Ένας βίος αβίωτος, με ευθύνη και της πολιτικής διοίκησης αλλά και της υπηρεσιακής ιεραρχίας του Δήμου Ιωαννιτών, έχει καταντήσει η συνύπαρξη των κατοίκων των πεζοδρομημένων εμπορικών δρόμων του κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων, με τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) που λειτουργούν στις συγκεκριμένες περιοχές.
Τα δεκάδες αδειοδοτημένα από το Δήμο Ιωαννιτών, Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος στις οδούς Γρηγορίου Σακκά, συμπεριλαμβανομένης και της στοάς Πεπόνη, Μιχαήλ Αγγέλου, Ζυγομάλη και Μελανίδη, έχουν αλλάξει προς τη χειρότερο τη ζωή των ενοίκων 60 περίπου σπιτιών της περιοχής και η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη όσο οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές αδιαφορούν: από δόλο ή από αμέλεια; Το δεύτερο φαίνεται μάλλον δύσκολο αν αναλογιστούμε τον όγκο εγγράφων και παρεμβάσεων που έχουν κάνει οι θιγόμενοι κάτοικοι κατά τους τελευταίους μήνες, μια ιδέα για τις οποίες θα δώσουμε με το παρόν ρεπορτάζ. Μόνο στη Γ. Σακκά, σε έναν πεζόδρομο μήκους 170 περίπου μέτρων και πλάτους 8 μόλις μέτρων, λειτουργούν πλέον 13 Καταστήματα και μάλιστα σε πολλά σημεία εκατέρωθεν του πεζοδρόμου.
Η δημοτική αρχή εμφανίζεται για την ώρα χαμένη στις ευθύνες της και τις “υποχρεώσεις” της… ενδεχομένως έναντι των επιχειρηματιών και κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, όταν το θέμα των διαμαρτυριών των κατοίκων της Γρηγορίου Σακκά έθεσε στη δημοτική αρχή ζητώντας απαντήσεις, ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Γκίζας, από την παράταξη “Ιωάννινα_2023”, ουδεμία απάντηση που να μαρτυρά σαφή πολιτική βούληση για την επίλυση των προβλημάτων ακούστηκε από τα υπεύθυνα χείλη του αντιδημάρχου Β. Πήχα.
Μηνυτήρια αναφορά
H τελευταία σε αυτή τη σειρά παρεμβάσεων των κατοίκων του κέντρου, ήταν η εξώδικη διαμαρτυρία που επέχει και θέση μηνυτήριας αναφοράς και η οποία έχει πια διαβιβαστεί και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων. Τη διαμαρτυρία υπογράφουν περίπου 60 κάτοικοι των οδών που προαναφέρθηκαν και απευθύνεται στο Δήμο Ιωαννιτών, στο Γενικό Γραμματέα του Δήμου Ιωαννιτών, κ. Βασίλειο Ζωγράφο και τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας- Δήμου Ιωαννιτών, κ. Παναγιώτη Μπαλούγια.
Η μηνυτήρια αναφορά τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι κάτοικοι επί των ως άνω οδών, θεωρούμε επιβεβλημένη την επίδοση της παρούσης, καθόσον η συνεχής και εξακολουθητική παραβίαση των υπ’ αριθμ. 34/2015, όπως ισχύει έως σήμερον, κατόπιν της τροποποίησής της με την υπ’ αριθμ. 87/2019 για παραχώρηση και χρήση κοινόχρηστων χώρων και της υπ’ αριθμ. 210/2016 για άδεια μουσικών και παράτασης ωραρίου κανονιστικών πράξεων του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς και των υγειονομικών, πολεοδομικών και αστυνομικών διατάξεων στην περίπτωση των επίμαχων οδών, εκ μέρους των ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος κατάφωρα παραβιάζει, τόσον το δικαίωμα κυριότητός μας, όσο και το δικαίωμά μας για σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής μας ζωής».
Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι του κέντρου:
- Επιβάλλεται ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, που χρησιμοποιείται για τη συνεχή, ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία κάθε κατηγορίας χρηστών, με απαραίτητο ελάχιστο πλάτος 1,40μ. (του κρασπέδου μη συνυπολογιζόμενου) ελεύθερο από κάθε είδους σταθερό ή κινητό εμπόδιο και μέγιστη αποδεκτή εγκάρσια κλίση 2%. Έχει καταργηθεί όμως, στην ουσία τόσο αυτό όσο και οι οδεύσεις τυφλών! Το τελευταίο καθιστά την πόλη μας άκρως μη φιλική για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, γεγονός εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για να αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης από την Εισαγγελία.
