O νέος νόμος για τα ΑΕΙ και το τέρας του «λαϊκισμού»

O νέος νόμος για τα ΑΕΙ και το τέρας του «λαϊκισμού»

Είναι δυνατόν μια Πρυτανική Αρχή να καταφεύγει σε ανακρίβειες, σε καταφανή παραποίηση της λογικής και της πραγματικότητας, σε διαστρέβλωση της αλήθειας ή και σε πρόδηλα ψέματα για ένα θέμα τόσο σοβαρό όσο ένας νόμος που αναστατώνει μικρό μέρος της ελληνικής κοινωνίας αλλά σχεδόν σύσσωμη την αντιπολίτευση, εδώ και μερικές εβδομάδες, και τόσο επίσης σοβαρό όσο και το μέλλον του Γιαννιώτικου Πανεπιστημίου;

Η απάντηση είναι πως ναι, είναι δυνατόν, αν η Πρυτανική Αρχή προτάσσει τη μικροπολιτική σκοπιμότητα έναντι της συναινετικής, αποτελεσματικής και με όραμα διοίκησης του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος που εκλέχτηκε για να υπηρετεί.

Η πρόσκληση προς τα τοπικά ΜΜΕ για τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν το πρωί της Πέμπτης, ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και οι αντιπρυτάνεις του Σπύρος Γεωργάτος και Μηνάς Πασχόπουλος, προσδιόριζε ως θέμα της συνέντευξης «τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον προγραμματισμό των υποδομών της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, καθώς και τρέχοντα θέματα λειτουργίας του Ιδρύματος». Τελικά, η συνέντευξη ασχολήθηκε σχεδόν μόνο με το νόμο για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης και με τις επιπτώσεις που θα έχει αυτός στη λειτουργία του τοπικού ΑΕΙ.

Ιδού τα ψέματα και οι αλήθειες που ειπώθηκαν από τις δύο τουλάχιστον… κεφαλές του τοπικού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος… Ο ένας εκ των δύο αντιπρυτάνεων είναι ουσιαστικά αυτός που έκανε και τη μεγάλη διαφορά…

 

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός 2021-2027: Ο αντιπρύτανης Σπύρος Γεωργάτος ανέφερε στις με δραματικό τόνο δηλώσεις του πως η διοίκηση του τοπικού ΑΕΙ επιλέγει να μη συρθεί στην ικεσία και στις παρακλήσεις προς το Υπουργείο Υγείας, για λόγους διατήρησης της ακαδημαϊκής αξιοπρέπειας. Οι αναμενόμενες απώλειες στον αριθμό των εισακτέων θα επιχειρηθεί να ισοφαριστούν από μια πολύπλευρη πολιτική του τοπικού ΑΕΙ που συνίσταται σε τρεις άξονες, όπως ανέφερε ο αντιπρύτανης. Ο ένας από αυτούς τους άξονες είναι το λεγόμενο «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ακαδημαϊκής Λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» που καλύπτει την επταετία 2021-2027. Το πλήρες σχέδιο παρουσιάσαμε προ εβδομάδος – εδώ.

Είναι αλήθεια έτσι όπως τα λέει ο κ. Γεωργάτος τα πράγματα; Όχι ακριβώς… Το Στρατηγικό Σχέδιο είναι υποχρέωση του κάθε Πανεπιστημίου που απορρέει από το πρόσφατο νομοθέτημα του Υπουργείου Παιδείας: Νόμος 4653/2020 – ΦΕΚ 12/Α/24-1-2020 και μάλιστα συνδέεται πλέον με την χρηματοδότηση του κάθε ΑΕΙ. Στο άρθρο 15, ο συγκεκριμένος νόμος λέει πως «Οι συμφωνίες προγραμματικού σχεδιασμού κάθε Α.Ε.Ι. με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καταρτίζονται στο πλαίσιο του στρατηγικού του σχεδιασμού και της εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση, εξειδικεύονται σε ετήσια βάση και αναφέρονται, ιδίως, στα ακόλουθα θέματα…». Πουθενά δεν αναφέρεται η μείωση των εισακτέων, όπως υποστήριξε η Πρυτανική Αρχή…

