Ψήφισμα που ζητά από τον Υπουργό Περιβάλλοντος να ακυρώσει την άδεια εγκατάστασης της μονάδας των ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας και συγκεκριμένα στη θέση «Μαντήλα», υποστήριξε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, μετά από πρωτοβουλία της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» και του Περιφερειάρχη Ηπείρου.
Το θέμα που αναστατώνει τις τελευταίες ημέρες την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας ήταν αναμενόμενο ότι θα έρθει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η μείζων αντιπολίτευση είχε αποστείλει σχετική επιστολή προς το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου από το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου είχε συμφωνήσει με την πρόεδρο του σώματος, Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση να έρθει το θέμα προ ημερησίας διατάξεως, συμφωνία που αγνοούσε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Θωμάς Πιτούλης, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός, στρεφόμενος μάλιστα με επιθετικό ύφος, κατά της προέδρου του σώματος. Την ευθύνη της μη ενημέρωσης ανέλαβε ο Περιφερειάρχης, για να λήξει το επεισόδιο προσωρινά, μεταξύ των δύο στελεχών της Περιφερειακής Αρχής που δε φημίζονται για τις… άριστες προσωπικές σχέσεις τους…
Συμφώνησε με την ουσία του ψηφίσματος αλλά διαφώνησε με την ανάθεση της υπόθεσης στο δικηγορικό γραφείο της κ. Γ. Τατάγια η παράταξη “Ορίζοντες Ηπείρου”.
Η συζήτηση
Ο Περιφερειάρχης ανέγνωσε το σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο ζητείται πριν την προσφυγή που θα γίνει από μέρους των παραγωγών και της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να ακυρώσει την άδεια εγκατάστασης ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος. Ο κ. Καχριμάνης τόνισε χαρακτηριστικά πως η Περιφέρεια Ηπείρου θα προστατεύσει με κάθε πρόσφορο τρόπο την περιοχή και το παραγωγικό προϊόν των ιχθυοκαλλιεργειών και δευτερευόντως πως θα προσφύγει σε κάθε αρμόδιο οργανισμό, εθνικό και διεθνή, κάθε αρχή και δικαστήριο για να αποτρέψει την εγκατάσταση της μονάδας αποθήκευσης ασφαλτικών στη λωρίδα Σαγιάδας.
Στη συνεδρίαση είχε κληθεί και πήρε το λόγο, ο Παναγιώτης Πάντος, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) ΠΕ Θεσπρωτίας. Ο κ. Πάντος ζήτησε τη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, προβάλλοντας τα αιτήματα των ιχθυοκαλλιεργητών.
Ο Γιώργος Ζάψας από την παράταξη “Κοινό των Ηπειρωτών” χαρακτήρισε εγκληματική την απόφαση για την εγκατάσταση των ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας. Ζήτησε εξηγήσεις από τον Περιφερειάρχη γιατί δεν επιχειρήθηκε να αποτραπεί η υπηρεσιακή απόφαση με πολιτικό τρόπο ως τώρα. Αναγνώρισε ωστόσο ευθύνες και των προηγούμενων κυβερνήσεων όπως του ΣΥΡΙΖΑ που έδιναν παρατάσεις και δεν ακύρωσαν οριστικά την επένδυση – διαφωνώντας σε αυτό το σημείο με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριο Κάτση. “Εκείνοι δεν έδωσαν την τελική έγκριση, ετούτοι τη δώσανε, είναι μια πολυεπίπεδη απόφαση που πρέπει να πάρει Περιφερειακή Αρχή” σχολίασε ο κ. Ζάψας.
Ο Δημήτρης Δημητρίου επεσήμανε τον κίνδυνο ατυχήματος, θέμα και ψυχολογικό, όπως είπε αλλά και τη ζημιά που θα γίνει στο προϊόν των ψαριών. Ζήτησε να προστεθεί στο ψήφισμα μια παράγραφος πιο διεκδικητική καθώς δε μπορεί το ίδιο Υπουργείο να εγκρίνει την ΠΟΑΥ και τους περιβαλλοντικούς όρους Α1 για τη μονάδα αποθήκευσης.
Ο Γιώργος Πρέντζας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισε πως οι ανταγωνισμοί οδηγούν στην αναρχία και δε βρίσκονται εναλλακτικοί τόποι για μια επένδυση επιζήμια για τις ιχθυοκαλλιέργειες. “Να συμφωνήσουμε όχι ότι δεν πρέπει να γίνει αλλά ότι δεν θα γίνει” τόνισε.
Ο Ζώης Γαλατάς τόνισε πως η Σαγιάδα είναι θύμα διαδικασίας που έχει τραβήξει χρόνια και πως έχει ανοίξει η πόρτα σε αυτό που λένε κάποιοι όλα στους ιδιώτες. Κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να ξαναδεί τις αποφάσεις γιατί θα ξαναέρθουν και άλλες Σαγιάδες και πρότεινε κινητοποιήσεις διαφόρων μορφών και τρόπων, τόσο στη Θεσπρωτία όσο και στην Αθήνα, σε επίπεδο Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Νουτσόπουλος και Αναγνώστου συμφώνησαν με το ψήφισμα, ο τελευταίος αναρωτήθηκε για το πώς δόθηκε η άδεια.