Πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο παράτασης στη εν εξελίξει δημόσια διαβούλευση για την ειδική περιβαλλοντική μελέτη της Λίμνης Παμβώτιδας που κανονικά ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, το πρωί της Τετάρτης. Το ενδεχόμενο παράτασης δικαιολογείται από το γεγονός ότι σημαντικά συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, δεν έχουν φέρει σε συζήτηση το σχέδιο της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, για να εκφράσουν τις γνώμες τους προς το Υπουργείο.
Σε δηλώσεις του από τα Γιάννενα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κάλεσε για μία ακόμα φορά τους τοπικούς φορείς να λάβουν μέρος στη διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο που περιγράφει και οριοθετεί τη βιοποικιλότητα αλλά και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην προστατευόμενη περιοχή της Παμβώτιδας.
Δράση για τη νόσο των πλατάνων
Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τη νόσο του μεταχρωματικού έλκους που τα τελευταία χρόνια αφανίζει πλατάνια σε ολόκληρη τη χώρα, δηλώνει η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, δια στόματος Υφυπουργού. Αναφερόμενος στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για το θέμα από το αρμόδιο Υπουργείο, ο κ. Αμυράς ανέφερε σε δηλώσεις του πως έχει συσταθεί μια ομάδα εργασίας από ειδικούς, οι οποίοι κατευθύνουν την πολιτεία για τα επόμενα βήματα. Οι δύο σημαντικές ενέργειες που προχωρούν άμεσα είναι ότι ξεκινάνε οι εκριζώσεις άρρωστων πλατάνων στον Άραχθο και τον Καλαμά ποτάμο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και παράλληλα έχουν εξασφαλιστεί χρήματα από τον ΟΦΥΠΕΚΑ που μπορεί να φτάσουν και τα 1,5 εκατ. ευρώ, για να γίνουν οι συνοδές εργασίες.
Παράλληλα, το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με δίκτυα όπως ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους οποίους δίνονται συμβουλές για τον προληπτικό τρόπο δράσης τους απέναντι στην ασθένεια.
Ειδικά για το Λούρο που αντιμετωπίζει και αυτό το πρόβλημα αλλά και την πρόσφατη καταστροφή από τα έργα της Περιφέρειας Ηπείρου, ο κ. Αμυράς τόνισε πως είναι ευκαιρία για το συγκεκριμένο ποτάμι, να μπει σε μία ροή εξυγίανσης και ανάδειξης. Ήδη “τρέχουν” από το Υπουργείο δύο μελέτες που συμβασιοποιούνται εντός των ημερών, εκ των οποίων η μία θα δει την ποιότητα της πανίδας και της βιοποικιλότητας του Λούρου ώστε να ξέρουμε που βρίσκονται τα προστατευόμενα είδη και η δεύτερη είναι η μελέτη οριοθέτησης από τις πηγές ως τις εκβολές του ποταμού, μελέτη που γίνεται σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι δασικές εκτάσεις
Τέλος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς ρωτήθηκε για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, καταπατημένες αλλά αξιοποιήσιμες, για τις οποίες το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της κύρωσης των δασικών χαρτών – μιας νομοθεσίας που έλειπε εδώ και 200 χρόνια, όπως ανέφερε ο κ. Αμυράς – έχει κάνει την αποτύπωση στις εκτάσεις που είχαν εκχερσωθεί χωρίς νόμιμο τίτλο αλλά επιδοτούνταν από την ΕΕ. Πρόκειται για περίπου 2,5 εκατ. στρέμματα αγροτικής γης και με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται, θα δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς που χρησιμοποιούσαν αυτές τις εκτάσεις, να συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν και να απαλλαγούν από το βραχνά ότι σήμερα έχουν το χωράφι και αύριο μπορεί να τους το πάρει το κράτος.