Ο δύσκολος χειμώνας έρχεται και η κρίσιμη ερώτηση που μας απασχολεί όλους είναι «με τι τελικά θα ζεσταθούμε φέτος;».
Κλιματιστικά ή φυσικό αέριο; Πετρέλαιο ή τζάκι; Ηλεκτρικό καλοριφέρ ή pellet; Ο προβληματισμός για το πώς θα ζεστάνουμε το σπίτι μας είναι μεγάλος, ιδιαίτερα τώρα που οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης έχουν γίνει απαγορευτικές.
Οι εποχές που αφήναμε το καλοριφέρ και τις αντλίες θέρμανσης να καίνε όλη μέρα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Φτάσαμε να ζεσταίνουμε το ένα δωμάτιο και τα υπόλοιπα να είναι… κρύα.
Όλοι αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθούν αλλά υπάρχει κάποιος οικονομικός τρόπος;
Με τα σημερινά δεδομένα, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:
Για όσους χρησιμοποιούν το ρεύμα ως πηγή θέρμανσης, η κατάσταση είναι δύσκολη. Η κρατική επιδότηση για τον Σεπτέμβριο μπορεί να συγκρατεί την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κάτω από τα 15 λεπτά/κιλοβατώρα αλλά δεν τη λες και φτηνή. Σίγουρα είναι καλύτερα από τους προηγούμενους μήνες αλλά και πάλι είναι «τσουχτερή». Το ρεύμα μπορεί να αποτελεί μια επιλογή, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει με τα σημερινά δεδομένα. Αν αυτά αλλάξουν οι συνθήκες θα χειροτερέψουν δραματικά καθώς η λιανική της κιλοβατώρας έχει φτάσει στα 80 λεπτά.
Στο φυσικό αέριο, η κατάσταση είναι απαγορευτική. Η τιμή λιανικής της κιλοβατώρας μπορεί να εκτοξευτεί πάνω από τα 30 λεπτά αν δεν υπάρξει μια γενναία κρατική επιδότηση. Τα 30 ευρώ που δόθηκαν πέρυσι, θα είναι φέτος… σταγόνα στον ωκεανό.
Στο πετρέλαιο θέρμανσης, η σεζόν αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα ξεκινήσει με τιμή λιανικής στα επίπεδα των 1,6-1,7 ευρώ. Τα 1000 λίτρα θα κοστίζουν 1600-1700 ευρώ. Πέρυσι, η σεζόν ξεκίνησε με τιμή στα 1,16 ευρώ. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει επιδότηση απευθείας στην αντλία 25 λεπτών ανά λίτρο μαζί με το ΦΠΑ. Στόχος είναι η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1,30 ευρώ το λίτρο. Στην τιμή αυτή θα προμηθεύονται πετρέλαιο όλα τα νοικοκυριά ενώ έρχεται διπλή επιδότηση για όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
Μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές για θέρμανση είναι το τζάκι και οι σόμπες με ξύλα ή πέλετ, αλλά ακόμα και στην περίπτωση αυτή οι τιμές είναι αισθητά αυξημένες.
Σύμφωνα με μαρτυρίες φτάνουν έως και τα 200 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Οι ανατιμήσεις ξεπερνούν το 50% λόγω της αυξημένης ζήτησης, της έλλειψης πρώτης ύλης, αλλά και του περιορισμού των εισαγωγών από γειτονικές χώρες που έχουν δεσμεύσει αποθέματα.
Οι ξυλέμποροι δεν αποκλείουν περαιτέρω αύξηση των τιμών καθώς η ζήτηση μεγαλώνει, ενώ η προσφορά παραμένει περιορισμένη.
Την ίδια στιγμή και λόγω των μεγάλων αυξήσεων, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά σε παρέμβαση με ενδεχόμενη επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσόξυλων και του πέλετ.
Μερικές συμβουλές για πιο «ζεστό» σπίτι
Ασφαλίστε τα κουφώματα: Πρώτα από όλα, φροντίστε για την καλή μόνωση των κουφωμάτων για να μην έχετε διαρροή θερμότητας. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά στο κρύο και ανοιχτά στον ήλιο.
Ντύστε το σπίτι με χαλιά: Ντύστε τις μεγάλες και κρύες επιφάνειες με χαλιά και θα δείτε σημαντική αλλαγή στην αίσθηση ζεστασιάς που θα έχει το σπίτι, αλλά και στην τελική του θερμοκρασία.
Ξαπλώστε σε ηλεκτρική κουβέρτα: Μια ηλεκτρική κουβέρτα για την πρώτη μισή ώρα θα κάνει με το παραπάνω τη δουλειά της και μετά θα αναλάβουν οι καύσεις του σώματος.
Επενδύστε στη μόνωση: Κάποια πράγματα αξίζουν τα λεφτά τους και ένα από αυτά είναι και η καλή μόνωση του σπιτιού. Γιατί όχι μόνο κρατάει μέσα τη ζέστη το χειμώνα, αλλά και τη δροσιά το καλοκαίρι.