Καμία έκπτωση για την έκπτωση στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καμία χάρη στο Ζαγόρι δεν έκανε η UNESCO, με την πρόσφατη απόφασή της στο Ριάντ, να ανταμείψει το φάκελο της υποψηφιότητας του Ζαγορίου, ανέφερε κατηγορηματικά μιλώντας αποκλειστικά στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη το απόγευμα του Σαββάτου.
Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, η Υπουργός Πολιτισμού που βρέθηκε στα Γιάννενα για να λάβει μέρος στην εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για την ένταξη ενός άλλου πολιτιστικού αποθέματος, της συλλογής των χρηστηρίων ελασμάτων της Δωδώνης, στον κατάλογο “Μνήμες του Κόσμου” της UNESCO, μίλησε για τα ελάσματα και τη Δωδώνη, για το Ζαγόρι αλλά και για τη Νικόπολη.
Ερωτηθείσα για τις αμφιβολίες που εκφράστηκαν τις τελευταίες μέρες σχετικά με την αρτιότητα της διαδικασίας ένταξης του Ζαγορίου στη λίστα των πολιτιστικών τοπίων της UNESCO, η Υπουργός Πολιτισμού ήταν κατηγορηματική πως καμία έκπτωση δεν υπήρξε για λόγους προεκλογικής εκμετάλλευσης, η σοβαρότητα του φορέα άλλωστε, δε θα μπορούσε να δικαιολογήσει κάτι τέτοιο. Περιθώρια ωστόσο υπάρχουν ως το τέλος του 2024 για να συμπληρωθεί ο φάκελος και να ενισχυθεί έτι περαιτέρω το καθεστώς προστασίας του Ζαγορίου. Κάλεσε όλους – η πολιτεία απαρτίζεται από το κεντρικό κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τους πολίτες, είπε – να ενδιαφερθούν για να προστατευτεί το τοπίο και για να αξιοποιηθεί στο μέγιστο το brandname της UNESCO.
Για Δωδώνη και Νικόπολη
Σχετικά με τα μολύβδινα ελάσματα από το ιερό και το μαντείο της Διώνης και του Διός της Δωδώνης, η κ. Μενδώνη ανέφερε πως οι προοπτικές που ανοίγονται για την περαιτέρω έρευνα και επιστημονική μελέτη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού συνόλου είναι μεγάλες και μέσω αυτού, μπορεί να ακουστεί περισσότερο το όνομα της Δωδώνης, ανά την υφήλιο.
Για το αίτημα ένταξης του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, απάντησε η κ. Μενδώνη. Η σύνταξη του σχετικού φακέλου αποτελεί μια πολύχρονη διαδικασία και για το συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο θα πρέπει να επιδιωχθούν μια σειρά από τις αυστηρότατες προϋποθέσεις που θέτει ο διεθνής οργανισμός.
Δεν άφησε πολλά περιθώρια επίσης η κ. Μενδώνη για την προοπτική ανέγερσης ενός αρχαιολογικού μουσείου στο χώρο της Δωδώνης, αίτημα που θέτει πάγια και διεκδικεί με όλες του τις παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Δωδώνης και φάνηκε πως το θέμα πρέπει να αποτελέσει διεκδίκηση της ευρύτερης περιοχής για να ευοδωθεί.
Οι ανασκαφές στο βουλευτήριο της Δωδώνης που χρηματοδοτούνται από την ελληνική βουλή θα δείξουν αν μπορούν πέραν του αρχαίου θεάτρου, να σχεδιαστούν αναστηλώσεις και για άλλα οικοδομήματα του αρχαιολογικού χώρου, τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, το 2026 (!) έδειξε η κ. Μενδώνη, απογοητεύοντας σίγουρα τους Πρεβεζάνους, για την αρχή της διαδικασίας ένταξης της αρχαίας Νικόπολης στον κατάλογο της UNESCO.