Στις ιδεολογικές τους αφετηρίες έμειναν σταθεροί οι εκπρόσωποι των περιφερειακών παρατάξεων που τοποθετήθηκαν για το μείζον ζήτημα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, το μεσημέρι της Τρίτης, όπου τέθηκε το θέμα μετά από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Το θέμα βέβαια, ήρθε κανονικά για συζήτηση μετά και από προηγούμενη δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής προς τους φοιτητές που πραγματοποίησαν παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και το θέμα ήρθε προς συζήτηση με τίτλο: «Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων: Επιπτώσεις και κίνδυνοι για τα δημόσια Περιφερειακά Πανεπιστήμια και ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».
Έτσι ήταν λογικό, ο εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξης που εισηγήθηκε αρχική τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο να σταθεί περισσότερο στη διάσταση των συνεπειών της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων σε βάρος των λειτουργούντων δημόσιων ΑΕΙ.
Ο Σάββας Δημητριάδης συγκεκριμένα, περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών” αφού έκανε μια αναδρομή στη συμβολή των ελληνικών και δη των περιφερειακών πανεπιστημίων στην πυροδότηση μιας σημαντικής ανάπτυξης της περιφέρειας σε όλη τη χώρα, ήρθε ακολούθως στις αρνητικές συνέπειες που θα σημάνει η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ για τα περισσότερα περιφερειακά πανεπιστήμια με κίνδυνο να κλείσουν ορισμένα λόγω της μείωσης του αριθμού των εισακτέων και με παρεπόμενη συνέπεια για την περιφερειακή ανάπτυξη. “Η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα εμπόριο ελπίδας υποσχόμενη οικονομικά συμφέρουσες σπουδές στη χώρα μας ενώ μπορεί να είναι δωρεάν στο δημόσιο πανεπιστήμιο” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητριάδης, και στη συνέχεια μίλησε για το καθεστώς υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που χαρακτηρίζει σήμερα τα δημόσια Πανεπιστήμια στη χώρα μας. Η χαμηλή χρηματοδότηση αποτυπώνεται στη μέση ετήσια δαπάνη 1.700 ευρώ ανά φοιτητή έναντι 10.132 ευρώ που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος αλλά και στην αντιστοιχία φοιτητών ανά μέλη ΔΕΠ. Τα ιδιωτικά ΑΕΙ στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας θα οδηγήσουν στην απαξίωση περιφερειακών ιδρυμάτων όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κατέληξε ζητώντας τη στήριξη ενός κοινού ψηφίσματος κατά του νόμου Πιερρακάκη.
Ο εκπαιδευτικός Άλκης Παπαχρηστάκης, περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης “Ήπειρος Όλον”, μίλησε ως εισηγητής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και τάχθηκε αναφανδόν κατά όπως είπε, ενός υβριδικού ιδιωτικού πανεπιστημίου, όταν μάλιστα η τομή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και των αλλαγών έχει ως αποτέλεσμα να συναρτώνται αυτές από ποιος πληρώνει άρα ποιος ελέγχει την ακαδημαϊκή λειτουργία.
Ο Γιώργος Πρέντζας για τη “Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου” αναφέρθηκε εκτενώς σε προβλέψεις του δημοσιευμένου νομοθετήματος και τόνισε πως ισοπεδώνει το πτυχίο γιατί δεν προβλέπει πουθενά τον κατώτατο χρόνο φοίτησης και προέβλεψε πως τα νόμιμα σήμερα κολέγια θα ανωτατοποιηθούν μέσω του franchising, με ξένα μητρικά πανεπιστήμια. Επαγγελματικά δικαιώματα πανεπιστημιακών σχολών δηλαδή, από κολέγια με πτυχία για αναλώσιμους αποφοίτους, στις ορέξεις κακών εργοδοτών που θα ψάχνουν για φθηνό εργατικό δυναμικό.
Η Μάγδα Τάτση επικεφαλής της παράταξης “Ορίζοντες Ηπείρου” στάθηκε περισσότερο στη μεθόδευση της παράκαμψης του συντάγματος και τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16. Έθεσε ερωτήματα αν όντως υπάρχει σήμερα το ενδιαφέρον ιδιωτών για ίδρυση Πανεπιστημίων και αναρωτήθηκε γιατί να μιλάμε για την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα, όταν βασικές ελλείψεις υπάρχουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση σήμερα.