- Στα καταστήματα έχει χορηγηθεί, όχι μόνο άδεια λειτουργίας μουσικής, υπό τη μορφή της γνωστοποίησης, και μάλιστα στον εξωτερικό τους χώρο αλλά και παράταση της άδειας λειτουργίας μουσικής με αποτέλεσμα την καθημερινή «επιθετική ηχορύπανση» που υφίστανται, η οποία αδιαμφισβητήτως υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια των 80 decibel.
- Λόγω της παράνομης κατάληψης των κοινόχρηστων χώρων επί οδών όπως η Γ. Σακκά, από τραπεζοκαθίσματα, αλλά και της δημιουργίας αυθαίρετων κατασκευών των καταστημάτων δεν εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής διέλευση των οχημάτων από τους νόμιμους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης. Την παραμονή Πρωτοχρονιάς κλήθηκαν δύο μοτοσυκλέτες της Τροχαίας Ιωαννίνων να συνοδεύσουν όχημα προκειμένου να εξέλθει του δρόμου μάλιστα αντικανονικά στον δρόμο, ενώ οι θαμώνες ενός καταστήματος έκλεισαν παντελώς τον πεζόδρομο της Γρ. Σακκά. Συμπεριλαμβανομένου και του πάρκινγκ του ξενοδοχείου Olympic, υπολογίζονται σε πάνω από 500 περίπου νόμιμες ιδιωτικές θέσεις με διέλευση που έχει επιβληθεί μέσω της Γρ. Σακκά, η κυκλοφορία όμως όλων αυτών των οχημάτων και η είσοδος- έξοδος των οχημάτων παρεμποδίζεται κατάφωρα από την άναρχη επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, την τοποθέτηση αυθαίρετων κατασκευών και την εξάπλωση των πελατών πέραν των ορίων των καταστημάτων.
Τι (δεν) έχει κάνει η Δημοτική Αστυνομία;
Η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Ιωαννιτών διενεργεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, διαπιστώνει παραβάσεις αλλά μέχρις εκεί… Αμφιβάλλει ότι έχει καν την αρμοδιότητα να αποκαταστήσει και την τάξη!
Με έγγραφό του που απαντά στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, στις 11 Ιανουαρίου 2023 ο αναπληρωτής προϊστάμενος της υπηρεσίας Παναγιώτης Μπαλούγιας κάνει γνωστά τα αποτελέσματα α) τακτικού ελέγχου που έγινε στις 16-05-22 όπου και συντάχθηκαν 6 Εκθέσεις Ελέγχου για έλλειψη αδειών κατάληψης κοινοχρήστου χώρου καθώς και για υπερβάσεις αυτών, β) έκτακτων ελέγχων στις 17-11-22 καθώς και στις 06-12-22, όπου και βεβαιώθηκαν συνολικά 9 παραβάσεις και συγκεκριμένα για εναπόθεση αντικειμένων στον οδηγό όδευσης τυφλών και γ) νέου έκτακτου ελέγχου στις 19-12-22 στους πεζοδρόμους των οδών Γρ. Σακκά, Πυρσινέλλα και Μελανίδη, όπου συντάχθηκαν ακόμα 9 Εκθέσεις Ελέγχου Κατάληψης Κοινοχρήστων Χώρων, που αφορούσαν την ύπαρξη διακοσμητικών και λειτουργικών στοιχείων άνευ αδείας της αρμόδιας αρχής. 24 παραβάσεις στο σύνολο των ελέγχων αθροιστικά δηλαδή, από τους προηγούμενους μήνες.
Στο έγγραφό του ο κ. Μπαλούγιας επικαλείται το άρθρο 55, του Ν. 4438/2017 (ΦΕΚ Α’ 107/31.07.17), που λέει ότι «….Παραλλήλως, επιδίδεται στον παραβάτη εντολή να άρει την αυθαίρετη κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου, αφαιρώντας τα κάθε είδους αντικείμενα που έχουν τοποθετηθεί σε αυτόν μέσα σε επτά (7) ημέρες από την επομένη της επιδόσεως. Αν ο παραβάτης δεν συμμορφωθεί, τα εν λόγω αντικείμενα απομακρύνονται άμεσα από συνεργείο του Δήμου, ο οποίος μπορεί να ζητήσει, προς το σκοπό αυτό, την άμεση συνδρομή των Αστυνομικών Αρχών…». Ωστόσο ο κ. Μπαλούγιας τονίζει πως “το εν λόγω συνεργείο, δεν υπάγεται στην διοικητική ιεραρχία της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Ιωαννιτών” και πετάει το “μπαλάκι” της ευθύνης στην αδειοδοτούσα υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών! Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως ο συγκεκριμένος υπάλληλος αναφέρεται σε νόμο, ενώ τη δουλειά του περιγράφουν μόνο οι κανονιστικές αποφάσεις. Αυτές έχει δεσμία αρμοδιότητα να επιβάλει άνευ άλλου τινός και όχι το νόμο…
Δύο ημέρες αργότερα όμως, μετά το παραπάνω έγγραφο, η Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης – Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Ιωαννιτών (είναι η υπηρεσία που έχει εκδώσει τις άδειες για τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος…) διορθώνει τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας και του λέει πως ουσιαστικά διαπράττει παράβαση καθήκοντος, επειδή δε μεριμνά για την επιβολή της τάξης… Εμμέσως του υποδεικνύει πως έχει ευθύνη να μαζέψει τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα, βάσει των κανονιστικών αποφάσεων και όχι βάσει του νόμου. Λέει επίσης κατηγορηματικά η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κυριακή Γιακαμόζη πως δεν έχει ανατεθεί στην υπηρεσία της καμία αρμοδιότητα για την επιβολή των διοικητικών μέτρων, σε βάρος όσων παραβιάζουν τις κανονιστικές διατάξεις.
Λέει το έγγραφο αυτό συγκεκριμένα πως “για την εφαρμογή της υπ’ αρ. 34/2015 απόφασης «Κανονιστική πράξη για παραχώρηση και χρήση κοινόχρηστου χώρου», όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 87/2019 (ΑΔΑ:Ψ426ΩΕΩ-ΞΨΔ) πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών, με την παρ. Γ του άρθρου 3 αυτής, ανατέθηκε α) στο Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης η αρμοδιότητα της χορήγησης σύμφωνα με το νόμο όλων των απαραίτητων αδειών, β) στη Δημοτική Αστυνομία η αρμοδιότητα του ελέγχου της εφαρμογής του συγκεκριμένου κανονισμού καθώς και της χορήγησης «σύμφωνης γνώμης» στο πλαίσιο εσωτερικής υπηρεσιακής διαδικασίας, για την χορήγηση της Άδειας Κατάληψης του Κοινοχρήστου Χώρου…”.
Ακολούθως παραθέτει τη σχετική νομοθεσία για τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία η συγκεκριμένη υπηρεσία «Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τις κάθε είδους κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές αρχές, καθώς και την επιβολή των πάσης φύσεως διοικητικών μέτρων που προβλέπονται από αυτές…». Και αλλού «Η δημοτική αστυνομία ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες: 1.Πρώτη κατηγορία αρμοδιοτήτων: α. ελέγχει την τήρηση κάθε είδους κανονιστικών αποφάσεων που εκδίδουν οι δημοτικές αρχές, και επιβάλλει τα αντίστοιχα διοικητικά μέτρα που προβλέπονται για την παραβίαση των διατάξεών τους…».
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ευθύνη της πολιτικής διοίκησης του Δήμου Ιωαννιτών είναι πρώτον, να κάνει τον… “τροχονόμο” ανάμεσα στις υπηρεσίες και δεύτερον, να επιβάλλει την τήρηση της τάξης. Οι όποιες αλλαγές στις ισχύουσες κανονιστικές αποφάσεις, είναι αυτονόητο πως πρέπει να αποβαίνουν προς όφελος των θιγόμενων σήμερα πολιτών, γι’ αυτό και όφειλε να βιαστεί η δημοτική αρχή. Φαίνεται όμως, πως δεν έχει προχωρήσει ούτε καν στη συγκρότηση της 5μελούς Επιτροπής που είχε αποφασιστεί στο δημοτικό συμβούλιο της 23/6/2021 (!) με έργο την επεξεργασία νέας κανονιστικής απόφασης ή την επικαιροποίηση της κανονιστικής διάταξης του 2015, λόγω της μεταβολής των συνθηκών στον πεζόδρομο της Σακκά αλλά και σε άλλους.