Μια ζοφερή εικόνα για την τοπική οικονομία προδιαγράφουν τα δεδομένα των τελευταίων μηνών αλλά και η αβεβαιότητα που παρατείνεται εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
Η κυβέρνηση συζητά τη λήψη μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενός ακόμα πακέτου μέτρων που θα κρατήσει όρθιες επιχειρήσεις που υπέστησαν αλλεπάλληλα χτυπήματα τα τελευταία χρόνια και τα Επιμελητήρια μετέχουν σε αυτή τη συζήτηση καταθέτοντας προτάσεις.
Στις κατευθύνσεις αυτών των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, αφού τόνισε πως η τοπική αγορά κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων έδειξε ότι δεν κάλυψε τις ανάγκες των επιχειρήσεων και δεν είχε καμία σχέση αυτή η εορταστική περίοδος με παλιότερες χρονιές. Από τη Δευτέρα μάλιστα, καίτοι ξεκίνησε η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, η αγορά φαίνεται να έχει νεκρώσει και δεν υπάρχει καμία απολύτως κινητικότητα.
Στην επαφή με τα κυβερνητικά στελέχη, τα Επιμελητήρια της χώρας έχουν ξεκινήσει τη συζήτηση για νέα μέτρα, έχουν στείλει τις προτάσεις τους που είναι προς το παρόν ανεπίσημες, καθώς βρισκόμαστε σε μια φάση διαβούλευσης και η κυβέρνηση συζητά τι μέτρα μπορεί να αποφασίσει για να ισχύσουν από τώρα ως το Μάιο.
Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε σε ορισμένες από αυτές τις προτάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση και θα μπορούσαν να είναι καθοριστικές για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, γίνεται συζήτηση για:
- η επιστρεπτέα να μειωθεί κι άλλο από το 50% και να πάει στο 25% ή και να μηδενιστεί τελείως, να γίνει δηλαδή μη επιστρεπτέα
- το πρόγραμμα 120 δόσεων πρέπει να ενεργοποιηθεί για οφειλές που δημιουργούνται – υπάρχει το αίτημα για την επιδότηση ενοικίων
- ζητείται ουσιαστικά βοήθεια για την ενεργειακή ακρίβεια και όχι με αγορά ψυγείων και κλιματιστικών, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρίου και όχι με τα ποσά που ακούστηκαν
Οι επιχειρήσεις της περιοχής
Κάνοντας ως Επιμελητήριο Ιωαννίνων τον απολογισμό ισοζυγίου του 2021, ο κ. Δημητρίου δήλωσε πως η μεταποίηση έχει αρνητικό δείκτη, καθώς έκλεισαν κατά την προηγούμενη χρονιά πάνω από 40 επιχειρήσεις και ανοίξανε μόνο 6. Είναι ο κλάδος που παράγει προϊόν, έχει κέρδος και καλύπτει πολλές θέσεις εργασίας. Όταν ο συγκεκριμένος κλάδος έχει ένα τόσο τεράστιο αρνητικό δείκτη προμηνύει μια δυσάρεστη εξέλιξη, σημείωσε ο κ. Δημητρίου.
Στις υπηρεσίες έχουμε επιχειρήσεις που είναι κλειστές αλλά δεν κλείνουν στα χαρτιά, γιατί περιμένουν να ρυθμίσουν ΙΚΑ και άλλες οφειλές. “Έτσι έχουμε μια ζοφερή εικόνα που θυμίζει σκληρές εποχές μνημονιακές και θα πρέπει να το δει η κυβέρνηση” τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, καλώντας την πολιτεία να εξετάσει ακόμα την ενίσχυση των ασφαλιστικών εισφορών, την επέκταση των ΚΑΔ που υποσχέθηκαν ότι θα γίνει στην εστίαση γιατί δεν επιδοτούνται εξίσου όλες οι επιχειρήσεις.
Ανέφερε από την άλλη και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των ξενοδόχων των Ιωαννίνων που με ανακοίνωσή τους περιέγραψαν μια εξίσου άσχημη κατάσταση στον κλάδο, παρ’ ότι τα τελευταία Χριστούγεννα ήταν μια πολύ καλή σεζόν για εκείνους. Δεν αρκούν 10 μέρες φιλοξενίας για να αντιμετωπιστεί μια κακή χρονιά, στο σύνολό της, αναφέρουν συγκεκριμένα οι ξενοδόχοι.
Έλεγχοι για τον κορωνοϊό
Με την ευκαιρία ο κ. Δημητρίου απευθύνθηκε στους συναδέλφους του, εμπόρους βιοτέχνες και επαγγελματίες, καλώντας τους να φέρουν αποδείξεις για προσωποποιημένη πληροφόρηση έτσι ώστε να έχουν προτεραιότητα στον έλεγχο για rapid test στο ένα από τα δύο κοντέινερ της Περιφέρειας. Κάλεσε ο κ. Δημητρίου ακόμα, την Περιφέρεια Ηπείρου και τον ΕΟΔΥ να φροντίσουν για να δημιουργηθούν και άλλα σημεία ελέγχου στην πόλη των Ιωαννίνων, περιφερειακά αν είναι δυνατόν, σε Σεισμόπληκτα και Αμπελόκηπους. “Δε μπορεί στην Άρτα να υπάρχουν 5 σημεία ελέγχου, στην Πρέβεζα 5 σημεία ελέγχου και στα Γιάννενα μόνο 2” σημείωσε ο κ. Δημητρίου.