Ο Λάμπρος Γεωργόπουλος, επικεφαλής της παράταξης ΦΩΣ, με σπουδές στο εξωτερικό, προέβαλε ιδιαίτερα αυτό το προσόν του. “Ο νόμος για τα πανεπιστήμια θα περάσει, εδώ πέρασαν την τεκνοθεσία των ομοφυλόφιλων κόντρα σε όλη την ελληνική κοινωνία” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργόπουλος κατά της κυβέρνησης και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις που θα έχει η ρύθμιση αυτή για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ειδικά για το τελευταίο πάντως, ο κ. Γεωργόπουλος κράτησε και αρκετή κριτική για τη λειτουργία και τα κακώς κείμενα του τοπικού ΑΕΙ, όλα αυτά τα χρόνια. Δεν τάχθηκε κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων επί της αρχής πάντως ο επικεφαλής του “Φωτός”.
Παρεμβάσεις στη συζήτηση έκαναν και οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης Γιάννης Στέφος και Στέφανος Ζούμπας. Ο τελευταίος πρότεινε νέο ακαδημαϊκό χάρτη για τα ΑΕΙ της χώρας, που θα διέπονται από λιτό πλαίσιο λειτουργίας όπως και την επανασύσταση του εθνικού συμβουλίου παιδείας, μια ισχυρή ανεξάρτητη εθνική αρχή ανώτατης εκπαίδευσης.
Ακολούθως ο λόγος δόθηκε σε εκπροσώπους των φοιτητών, των μελών ΔΕΠ και του Συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι φοιτητές μίλησε και για ευρύτερα προβλήματα στην περιοχή, όπως η ελλιπής φοιτητική μέριμνα, οι ακριβές συγκοινωνίες κτλ. Ο Λάμπρος Φλιτούρης εκ μέρους του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπογράμμισε τους κινδύνους απαξίωσης του τοπικού ΑΕΙ, μετά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Το κλείσιμο
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης του δημόσιου πανεπιστημίου αλλά και στην υποστήριξη της κυβερνητικής απόφασης, να πάψει η Ελλάδα να κάνει τη διαφορά παγκόσμια, όντας όπως είπε χαρακτηριστικά, ένα «νησί» αποκομμένο από τις παγκόσμιες εξελίξεις στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση… Συντάχθηκε με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης της ΝΔ σε μεγάλο βαθμό, μιλώντας για την εκροή συναλλάγματος από τους Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό και αντίστοιχα, από τη δυνατότητα προσέλκυσης συναλλάγματος από ξένους φοιτητές που θα θελήσουν να έρθουν στην Ελλάδα να σπουδάσουν.
Η ίδρυση των Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στη λογική του «μαύρου -άσπρου», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης. Σχολίασε τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας της προωθούμενης νομοθετικής ρύθμισης και τάχθηκε στο πλευρό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που με πρόσφατη ανακοίνωση του Συμβουλίου Διοίκησης, απαίτησε τη διασφάλιση των ποιοτικών κριτηρίων που πρέπει να ισχύουν και την αποκλειστική χρηματοδότηση μόνο των Δημόσιων Πανεπιστημίων από δημόσιους πόρους.
Από την άλλη όμως, ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε πως χρειαζόμαστε σχολές και τμήματα τα οποία θα προσελκύουν φοιτητές οι οποίοι μετά την αποφοίτησή τους να μπορούν να βρίσκουν εργασία στην ειδικότητα που σπούδασαν και όχι να έχουν απλά ένα «χαρτί». Αυτή την ανάγκη, όπως υποστήριξε μπορεί να υποστηρίξουν τα μη κρατικά ΑΕΙ.
Στην κατάληξη της τοποθέτησης του ο κ. Καχριμάνης είπε τα εξής: “Η πλήρη στήριξη των Δημόσιων Πανεπιστημίων είναι αδιαπραγμάτευτος όρος για όλους. Αν θέλουμε πραγματικά να συμβάλλουμε θετικά στη συζήτηση που ξεκινά, πρέπει να προτείνουμε να γίνει αναδιάταξη σχολών και τμημάτων:
Να προστεθούν νέα αντικείμενα εκπαίδευσης, ώστε οι απόφοιτοί τους να έχουν οι ίδιοι προοπτική επαγγελματικής απασχόλησης, αλλά και να καλύπτονται ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση.
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα 423 πανεπιστημιακά τμήματα και να λείπουν χρήσιμες και αναγκαίες ειδικότητες για την οικονομία, τις επιστήμες και την κοινωνία.
Σε αυτό τον τομέα πρέπει να αξιοποιηθούν για να συμβάλλουν τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, τα οποία έχοντας μεγαλύτερη ευελιξία, μπορούν να «επενδύσουν» σε τμήματα που θα έχουν άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας.
Τελειώνω όπως άρχισα: Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους η ανακοίνωση της Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τόσο για τη χρηματοδοτήσεις, όσο και για την υποστελέχωση.
Επίσης: Πρέπει να υπάρξουν αντικίνητρα ώστε να μην γίνει υπερσυγκέντρωση και των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη και να προβλεφθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να αποτραπεί η υποβάθμιση των περιφερειακών ΑΕΙ”.