Ο ορισμός του “ό,τι να’ναι” βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην περιπέτεια… της υλοποίησης του… εμπνευσμένου σχεδίου του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας της Περιφέρειας Ηπείρου που έχει περάσει από 40 κύματα αλλά που δυστυχώς είναι ένα έργο για το οποίο τα παραμύθια δεν έχουν τελειωμό…
Στη δεδομένη συγκυρία, η θεαματική αλλαγή πλεύσης της Περιφέρειας Ηπείρου μετά την “πόρτα” που έφαγε από την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνίσταται στην αναζήτηση ιδιώτη που θα επενδύσει μερικά δεκάδες εκατ. ευρώ για να κατασκευάσει, συντηρεί και διαχείριζεται ένα κτίριο που θα στεγάζει και εταιρείες πληροφορικής της περιοχής! Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν ξεχάστηκε και άμα, λέει ο Περιφερειάρχης, μας τα δώσει η κυβέρνηση, για ένα έργο που θα έχει εξασφαλίσει υποτίθεται, άλλο τρόπο κατασκευής, θα τα χρησιμοποιήσουμε αλλού! Δεν υπάρχουν απλά, τα όσα έχουν ειπωθεί από το στόμα του Περιφερειάρχη γι’ αυτό το έργο.
Στον ιδιώτη που πρέπει να είναι αρκετά άσχετος με την αγορά, για να αναλάβει ένα τέτοιο ρίσκο, το μόνο που του παρέχεται είναι το οικόπεδο και η οικοδομική άδεια…
Η εισήγηση στην Επιτροπή
Αιφνιδιαστικά και εντελώς απροετοίμαστα για μια ακόμα φορά, ο Περιφερειάρχης παρουσίασε σε προ ημερησίας διατάξεως θέμα της σημερινής Περιφερειακής Επιτροπής, την πρόταση για τη διακήρυξη Ανοιχτού Διεθνή Διαγωνισμού, μέσω Σύμβασης Παραχώρησης, για το έργο της “Κατασκευής, Συντήρησης και Λειτουργίας του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας”. Την εισήγηση ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως ήταν αναμενόμενο.
Πρόκειται για μια επιλογή που όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου, “έχει στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατασκευής του έργου, είναι πιλοτικού χαρακτήρα και αν η προσπάθεια ευοδωθεί, θα δημιουργηθούν ταχύτατα οι εγκαταστάσεις του για να στεγάσουν τις εν αναμονή εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση της Περιφέρειας, αλλά και γενικότερα του Δημοσίου”.
Το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί με την υπάρχουσα μελέτη και οικοδομική άδεια που έχει εκδώσει η Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα κατά τη διάρκεια της παραχώρησης, σύμφωνα με το χρηματοοικονομικό μοντέλο του έργου, εκτιμώνται σε 70 περίπου εκατομμύρια ευρώ, όσο και η αξία της σύμβασης (Ν. 4413/2016).
Σύμφωνα με τη διακήρυξη του Ανοιχτού Δημόσιου Διαγωνισμού η σύμβαση προβλέπει ρητά ότι ο Παραχωρησιούχος θα αναλάβει πλήρως τη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου λειτουργίας του Πάρκου θα έχει την πλήρη ευθύνη για τη διοίκηση, συντήρηση και εύρυθμη λειτουργία του.
Ως αντάλλαγμα της παραχώρησης του χώρου, εξυπηρετώντας τον κοινωφελή χαρακτήρα του έργου, αναλαμβάνει τη δέσμευση να διαθέτει τους γραφειακούς χώρους πλήρως εξοπλισμένους -του ενός κτιρίου εμβαδού 1700 μ2 αποκλειστικά για εκμίσθωση σε νεοφυείς επιχειρήσεις (που θα επιλέγονται με δημόσια πρόκληση) και στην Περιφέρεια Ηπείρου, με συμβολικό μίσθωμα 1 ευρώ/ανά τετραγωνικό ετησίως. Επίσης να παρέχει χωρίς τίμημα υπηρεσίες θερμοκοιτίδας και να διοργανώνει εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
Η διακήρυξη εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και λεπτομέρειες ανέλυσε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ευάγγελος Σακκάς.
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να ισχύουν η απαίτηση της Περιφέρειας και η δέσμευση της Κυβέρνησης για χρηματοδότηση των 15 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν είτε σε δεύτερη φάση- εάν δεν ευοδωθεί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, είτε για άλλο έργο της Περιφέρειας! Θα εντάξει στο περίπου… δηλαδή, η κυβέρνηση 15 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς να γνωρίζει για ποιο έργο θα προορίζονται!
Το τελευταίο ιστορικό
Να θυμίσουμε εδώ, ποια ήταν τα τελευταία παραμύθια που ακούσαμε από τον Περιφερειάρχη για το πολύπαθο έργο που όπως αντιλαμβάνεται κάθε σώφρων άνθρωπος, δεν πρόκεται να προχωρήσει ποτέ.
Στις 29 Δεκεμβρίου εντελώς ξαφνικά, ερωτηθείς για την πορεία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, ο Περιφερειάρχης λέει για πρώτη φορά, στο περιθώριο της ανάγνωσης του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος, πως μπορεί να υπάρξει πιθανή Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την υλοποίηση του έργου. “Έχουμε και πρόταση από άλλη εταιρεία, η οποία θέλει να αναλάβει εξολοκλήρου το όλο έργο. Να το χρηματοδοτήσει και να παίρνει τα χρήματα από τα ενοίκια κτλ., έχουμε και τέτοιες προτάσεις” είπε επί λέξει ο κ. Καχριμάνης στη συγκεκριμένη δήλωση.
Την επομένη ακριβώς ημέρα, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, έσκασε η βόμβα της είδησης απένταξης του Πάρκου από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την οποία ο Περιφερειάρχης υποστήριζε αργότερα πως δε γνώριζε τίποτα για την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης. Μήπως τελικά γνώριζε και άρα δρομολογούσε εναλλακτικές, πριν τη δημοσιοποίηση της απόφασης απένταξης, αλλά κατά την αγαπημένη του συνήθεια, έκρυβε την αλήθεια; Ουδείς θα μάθει ποτέ…
Πάντως, από τα τελευταία επεισόδια της παλαβής αυτής ιστορίας, εμπνεύσεως του απίθανου Αλ. Καχριμάνη, δεν πρέπει να παραλείψουμε πως μέχρι πριν από 20 μέρες, διατείνονταν ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης θα επανεντάξει το Πάρκο στο Ταμείο Ανάκαμψης, επικαλούμενος δεσμεύσεις του αναπληρωτή Υπουργού Νίκου Παπαθανάση. Στη συζήτηση αυτή είχε εμπλακεί και η Υφυπουργός Μαρία Κεφάλα που έκανε συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό. Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, μοναδική ήταν η παράσταση του Περιφερειάρχη να παρουσιάζει τι θα περικοπεί από το αρχικό σχέδιο του Πάρκου – αύλειος χώρος, φωτοβολταϊκά κτλ. όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά – προκειμένου να μειωθεί κατά 10 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου και να μπορέσει να ξαναπροταθεί για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η συνέντευξη αυτή του Περιφερειάρχη είχε δοθεί μία μέρα μετά τη συνάντηση της Μ. Κεφάλα με τον Υπουργό Παπαθανάση…