Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν και πάλι οι ιχθυοκαλλιέργειες της Θεσπρωτίας, καθώς για μια ακόμη φορά τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, τα ασφαλτικά, έρχονται να ταράξουν τα… νερά της Σαγιάδας όπου βρίσκονται εγκατεστημένες, στο σύνολό τους σχεδόν οι ιχθυοτροφικές μονάδες.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με απόφασή του, χορήγησε στις 16/11/2022, έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, της εταιρείας ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Β.Ε.Ε, στη θέση «Μανδήλα» Λωρίδας Σαγιάδας.
Σύμφωνα με την απόφαση, ανάμεσα σε δύο μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες, όπως διαπιστώνει σε αυτοψία του το Υπουργείο, βρίσκονται σε απόσταση 750 και 850 μέτρων από τη θέση χωροθέτησης των ασφαλτικών, θα εγκατασταθούν 7 τουλάχιστον δεξαμενές οι οποίες θα αποθηκεύουν 9.000 κυβικά ντίζελ πετρελαίου, 3.000 κυβικά μαζούτ και 2.500 κυβικά ασφαλτικών!
Τι κι αν χωροθετήθηκε με νόμο του κράτους η Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειών στη Θεσπρωτία, που απαγορεύει οποιεσδήποτε οχλούσες δραστηριότητες σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων από τις μονάδες, τι κι αν εδώ και 20 χρόνια, όλοι οι τοπικοί φορείς έχουν διατυπώσει σε όλους τους τόνους τη διαφωνία τους με τη συγκεκριμένη επιχειρούμενη επένδυση, τι κι αν οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν τη «βαριά βιομηχανία της Ηπείρου», τι κι αν διακυβεύεται τόσο η ασφάλεια, η φήμη του προϊόντος όσο και η εξαγωγική του δυναμική, τι κι αν τίθενται σε κίνδυνο εκατοντάδες θέσεις εργασίας…
Η Ελληνική πολιτεία, για μια ακόμη φορά, αυτοαναιρούμενη, αποφασίζει να τοποθετήσει μια περιβαλλοντική βόμβα στη Λωρίδα Σαγιάδας, λίγα μόλις μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, χωρίς ποτέ να γίνει αντιληπτό από κανέναν, σε τι και ποιόν θα εξυπηρετήσει μια τέτοια επένδυση…
Το ιστορικό
Η αρχική έγκριση για την εγκατάσταση της μονάδας δόθηκε από τον πρώην Περιφερειάρχη Ηπείρου Η. Λιακόπουλο, παρά την αρνητική εισήγηση του αρμόδιου Τμήματος της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας εισηγήθηκε την «απόρριψη προέγκρισης χωροθέτησης εγκαταστάσεων» της Βιομηχανίας Ασφαλτικών. Η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Ηπείρου – ∆υτ. Μακεδονίας ∆ήµητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, ενέκρινε το 2012 τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα Ασφαλτικά στην Λωρίδα Σαγιάδας. Το ίδιο έτος ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου αδειοδότησε τη μονάδα, παρά την αντίδραση της Περιφέρειας Ηπείρου.
Συνεχείς οι προσφυγές…
Από τότε εκδικάζονται συνεχώς προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία, που αναπτύσσεται για τα θετικά αποτελέσματα του έργου, είναι ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Από την άλλη μεριά κάτοικοι και φορείς της Θεσπρωτίας, αλλά και της Κέρκυρας, εκτιμούν ότι, αν εγκατασταθεί η βιομηχανία ασφαλτικών στην περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας, είναι πολύ πιθανόν έως σίγουρο ότι θα υπάρξει καταστροφή, τόσο από οικολογικής άποψης, όσο και από οικονομικής.
Ανυπολόγιση η ζημιά…
Ενδεικτικά, αναφέρουν ότι στη θαλάσσια περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας και σε μικρή απόσταση από τις ακτές είναι εγκαταστημένες και λειτουργούν μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών. Και εκτιμούν ότι θα καταργήσει θέσεις εργασίας από το πλήγμα, που θα υποστούν οι μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών. Ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας προειδοποιεί πως η μονάδα «Εγκαταστάσεις Αποθηκευτικών Χώρων πετρελαίων – μαζούτ κλπ.» της εταιρίας «Ασφαλτικά Ελλάδας ΑΒΕΕ», όπως προκύπτει, θα διακινεί προϊόντα, τα οποία, αν διαρρεύσουν στο θαλάσσιο περιβάλλον, θα προκαλέσουν ζημιά ανυπολόγιστου μεγέθους.