“Πέτσινες” βεβαιώσεις με την υπογραφή Καχριμάνη, για ένταξη έργων οδικής ασφάλειας στο Ταμείο Ανάκαμψης κατήγγειλε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, η περιφερειακή σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Κων/να Ζέκα, δίνοντας συνέχεια στις καταγγελίες που ξεκίνησαν από το Γιώργο Ζάψα, την περασμένη εβδομάδα, για τον τρόπο που δρομολογεί μεγάλα έργα στην Ήπειρο, η διοίκηση Καχριμάνη.
Ο Περιφερειάρχης απαλλάσσει την Περιφέρεια Ηπείρου από την υποχρέωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για έργα που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, όταν είναι προϋπόθεση από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο η συγκεκριμένη υποχρέωση.
Με τον τρόπο αυτό έχουν προχωρήσει ήδη έργα δημοπρατημένα όπως ο κόμβος Επισκοπικού των 7 εκατ. ευρώ, και στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, υπήρξε συνέχεια με δύο ακόμα έργα: την «Κατασκευή διπλού κυκλικού κόμβου επί της παραλιακής οδού προς Μεσοπόταμο και Βαλανιδοράχη» του Δήμου Πάργας και με την «Διαμόρφωση κόμβου επί της παραλιακής οδού (Ε.Ο. Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα), στη θέση Λούτσα», επίσης του Δήμου Πάργας.
Τις αλχημείες της Περιφερειακής Αρχής επιχείρησε να δικαιολογήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, υποστηρίζοντας πως παρ’ ότι υπάρχει απαλλακτικό από τον Περιφερειάρχη (!) για να μη γίνει περιβαλλοντική αδειοδότηση, κατόπιν υπόδειξης της υπηρεσίας και αφού το έργο εντάχθηκε χρηματοδοτικά, έρχεται η Επιτροπή Περιβάλλοντος να εγκρίνει εκ των υστέρων τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για να διασφαλιστεί τάχα, η αρτιότητα των έργων. Αν έχουν δημοπρατηθεί τα έργα, δεν έχει καμία απολύτως σημασία, υποστήριξε η κ. Ζέκα και χαρακτήρισε την πράξη του Περιφερειάρχη “ψευδή βεβαίωση μετά χρήσης”, με σκοπιμότητα να μπουν τα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο κ. Γοργόλης υποστήριξε πως τα… κόλπα του Περιφερειάρχη δεν αφορούν την Επιτροπή (!), ενώ στα επιχειρήματα της περιφερειακής συμβούλου της αντιπολίτευσης ότι τα απαλλακτικά έπρεπε να υπογράφουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, κάποιοι από αυτούς κουνούσαν καταφατικά το κεφάλι τους, χωρίς προφανώς να πάρουν το λόγο…
Το αιολικό δεν πέρασε
Μια ακόμα προσπάθεια εν τω μεταξύ, της εταιρείας «ABO Wind AG- ABO WIND HELLAS A.E.» για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στο Περιστέρι του Δήμου Μετσόβου, προσέκρουσε στην αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.
Απουσία εκπροσώπων τόσο του Δήμου Μετσόβου όσο και της επενδύτριας εταιρείας, η Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά για το περιεχόμενο του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα «Α.Σ.Π.Η.Ε., ισχύος 36,4 MW , στη θέση «Περιστέρι», των Δ.Ε. Εγνατίας και Μετσόβου του Δήμου Μετσόβου.
Με δεδομένη την επαμφοτερίζουσα στάση της Περιφέρειας Ηπείρου στις αιτήσεις για έργα ΑΠΕ, στα οποία άλλοτε επικαλείται την υπηρεσία και άλλοτε αγνοεί επιδεικτικά τις τοπικές κοινωνίες, στην προκειμένη περίπτωση, για το έργο των ανεμογεννητριών στο Δήμο Μετσόβου, η Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας γνωμοδότησε αρνητικά.
Επικαλούμενος τη συγκεκριμένη εισήγηση, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για το Περιστέρι και τα Τζουμέρκα υπάρχει απαγόρευση τοποθέτησης τέτοιων εγκαταστάσεων, επίσης είπε πως οι κλίσεις του εδάφους είναι πάρα πολύ μεγάλες και επαπειλείται μεγάλη θνησιμότητα στα πουλιά της περιοχής. Τέλος, δεν έχει ξεκαθαριστεί από την επενδυτική δραστηριότητα η παραχώρηση των εκτάσεων.
Αρνητικά εννοείται, τοποθετήθηκαν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ο Άρης Σπέγγος από το “Κοινό των Ηπειρωτών” τόνισε πως η συγκεκριμένη επένδυση αποδεικνύει περίτραν “τι δεν είναι ΑΠΕ” γιατί προβλέπεται να κοπούν εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, άρα το έργο αυτόματα κατατάσσεται ως… μη ΑΠΕ.
Ο Χ. Λιούρης από την παράταξη “Ήπειρος Όλον” υποστήριξε πως αποτελεί πρόκληση η συγκεκριμένη επένδυση και πως δεν έχει κάποιο κοινωνικό αντίκτυπο το έργο από εταιρείες που διαχειρίζονται γενικά τις ΑΠΕ και τέλος, η Κων/να Ζέκα από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” αναφέρθηκε στο έγγραφο της εταιρείας που λέει ότι είναι νόμιμη και ότι βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία για τη συγκεκριμένη επένδυση. Η κ. Ζέκα κατηγόρησε τα κόμματα εξουσίας πως τόσα χρόνια δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξει η “περιβαλλοντοκτόνα” νομοθεσία και δεν άλλαξε κανείς το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ.