Ελπίζει και επιμένει ότι το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας μπορεί να μπει με μειωμένο προϋπολογισμό στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που κάλεσε η Περιφέρεια Ηπείρου το πρωί της Παρασκευής, με βασικό θέμα την εξέλιξη της απένταξης του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Καχριμάνης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το έργο μπορεί να μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης, έστω και στο και πέντε…
H συνέντευξη τύπου και η πρώτη εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση του Περιφερειάρχη για το πολιτικό “στραπάτσο” της απένταξης του έργου – είχε κάνει μέχρι τώρα μια ανάρτηση στο Facebook και μια δήλωση στο όρθιο ανήμερα της Πρωτοχρονιάς… – παραχωρήθηκε μία μέρα μετά την ανακοίνωση της Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής Μαρίας Κεφάλα, για την συνάντησή της με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, κατά την οποία ο Νίκος Παπαθανάσης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το δελτίο τύπου της βουλευτού Ιωαννίνων, δεσμεύτηκε πως “το Υπουργείο εξετάζει την δυνατότητα εξασφάλισης του 50% της χρηματοδότησης, με αναγκαία προϋπόθεση τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού του έργου”.
Στη γραμμή ακριβώς αυτή κινούμενος και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δήλωσε πως γίνεται τροποποίηση της μελέτης και του κόστους του έργου, από τα 40 εκατ ευρώ – εξαιρουμένου του ΦΠΑ προφανώς – στα 30 εκατ. για το κομμάτι που αφορά το μέρος της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 7,5 εκατ. ευρώ από δάνειο, 7,5 εκατ. ευρώ από ιδιωτικές τράπεζες (Ηπείρου και Attica) και τα 15 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι η ακριβής κατανομή της χρηματοδότησης.
Μάλιστα, ο κ. Καχριμάνης εμφανίστηκε τόσο αισιόδοξος για την πορεία των πραγμάτων που ευχαρίστησε για τη μέχρι σήμερα βοήθεια στο σχεδιασμό της Περιφέρειας, μεταξύ άλλων, τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Κώστα Τασούλα, Άκη Σκέρτσο, Νίκο Παπαναθάση, τον κ. Σενετάκη που υπέγραψε την απένταξη αλλά και τους πρώην στο Ανάπτυξης Σκυλακάκη, Δήμα και Κυριαζή κα.
Γίνεται επομένως, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, νέα προσπάθεια επανένταξης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, με την αρχική σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. “Είμαστε σε πάρα πολύ καλό σημείο και δεν πρόκειται εγκαταλείψουμε το έργο, αν δε φτάσουμε στο αίσιο τέλος” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης, κατά την ανάγνωση της σημερινής του ανακοίνωσης.
Τι θα κόψουμε;
Τι θα κοπεί από τη μελέτη για να μειωθεί ο προϋπολογισμός; Θα κατασκευαστεί το κτίριο με την όλη τη σχεδιασμένη επιφάνεια και άρα όλα τα τετραγωνικά, όπως είχε προβλεφθεί αλλά θα γίνουν μόνο τα απαραίτητα στον αύλειο χώρο του συγκροτήματος για να είναι λειτουργική η αυλή… είπε ο κ. Καχριμάνης. Δε θα γίνουν φωτοβολταϊκά στη στέγη και άρα βγαίνει εκτός η δαπάνη όπως αυτή και των γεννητριών κατά πτέρυγες που είχαν μπει.
Εμφανίστηκε σίγουρος ο κ. Καχριμάνης επίσης πως το έργο μπορεί να κατασκευαστεί μέσα στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα των 24 μηνών που απομένουν ως το τέλος του 2025, οπότε και όλα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Η σιγουριά Καχριμάνη ωστόσο, δε μπορεί να είναι πειστική σε όσους γνωρίζουν τους ρυθμούς των δημοσίων έργων, τη στιγμή μάλιστα που η συγκεκριμένη κατασκευή δεν έχει καν δημοπρατηθεί…
Κατά τα λοιπά, ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε πως η Περιφέρεια Ηπείρου δεν γνώριζε για την απόφαση απένταξης του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης και της διακοπής του αιτήματος δανειοδότησης, παραδοχή άκρως μειωτική για την Αναπτυξιακή Ηπείρου που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, καθώς αν όντως αυτό το έργο είναι οραματικό όπως το παρουσιάζει ο Αλ. Καχριμάνης, ο φορέας στον οποίο πολιτικά προΐσταται ο ίδιος, δεν επέβλεψε την εξέλιξή του. Επέμεινε πως έμαθε την είδηση της απένταξης από τον τύπο… παραμονές αλλαγής του χρόνου και 25 περίπου μέρες μετά την υπογραφή του αρμόδιου Υφυπουργού.
Απαντώντας έμμεσα στον Σταύρο Καλογιάννη και την πρόταση κατασκευής Τεχνόπολης, ο κ. Καχριμάνης είπε πως δεν αναιρεί το ένα έργο το άλλο. Το Πάρκο Τεχνολογίας ωστόσο είναι προϊόν συζήτησης μεταξύ των εταιρειών που έχουν έρθει στα Γιάννενα και έθεσαν αυτές ως προϋπόθεση η εγκατάσταση να βρίσκεται δίπλα στο Πανεπιστήμιο για την ώσμωση με τους φοιτητές. Τέλος, ιδιοκτησιακά απαιτείται δημόσια έκταση και για το Πάρκο υπάρχει, ενώ αντίθετα για την Τεχνόπολη η προτεινόμενη έκταση ανήκει σε διάφορους ιδιώτες.
Τέλος, σε ερώτηση αν υπήρξε κακός χειρισμός από την Περιφέρεια Ηπείρου, ο κ. Καχριμάνης δεν παραδέχτηκε ότι έγινε κάποιο λάθος, όπως άλλωστε έχει πράξει για κάθε αρνητική ιστορία της Περιφέρειας Ηπείρου επί των ημερών του – αυτός και ο Πάπας δηλαδή…
Ως ευκαιρία τέλος, να επιτεθούν στον ίδιο και στην Περιφερειακή Αρχή χαρακτήρισε την εξέλιξη της απένταξης, οι διάφοροι εχθροί και αντίπαλοι της Περιφέρειας… Αντέταξε στο απενταχθέν Πάρκο, τα έργα που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και προχωρούν σε στάδιο δημοπράτησης όπως το Ιμαρέτ της Άρτας και το Τζαμί Καλούτσιανης, το Κάστρο της Κιάφας που έχει ανάδοχο και η Παρηγορήτισσα στην Άρτα που εγκρίθηκε σε όλα τα επίπεδα από το ΚΑΣ και πρόκειται να γίνει το συγκεκριμένο έργο από το ΥΠΠΟ. Σημείωσε δε πως από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν απενταχθεί πολύ μεγαλύτερα σε προϋπολογισμό έργα άλλα γιατί δεν προλαβαίνουν να γίνουν και άλλα γιατί χρειάστηκε ανακατανομή χρημάτων υπέρ της Θεσσαλίας.