Τις “καταπληκτικές” όπως είπε χαρακτηριστικά, ενέργειες της διοίκησής του για την αποκατάσταση του λιμναίου οικοσυστήματος, τόσο στην Περιφέρεια Ηπείρου από το 2010 και μετά όσο και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηπείρου το διάστημα 2006-2010, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ο κ. Αλ. Καχριμάνης κατά τη συζήτηση επί της λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης.
Στο πέμπτο θέμα που συζητήθηκε κατά σειρά, ο επικεφαλής της παράταξης ΦΩΣ ρώτησε τη διοίκηση της Περιφέρειας για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί σχετικά με τη Λίμνη Παμβώτιδα, προκειμένου να επιστρέψει στην πρότερη κατάστασή της, για τα ποσά που έχουν δαπανηθεί προς αυτές τις ενέργειες και ποια τα αποτελέσματα των ενεργειών.
Ο Λάμπρος Γεωργόπουλος υποστήριξε εισαγωγικά πως “η φύση μας είναι ο πλούτος μας στην Ήπειρο” και πως οι διοικήσεις Καχριμάνη προέβησαν όλα αυτά τα χρόνια ενέργειες που μετέτρεψαν τη λίμνη σε απλή λεκάνη σε μια περίκλειστη λεκάνη. Υποστήριξε πως επί 22 έτη δεν έχει καταφέρει να αλλάξει την εικόνα της Λίμνης αλλά αντίθετα επισφράγησε το περιβαλλοντικό έγκλημα της Χούντας με τη διατήρηση των αναχωμάτων, με παρεμβάσεις όπως αυτή της κατασκευής του πεζόδρομου- ποδηλατόδρομου στην περιοχή από το παραλίμνιο ψυχαγωγικό πάρκο ως τα όρια Ανατολής.
Αν σπάσουμε τα αναχώματα…
Απαντώντας ο Περιφερειάρχης τόνισε πως εάν χαλάσουμε το ανάχωμα του Κατσικά, το νερό θα μπει στον πολεοδομικό ιστό του Κατσικά αλλά και σε όλα τα υπόγεια της Αγίας Μαρίνας των Ιωαννίνων.
Περιέγραψε τις παρεμβάσεις του που ξεκίνησαν από τα χρόνια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, στην περιοχή της Ντραμπάτοβας και των πηγών Σεντενίκου και με τα οποία όπως υποστήριξε καθάρισε το νερό της Λίμνης, επειδή τροφοδοτήθηκε η Παμβώτιδα με καθαρά νερό από τις πηγές του Μιτσικελίου.
Από την εποχή που το πλαγκτόν έκανε αισθητή την εμφάνισή του με δυσωδία και ένα πράσινο πέπλο πάνω στο νερό, σήμερα δεν κάνει ούτε κρούστα το πλαγκτόν όπως είπε.
Κατηγόρησε επίσης τη ΔΕΥΑΙ πως δεν έχει ενώσει όλα τα σπίτια και πολυκατοικίες στο δίκτυο αποχέτευσης και είπε συγκεκριμένα πως στην οδό Αβέρωφ μυρίζει κάθε πρωί… 4-5 εγκαταστάσεις που τελευταία αδειάζουν τους βόθρους τους.
Ακολούθως, ανέφερε τις μελέτες που εκπονήθηκαν από τη Νομαρχία Ιωαννίνων ή την Περιφέρεια Ηπείρου, από το περίφημο master plan μέχρι μικρότερες μελέτες για την αποκατάσταση και αξιοποίηση της Παμβώτιδας, οι οποίες βέβαια δεν έχουν υλοποιηθεί.
Αναρμοδιότητα για τις γέφυρες
Ερώτημα αναφορικά με το μητρώο γεφυριών Ηπείρου κατατέθηκε από την επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», κα Μαγδαληνή Τάτση και απαντήθηκε με συνοπτικό τρόπο από τον Περιφερειάρχη.
Ο Δημήτρης Βασιλάκης ρώτησε τι ενέργειες προτίθεται να κάνει η Περιφέρεια για τη λειτουργία και υλοποίηση του Μητρώου των γεφυρών καθώς και πόσο κόστισαν στην Περιφέρεια οι αποκαταστάσεις γεφυριών που κατέρρευσαν τα τελευταία χρόνια. Ως προς το τελευταίο ο Περιφερειάρχης δεν απάντησε, είπε μόνο πως η Περιφέρεια προχωρά το μητρώο μόνο για τις δικές της γέφυρες, ενώ επεμβαίνει με προγραμματικές συμβάσεις όπου καλείται σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, από άλλους φορείς.