Στα αποτελέσματα των ανασκαφικών ερευνών της περασμένης χρονιάς στο Βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης, ενός από τα σημαντικότερα οικοδομήματα του ιερού της Δωδώνης, με χαρακτήρα διοικητικό και όχι τελετουργικό, αναφέρθηκε η ομάδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων που δούλεψε, με τη χρηματοδότηση της Βουλής των Ελλήνων.
Με ευχαριστίες προς τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κων/νο Τασούλα για τη γενναία χρηματοδότηση, ξεκίνησε την παρουσίαση των συνεργατών της στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου το μεσημέρι της Τρίτης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, τονίζοντας πως ολοκληρώθηκε για φέτος μόνο, η έρευνα η οποία αναμένεται να διαρκέσει για αρκετά χρόνια, με στόχο να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο για να βοηθήσει την επιστημονική μελέτη του Βουλευτηρίου, με το οποίο το έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας επεκτείνεται πλέον και στα άλλα οικοδομήματα του ιερού της Δωδώνης, πέραν του θεάτρου.
Την ομάδα που δούλεψε στο Βουλευτήριο κατά την περασμένη χρονιά, απαρτίζουν οι Βιβή Γιούνη, Υπατία Φάκλαρη, Χρήστος Κλείτσας, Μελίνα Νάκα, Χρήστος Τσακούμης και οι κυρίες Στεργίου και Σταύρου.
Η αξία των φετινών ανασκαφών δεν έγκειται τόσο σε κινητά ευρήματα αξίας αλλά στις πολύ σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργία του Βουλευτηρίου, καθώς επίσης και στο ευρεθέν δομικό υλικό που με τη βοήθεια των αρχιτεκτόνων, θα μπορέσει να οδηγήσει σε περαιτέρω συμπεράσματα για τη δομή και τη μορφολογία του συγκεκριμένου μνημείου. Η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά το υλικό από πλίνθους που προέρχεται από πλίνθινους κίονες, στοιχείο που δεν είναι πολύ χρησιμοποιημένο.
Ευρήματα για τις διαφορετικές οικοδομικές φάσεις του οικοδομήματος κατά τον κ. Κλείτσα, και για τη μετάβαση στη Ρωμαϊκή εποχή όπου είχαμε την ακύρωση του προηγούμενου ρόλου του Βουλευτηρίου, για τις περιόδους προ των δύο τουλάχιστον μεγάλων καταστροφών του 219 π.Χ. και του 168-167 π.Χ. και χάλκινα νομίσματα και λιγότερο ασημένια, ξένων πόλεων από πιστούς που έρχονταν στη Δωδώνη, ήταν μερικά από τα ευρήματα των φετινών ανασκαφών.
Οι ανασκαφές
Η κ. Υπατία Φάκλαρη τόνισε πως το Βουλευτήριο του Ιερού της Δωδώνης έχει να κάνει με το διοικητικό χαρακτήρα του Ιερού, αφού εκεί επέλεξαν να κατασκευάσουν το κτίριο που στέγαζε το Κοινό των Ηπειρωτών και όπου γίνονταν οι συνεδριάσεις και όλα τα σχετικά με το διοικητικό μέρος, κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. Ένα κτίριο επιφάνειας 1.500 τ.μ., με διαστάσεις 43,65Χ35 μέτρα, με υπόστεγο στην πρόσοψη και μία μεγάλη αίθουσα, χτισμένα στο πρανές της πλαγιάς του λόφου, ακριβώς δίπλα από το θέατρο για να συσκέπτονται και να ακούν τον ομιλητή από το κάτω μέρος της πλαγιάς. Εκεί σώθηκε και ο βωμός στον οποίο ορκίζονταν, ένας βωμός που σώζει επιγραφή του Θεσπρωτού αξιωματούχου που έκανε την προσφορά-αφιέρωση, στο Δία και στη Διώνη.
Ο Χρήστος Κλείτσας αναφέρθηκε και στις άλλες εργασίες που έγιναν κατά την προηγούμενη χρονιά, παράλληλα με τις αρχαιολογικές και ανασκαφικές έρευνες που περιλαμβάνονται στο πενταετές πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Οι συνοδευτικές εργασίες περιελάμβαναν καθαρισμούς από τη βλάστηση, αποχωματώσεις, αεροφωτογραφήσεις και τοπογραφήσεις, ενώ τη φετινή χρονιά ανατέθηκαν και δύο πολύ σημαντικές προμελέτες, μία αρχιτεκτονική και μία στατική που προετοιμάζουν το έδαφος για τα επόμενα χρόνια, με βασικό στόχο την προστασία πρώτα και ακολούθως την ανάδειξη του μνημείου και την απόδοσή του στο κοινό, εν τέλει.