Κοινωνία της Πληροφορίας: Διαγωνισμοί μισού δισ. ευρώ μέσα σε 40 ημέρες

Η επιτάχυνση στους ρυθμούς των διαδικασιών του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα ήταν εντυπωσιακή στο τέλος του χρόνου.

Το πιο χαρακτηριστικό, ίσως, γεγονός αποτελεί ότι σε διάστημα 40 ημερών μόνο, στο φίνις του 2022, υπήρξε από την πλευρά της Κοινωνίας της Πληροφορίας ένα μπαράζ αλλεπάλληλων προκηρύξεων διαγωνισμών με συνολικό προϋπολογισμό ύψους σχεδόν μισού δισ. ευρώ (470+ εκατ. ευρώ), αν συνυπολογισθούν και τα δικαιώματα προαίρεσης.

Ενδεικτικό και της πρόθεσης από την κυβέρνηση να μην χαθεί χρόνος, στην προσπάθεια να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση και την έγκαιρη παράδοση τους.

Πρόκειται για χρηματοδοτούμενα και από ευρωπαϊκούς πόρους έργα τα οποία πλέον τρέχουν μαζί με άλλα και ανάλογα με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για το καθένα από αυτά, οι εξελίξεις θα είναι συνεχείς και κατά τις πρώτες εβδομάδες από την είσοδο του 2023.

Οι εταιρείες πληροφορικής που εξετάζουν ήδη την συμμετοχή τους σε αυτά (ολοένα και συχνότερα πλέον σε κοινοπραξίες με άλλους «παίκτες» του κλάδου τους ή και με τηλεπικοινωνιακούς ομίλους) βρίσκονται για άλλη μια φορά επί ποδός, καθώς τα επιτελεία τους καλούνται να μελετήσουν τους όρους του κάθε διαγωνισμού και οι διοικήσεις να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Αυτές οι 40 ημέρες τα είχαν… όλα, δηλαδή projects κάθε μεγέθους. Ξεχωρίζουν φυσικά οι δυο νέοι mega διαγωνισμοί: Για την Ψηφιοποίηση των Αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την Ψηφιοποίηση των Αρχείων Δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης (έργο με το οποίο ολοκληρώνεται το παζλ για τον τομέα του e-Justice) με εκτιμώμενη αξία συμβάσεων, αντίστοιχα, έως 235,60 εκατ. ευρώ και 145,73 εκατ. ευρώ, με τα δικαιώματα προαίρεσης και ΦΠΑ.

(Για τον έναν η σχετική διακήρυξη δημοσιεύθηκε στις 27/12/2022 και για τον άλλο στις 30/11/2022, με αρχικό περιθώριο έως 3/2/2023 και 30/1/2023).

 

Τα άλλα έργα

Από το τρίτο δεκαήμερο του περασμένου Νοεμβρίου μέχρι την εκπνοή του Δεκεμβρίου 2022, προκηρύχθηκαν επίσης από την ΚτΠ και άλλοι διαγωνισμοί.

Από αυτούς, σημαντικότεροι θεωρούνται:

  • Το Υποέργο 2 (SUB2): Εξωστρεφής Γεωργία της Δράσης 6653 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αγροδιατροφικού Τομέα, με προϋπολογισμό 31,60 εκατ. ευρώ με το δικαίωμα προαίρεσης και ΦΠΑ (Από 8/12/2022, έως 20/1/2023)
  • Το Υποέργο 2: Ψηφιοποίηση του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, εκτιμώμενης αξίας 24,60 εκατ. ευρώ (Από 29/12/2022, εώς 6/2/2023).
  • Το Υποέργο 3 (SUB3): Παγκόσμια Πλατφόρμα Ψηφιακού Κέντρου Ενημέρωσης, με αξία 15 εκατ. ευρώ (Από 28/11/2022, εώς 23/1/2023).
  • Το έργο: Κέντρα Λήψης Βιομετρικών Δεδομένων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με αξία 11,73 εκατ. ευρώ (Από 23/11/2022, εώς 9/1/2023).
  • Υποέργο 1 (SUB1): Σύστημα Υποστήριξης Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών, με αξία 5 εκατ. ευρώ (Από 24/11/2022, εώς 16/1/2023).

Μεσολάβησαν (ή τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, όπως το έργο Κέντρο Ψηφιακής Συντήρησης ΕΡΤ) διάφοροι διαγωνισμοί μικρότερου μεγέθους αξίας μερικών εκατοντάδων ή και δεκάδων χιλιάδων ευρώ, από ένα πακέτο δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Διάσωση πολύτιμων αρχείων

Τα παραπάνω έργα αποσκοπούν στην εύρυθμη λειτουργία κρίσιμων τομέων όπως είναι η Υγεία και η Δικαιοσύνη, μα όχι μόνο. Στην πρώτη περίπτωση, η Ψηφιοποίηση και Ηλεκτρονική Διαχείριση του Ιστορικού Αρχείου Φακέλων Ασθενών των Μονάδων Υγείας, έχει ως στόχο την παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης για τους ασθενείς, ενσωματώνοντας ιατρικές πληροφορίες από το ιστορικό αρχείο (π.χ. με την άμεση απεικόνιση ηλεκτρονικά, τη μόνιμη και αναλλοίωτη ψηφιακή αποθήκευση, τη διάσωση υπερπολύτιμων πληροφοριών του ιστορικού αρχείου φακέλων ασθενών από αλλοίωση λόγω παλαιότητας, απώλεια λόγω ανθρώπινου παράγοντα ή φυσικών καταστροφών κ.α.).

Στην δεύτερη, η ψηφιοποίηση περιλαμβάνει, τόσο τη σάρωση των αρχείων 368 Δικαστηρίων/Εισαγγελιών (εκ των οποίων 288 βρίσκονται στην Ηπειρωτική Χώρα και 80 σε νησιά), όσο και την καταχώριση βασικών στοιχείων τους σε εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα, ώστε να δημιουργηθούν ψηφιακά αντίγραφα.

 

Easy Agro Expo

Το συνολικό φυσικό αντικείμενο του έργου για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Αγροδιατροφικού Τομέα περιλαμβάνει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, δράσεις όπως η αναβάθμιση της πλατφόρμας Εξαγωγικού Εμπορίου «Easy Agro Expo», τα αμφιστρεφή συστήματα διαχείρισης δεδομένων εισαγωγών και ενδοκοινοτικού εμπορίου και Business Intelligence Εισαγωγών –Εξαγωγών, το εξωστρεφές Portal προώθησης Ελληνικών αγροδιατροφικών και γεωργικών προϊόντων με την αναβάθμιση του Portal Greek Farms κ.α.

Επόμενο άρθρο

Επικαιρότητα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Show Buttons
Hide Buttons