O K. Καψάλης για τις εκλογές σε ΠΕΔ και ΦΟΔΣΑ

O K. Καψάλης για τις εκλογές σε ΠΕΔ και ΦΟΔΣΑ

Η χαρτογράφηση του σώματος των 125 αιρετών μελών τα οποία θα απαρτίζουν τη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, είναι η διαδικασία που θα κρίνει τα ψηφοδέλτια που θα κατέβουν και τις δυνάμεις που θα παραταχτούν, για τη διεκδίκηση της εκλογής των 21 μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ.

Υποτίθεται ότι μέχρι την Τετάρτη, τα δημοτικά συμβούλια στην Ήπειρο και πανελλαδικά, είχαν την υποχρέωση να συνεδριάσουν και να εκλέξουν τους εκπροσώπους του κάθε Δήμου για τη γενική συνέλευση της κάθε ΠΕΔ.

Για να επικεντρώσουμε στην Ήπειρο, αν και θεωρητικά, δεν είναι ευδιάκριτες οι κομματικές «γραμμές» μέσα στα δημοτικά συμβούλια, από την πολιτική «ταυτότητα» των 18 Δημάρχων είναι σαφής η «υπεροπλία» των δυνάμεων που πρόσκεινται στην Κεντροδεξιά… Στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, έχουν αναφορά οι 15 από τους 18 Δημάρχους της Ηπείρου! Στον Κεντροαριστερό χώρο αντίθετα, αναφέρονται οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, Πωγωνίου Κ. Καψάλης, Βορείων Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, Σουλίου Γ. Καραγιάννης και Πάργας Ν. Ζαχαρίας.

Παρ’ ότι τα περισσότερα δημοτικά συμβούλια και συγκεκριμένα οι πλειοψηφίες τους, πολιτικά δεν καθορίζονται από τις επιλογές των Δημάρχων – χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ, στην οποία η Κεντροαριστερά είναι ουσιαστικά μειοψηφία… – με την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών, διαμορφώνεται μια πιο ασφαλής εικόνα για το συσχετισμό δυνάμεων στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ηπείρου και για την απόφαση αν πέραν του σίγουρου ενός ψηφοδελτίου για την ΠΕΔ που θα κατεβάσουν οι δυνάμεις της Κεντροδεξιάς, ξεχωριστό ψηφοδέλτιο σχηματίσει και ο Κεντροαριστερός χώρος.

 

Ο παλιότερος αυτοδιοικητικός

Όπως τόνισε μιλώντας στη ΒΗΜΑ τηλεόραση το βράδυ της Τετάρτης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο μακράν αρχαιότερος αυτοδιοικητικός άρχοντας της περιοχής, τα προβλήματα είναι κοινά, δεν υπάρχουν κομματικές γραμμές στην ΠΕΔ και κατ’ επέκταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν υπάρχουν «μπλε», «πράσινοι» και «κόκκινοι» Δήμοι. Η ομοφωνία στη συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων που έλαβε το ΔΣ της ΠΕΔ τα προηγούμενα πέντε χρόνια, συνηγορεί υπέρ αυτής της άποψης και συνεπώς, πολλοί αυτοδιοικητικοί όπως και ο κ. Καψάλης, δεν θα έβλεπαν με κακό μάτι την κατάρτιση ενός κοινού ψηφοδελτίου, με τη συμμετοχή των δύο μεγαλύτερων πολιτικών χώρων της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής.

Η συγκεκριμένη συμφωνία προϋποθέτει ωστόσο από την πλευρά της μικρότερης δύναμης, την εκλογή ενός συγκεκριμένου αριθμού μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο, 7 ή 8 περίπου, ανάλογου με τη δύναμη που ούτως ή άλλως θα εκλέξει ο συγκεκριμένος χώρος αν κατεβάσει ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. Στην περίπτωση της συμφωνίας όμως, θα πρέπει 3ή 4 Κεντροδεξιοί Δήμαρχοι να συναινέσουν στον αποκλεισμό τους από τη διοίκηση της ΠΕΔ, γιατί ο αριθμός των εκλεγόμενων Δημάρχων στο ΔΣ των εικοσιεναμελές ΔΣ, είναι 13.

Αν λοιπόν κάποιοι βάλουν τον εγωισμό τους κάτω από το συλλογικό στόχο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Καψάλης, θα μπορούσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ηπείρου να στείλει ένα μήνυμα ενότητας.

 

Για το ΦΟΔΣΑ

Η δεύτερη μεγάλη εκλογική μάχη του επόμενου διαστήματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής, είναι η διαδικασία εκλογής της νέας διοίκησης του περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της Ηπείρου. Για τη θέση του προέδρου, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα και λαμβανομένης υπόψη ξανά, της δύναμης των κεντροδεξιών δυνάμεων, προαλείφονται οι Δήμαρχοι Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος και Ζηρού, Νίκος Καλαντζής, με επικρατέστερο τον πρώτο που φαίνεται να έχει και την ισχυρή στήριξη του Περιφερειάρχη Ηπείρου.

Για τη θέση αυτή, επειδή οι αποφάσεις που πρόκειται να λάβει ο ΦΟΔΣΑ τα επόμενα χρόνια και επειδή ο ρόλος που θα παίξει θα είναι καθοριστικός για την οικονομία της περιοχής και των νοικοκυριών της Ηπείρου, ο κ. Καψάλης τόνισε πως απαιτείται να αναλάβει ένας αυτοδιοικητικός με γνώσεις. Η προσωπική φιλοδοξία από μόνη της δε μπορεί να είναι κριτήριο για την εκλογή του προέδρου στη συγκεκριμένη θέση, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καψάλης.

Show Buttons
Hide Buttons