Την επανατοποθέτηση των τοπικών φορέων για την ερευνητική γέωτρηση «Ήπειρος-1», στα Κούρεντα Ιωαννίνων ζητά λίγες μέρες μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων η παράταξη “Κοινό των Ηπειρωτών” με ανακοίνωσή της.
Η περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο χαρακτηρίζει την εξέλιξη ως “πολύ αρνητική” για το μέλλον της Ηπείρου, υποστηρίζοντας πως φτάνει στα όρια της προσβολής για τους Ηπειρώτες. “Τόσο μας υπολογίζουν, έτσι μας μεταχειρίζονται και ελάχιστα τους ενδιαφέρει η προοπτική της πολύπαθης περιφέρειας μας. Αντί για συμπλήρωση των αναγκαίων υποδομών της Ηπείρου ποντάρουν τώρα στις εξορύξεις. Υποβαθμίζουν και καταστρέφουν την μοναδική περιουσία μας και ό,τι μας χαρακτηρίζει: Το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον, τα πολλά επιφανειακά νερά (8 ποτάμια και άλλες τόσες λίμνες), οι πηγές μας, ο Αμβρακικός και η παράκτια θαλάσσια ζώνη του Ιονίου” σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η Energean κάνει τη δουλειά της, συνεχίζει η παράταξη του Γιώργου Ζάψα, “το θέμα είναι εμείς τί θέλουμε για τον τόπο μας, πως το διεκδικούμε και πως εναντιωνόμαστε στα σχέδια τους”.
Η περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στέκεται απέναντι στις εξορύξεις, υπενθυμίζει δε πως τον Απρίλιο του 2023 πραγματοποίησε εκδήλωση στα Γιάννενα με διπλή θεματολογία «Η Ήπειρος θέλει τρένο και όχι εξορύξεις». Στην εκδήλωση αναδείχθηκαν οι κατά την ανακοίνωση, καταχρηστικοί όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί: «Παραχωρούνται δημόσιες εκτάσεις ως «οικόπεδα» και το δικαίωμα οι εμπλεκόμενες εταιρείες να προχωρούν μονομερώς σε εξορύξεις, ως έχουσες το αποκλειστικό δικαίωμα ενώ το δημόσιο απλώς θα παρακολουθεί τις δραστηριότητες τους ως παρατηρητής».
Η ανακοίνωση προσθέτει τα εξής: “Η ερευνητική γεώτρηση στα Κούρεντα της Ζίτσας είναι το πρώτο βήμα για την «αξιοποίηση» του «οικοπέδου Ιωαννίνων». Θα ακολουθήσει το «οικόπεδο του Ιονίου» και να ξεχάσουμε την Ήπειρο όπως την ζήσαμε. Θα ανατραπεί η όποια παραγωγική και μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύχθηκε μεταπολιτευτικά. Θα ακολουθήσει η υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και όλα αυτά σε μια εποχή που η προστασία του περιβαλλοντικού πόρου και της βιοποικιλότητας βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας. Να ξεχάσουμε τον οικοτουρισμό και την βιολογική παραγωγή γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας στα οποία έχουν γίνει επενδύσεις εκατομμυρίων.
Ας μη γελιόμαστε, η εκπονηθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών & Κοινωνικών Επιπτώσεων της Εταιρείας, σύμφωνα με την οποία, το σύνολο των επιπτώσεων χαρακτηρίστηκαν: «..από μικρές έως αμελητέες για το φυσικό περιβάλλον, τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες καθώς και το ατμοσφαιρικό και ακουστικό περιβάλλον», είναι συνήθης «επιστημονική» πρακτική των εταιρειών που θέλουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των τοπικών κοινωνιών, να περάσουν τα σχέδια τους, να κάμψουν αντιδράσεις & κινηματικές αντιστάσεις”.
Καταλήγοντας η παράταξη του Γ. Ζάψα ζητά να επανατοποθετηθούν για το θέμα κυβέρνηση και αντιπολίτευση (παλιά & νέα πολιτικά κόμματα), οι περιφερειακές και οι δημοτικές αρχές, επιστημονικοί φορείς και επιμελητήρια. Η Ήπειρος έχει ανάγκη από φιλοπεριβαλλοντικά έργα υποδομής, όπως είναι η σιδηροδρομική σύνδεση της περιφέρειας μας με το εθνικό δίκτυο σταθερής τροχιάς και όχι από εξορύξεις, καταλήγει.