού με νόμους της κατάργησε το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις και το δικαίωμα στην απεργία, ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση του ΕΦΚΑ και μείωσε τις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία. Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατά τον κ. Γρίβα, είναι να διαλύσει τους τρεις πυλώνες του κοινωνικού κράτους: την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.
“Παλεύουμε για αυξήσεις και όχι για αυξήσεις κοροϊδία όπως αυτές που δόθηκαν στο δημόσιο για το 2023, οι κινητοποιήσεις μας θα ενταθούν με κλιμάκωση στην απεργία της 21ης Μαΐου. τόνισε ο κ. Γρίβας και ανέφερε τις διεκδικήσεις της Πρωτομαγιάτικης απεργίας:
- αυξήσεις στους μισθούς στο 10%,
- επαναφορά των δώρων και στο δημόσιο τομέα,
- κατάργηση της εισφοράς του 2%για την απεργία,
- ξεπάγωμα του μισθολογικού κλιμακίου των ετών 2016-2017
- αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ
- αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
- προσλήψεις και στήριξη του ΕΣΥ
- κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη 4808 και
- όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.
Εκ μέρους των εκπαιδευτικών του Νομού μας κάλεσμα για την απεργία της Πρωτομαγιάς απηύθυναν ο Χρήστος Καλαμπόκης, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων και ο Κώστας Παργανάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.
Οι δύο εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν στα εργασιακά δικαιώματα που με αγώνες κατακτήθηκαν και που σήμερα κατακρημνίζονται και βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και επικέντρωσαν στην κόντρα των εκπαιδευτικών με την κυβέρνηση για την αξιολόγηση. “Η εκπαιδευτική κοινότητα ζει στο πετσί της τις αυταρχικές πολιτικές της κυβέρνησης, θέλει δωρεάν δημόσια παιδεία σε σύγχρονα και ασφαλή κτίρια, σύγχρονα προγράμματα, καλούμαστε να πούμε όχι σε μια ζωή πείνας, χωρίς μισθούς, χωρίς δικαιώματα” τόνισε ο κ. Καλαμπόκης.
Ο Παργανάς από την άλλη επανέλαβε πως η εκπαιδευτική κοινότητα βιώνει μια πρωτοφανή επίθεση από το υπουργείο παιδείας που στέλνει τους εκπαιδευτικούς στα δικαστήρια και χωρίς συζήτηση επιβάλλει αντιπαιδαγωγικά μέτρα.