– Η απαξίωση του τεχνολογικού τομέα: Ο ίδιος αντιπρύτανης, με την ίδια θεατρικότητα στον τόνο της φωνής του, σημείωσε στη συνέχεια πως ο τελευταίος νόμος Κεραμέως για τα ΑΕΙ, έχει ουσιαστικά ως στόχο να διαλύσει τα πανεπιστημιακά Τμήματα που δημιούργησαν οι συνενώσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ επί Γαβρόγλου, διαδικασία στην οποία ως γνωστόν πρωτοστάτησε η τοπική τότε Πρυτανική Αρχή και ο κ. Γεωργάτος ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλος του Υπουργού – δείτε εδώ. Είπε συγκεκριμένα ο αντιπρύτανης: «Πίσω από όλες αυτές τις δολιχοδρομίες βρίσκεται η άμεση αμφισβήτηση του εγχειρήματος ης συγχώνευσης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, άνευ της οποίας θα συζητούσαμε για την πλήρη χρεοκοπία και κατάρρευση του συστήματος τεχνολογικής εκπαίδευσης. Αυτός είναι ο στόχος του Υπουργείου που δεν έχει το θάρρος να τον προτείνει στα ίσα και προσπαθεί να απαξιώσει τα νέα Τμήματα που δημιουργήθηκαν στα Γιάννενα…».

Τον τεχνολογικό τομέα, τα ΤΕΙ δηλαδή, εξαφάνισαν οι εν μια νυκτί συνενώσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ή ΤΕΙ και ΤΕΙ, όπως στη Δυτική Αθήνα, εμπνεύσεως του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε τη χάρη στους διδάσκοντες των ΤΕΙ να γίνουν χωρίς πολλοί να έχουν τα απαραίτητα προσόντα, Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι… Ένα ΤΕΙ με τεχνολογική κατεύθυνση στην Άρτα, όπως αυτό της αγροδιατροφής, είχε διακριτό χαρακτήρα και ακαδημαϊκό στόχο έναντι του πανεπιστημιοποιημένου σήμερα ΤΕΙ Άρτας που δε μπορεί να ανταγωνιστεί σίγουρα, τη Γεωπονική της Αθήνας, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι εισακτέοι του ή να αποτελεί στο μηχανογραφικό επιλογή 20, 30 και βάλε… των μαθητών και να κινδυνεύει τώρα το τμήμα αυτό με αφανισμό… (διαβάστε εδώ σχετικά). Κατά τον κ. Γεωργάτο, γι’ αυτή την κατάντια του Τμήματος της Άρτας, φταίει η κ. Κεραμέως!

Η μείωση των εισακτέων: Ένα σουρεαλιστικό επιχείρημα των Πρυτάνεων που αντιδρούν στο νόμο Κεραμέως είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Οι Πρυτάνεις και μεταξύ των πιο σκληρών αντιδρώντων ο «δικός» μας, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, λένε ότι θα κοπούν 24.000 μαθητές από τα Πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού την Πέμπτη, κατά τη συζήτηση στη βουλή, αμφισβήτησε την ορθότητα αυτών των αριθμών.

Και να ισχύει όμως αυτό το νούμερο, υπάρχει μια μέγιστη υποκρισία εδώ από πλευράς των Πρυτάνεων, καθώς διαχρονικά, αίτημα των διοικήσεων όλων των Πανεπιστημίων ήταν λιγότεροι εισακτέοι από όσους κάθε χρόνο, έβαζε στα Πανεπιστήμια η εκάστοτε κυβέρνηση. Τώρα που λογικά θα μπουν στα Πανεπιστήμια λιγότεροι εισακτέοι, οι Πρυτάνεις κλαιν και οδύρονται γιατί γνωρίζουν πως θα μειωθούν και οι κρατικές επιχορηγήσεις.

Οι «αιώνιοι»: Είπε τέλος ο Πρύτανης μεταξύ άλλων στις δηλώσεις της Πέμπτης: «εμείς δεν τους θεωρούμε ούτε αιώνιους ούτε λιμνάζοντες τους φοιτητές, τους θεωρούμε επί πτυχίω οι οποίοι έχουν διακόψει τις σπουδές τους για κοινωνικούς λόγους, οικογενειακούς, λόγους υγείας και όταν είναι σε θέση, θα επανέλθουν για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους…»… Ό,τι πιο λαϊκίστικο για να λέγεται κάτι τέτοιο από το στόμα ενός Πρύτανης που γνωρίζει σίγουρα, πως σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχουν «επί πτυχίω» φοιτητές δεκαετίας ή εικοσαετίας… Γνωρίζει σίγουρα κατά βάθος και πως οι κανόνες των επιπλέον χρόνων φοίτησης που θεσμοθετεί ο νέος νόμος διασφαλίζουν την ολοκλήρωση των σπουδών στις περιπτώσεις που περιέγραψε.

 

Στο βίντεο τα παραπάνω εξηγεί με το δικό του τρόπο ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νίκος Ζαφειρόπουλος

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons