Πώς ήταν ο Μητσοτάκης στην έκτη του εμφάνιση ως Πρωθυπουργός, στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης; Ήταν – η έκτη του ομιλία στους παραγωγικούς φορείς – κάτι που επεσήμανε ξεκινώντας, ίσως γιατί πέρασαν πολλά χρόνια από τον τελευταίο Πρωθυπουργό που κατάφερε κάτι αντίστοιχο… (ο Κώστας Καραμανλής το 2009, εμφανιζόταν στη ΔΕΘ για 6η φορά, αλλά ήταν Πρωθυπουργός υπό προθεσμία, αφού οι πρόωρες εκλογές είχαν προκηρυχθεί από τον ίδιο και θα πραγματοποιούνταν σε περίπου ένα μήνα, 4 Οκτωβρίου 2009, από την Πρωθυπουργική εμφάνιση στη ΔΕΘ. Άρα, μόνο ο Κώστας Σημίτης, πριν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισκέφθηκε και 6η και 7η και 8η φορά τη ΔΕΘ, ως κανονικός Πρωθυπουργός…).
Οι μεγάλες διαφορές όμως, με τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, έγκεινται στο ότι τότε υπήρχε ένας σαφής κυβερνητικός στόχος, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η ένταξη στην ΟΝΕ αποτελούσε γεγονός κτλ. και η χώρα διένυε ένα διάστημα μεγάλης εθνικής ανάτασης και αισιοδοξίας. Δεν υπήρχε η τεράστια απόσταση που διαπιστώνεται τώρα ανάμεσα στο λαό και την πολιτική.
Σήμερα αντίθετα, έχουμε ένα δεδομένο συντριπτικό που είναι η θηριώδης αποχή στις τελευταίες ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση γνωρίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας από την πλευρά των πολιτών αλλά σώζεται προσώρας, από την αντιπολίτευση που βρίσκεται σε μόνιμη καθίζηση.
Δε θυμάμαι τα τελευταία πολλά χρόνια, στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών μου να ακούω τόσα μπινελίκια για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, από “ζεματισμένους” οικονομικά πολίτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, έχασε και ως άτομο, την ορμή και την όρεξη που τον διέκριναν κατά την πρώτη θητεία του. Οι κυβερνήσεις που σχημάτισε αυτό τον τελευταίο χρόνο, με τις αλλαγές γνωστών προσώπων, δείχνει πως έχει εξαντληθεί πια σε ιδέες και οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται δεν καθορίζουν πλέον την πολιτική ατζέντα της επικαιρότητας. Η κυβέρνηση δεν προκαλεί θέματα και δημόσια συζήτηση, εδώ και καιρό.
Το “καλάθι” της ΔΕΘ είχε γεμίσει… εδώ και μέρες και όλα τα μέτρα, αν όχι και τα 45… τα περισσότερα εξ αυτών, γράφτηκαν και ξαναγράφτηκαν στα ρεπορτάζ των ημερών, ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Επόμενα, το στοιχείο της έκπληξης και της θεαματικής ανακοίνωσης είχε χαθεί, προτού ανέβει στο βήμα του Βελλίδειου ο Πρωθυπουργός.
Η ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος παραμένουν τα βασικά προβλήματα του Έλληνα, το 2024. Σε αυτά, ούτε στην ομιλία του, ούτε και στη 2,5 ωρών συνέντευξη τύπου, ο Πρωθυπουργός κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις. Η μάχη της κυβέρνησης με τα ολιγοπώλια και τους μεγάλους παρόχους της ενέργειας έχει προ πολλούς χαθεί και ούτε οι επιστολές του Πρωθυπουργού στην Φον ντερ Λάιεν ούτε οι έκτακτες φορολογήσεις των υπερκερδών, προσφέρουν επικοινωνιακές νίκες στην κυβέρνηση. Πολύ δε περισσότερο, δεν προσφέρουν ανάσες ουσίας στην κοινωνία και στην τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου. Ο πολίτης αισθάνεται έρμαιο των ισχυρών και των ορέξεών τους και ευτυχώς, σταμάτησαν οι βόλτες του Υπουργού Ανάπτυξης στα σούπερ μάρκετ και οι φωτογραφήσεις μπροστά στα γεμάτα ράφια τους – ο Τ. Θεοδωρικάκος σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Κ. Σκρέκα, δεν… ψωνίζει κοινή θέα.
Για τη στεγαστική κρίση, η κυβέρνηση άργησε χαρακτηριστικά. Όταν οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις άλλων χωρών του φτωχού Νότου, διέθεταν σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτιμούσε το πρόβλημα που σήμερα έχει γιγαντωθεί και δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.
Πέντε χρόνια μετά, ο Κ. Μητσοτάκης είναι υπόλογος για ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις του που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, βλέπε για παράδειγμα την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Είναι υπόλογος επίσης, για απραξία και ατολμία ή αδιαφορία στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, ο οποίος μαραζώνει μέρα με την ημέρα. Το απόν ενδιαφέρον του για τη γεωργία και κτηνοτροφία της χώρας αποκαλύπτει η εναλλαγή ενός αριθμού ρεκόρ προσώπων στη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης…
Για την Ήπειρο κλείνοντας, δε μπορούμε να κρατήσουμε κάτι από αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι μόνες δύο φορές που ακούστηκε η λέξη Ιωάννινα αυτό το διήμερο, ήταν αν δεν κάνω λάθος από τον Υφυπουργό Εσωτερικών Γκιουλέκα, αρμόδιο για θέματα Βόρειας Ελλάδας, λίγο πριν ανέβει στο βήμα του Βελλίδειου ο Κ. Μητσοτάκης. Ο Κ. Γκιουλέκας αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργειών ανάμεσα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας, στα οποία συμπεριέλαβε και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προκειμένου να καταστεί η γειτνίαση με συγκεκριμένες χώρες πλεονέκτημα για τη χώρα μας, με εξαγώγιμο προϊόν την ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Ανέφερε επίσης ο κ. Γκιουλέκας την Ηγουμενίτσα, ως κατάληξη της Εγνατίας Οδού, στο χώρο που ο συγκεκριμένος δρόμος δημιουργεί μια γεωγραφική ενότητα με πολλές αξιοποιήσιμες ομοιότητες.
Στην έβδομη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, αν υπάρξει τέτοια, το φτωχό σημείωμα που διαβάζετε, είναι βέβαιο πως θα είναι ακόμα φτωχότερο για το σημερινό Πρωθυπουργό.
Παναγιώτης Μπούρχας