Άνοιξε η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων ρύθμισης των χρεών της πανδημίας και οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν λόγο να βιάζονται, καθώς οι οφειλές προς την εφορία από τον περσινό Μάρτιο έως τον φετινό Ιούλιο θα παραμείνουν «παγωμένες» μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Σύμφωνα με την Απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Α. Βεσυρόπουλου, η αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα ρύθμισης των 72 δόσεων υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και 31/12/2021, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.
Εξαιρετικά και σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στην Υπηρεσία της ΑΑΔΕ, ο προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.
Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι και την 31η/1/2022, ωστόσο η καταβολή της πρώτης δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.
Ποιες οφειλές ρυθμίζονται
Οφειλές βεβαιωμένες στις εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα που, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις, εφόσον καλύπτεται ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:
α) εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 (πληττόμενοι ΚΑΔ)
β) εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες:
είτε η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας
είτε έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση
είτε εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
είτε έλαβαν μειωμένο μίσθωμα και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19»
είτε ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, στο επίμαχο χρονικό διάστημα