“Ναι” στην προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ιωαννίνων στην Κοινότητα Μπάφρας για το διάστημα της δοκιμαστικής περιόδου των έξι μηνών, είπε το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, το απόγευμα της Δευτέρας, με τις μεγαλύτερες παρατάξεις του σώματος να ψηφίζουν υπέρ. Ωστόσο, δεν υπερψηφίστηκε η αρχική εισήγηση της δημοτικής αρχής που δε διευκρίνιζε ούτε τον αριθμό των εργαζομένων που θα διατεθούν ούτε τις ειδικότητες, αλλά πρόταση που περιλάμβάνε τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 3 της προγραμματικής σύμβασης, η οποία λέει ότι το προσωπικό θα διατεθεί από εποχικούς 8μηνητες και πως δεν θα διατεθεί κάνεις από το Τμήμα Καθαριοτητας του Δήμου Ιωαννιτών, κατόπιν πρότασης και της παράταξης “Ιωάννινα_2023”.
11 άτομα προσωπικό από οχταμηνίτες θα καλύψουν τις ανάγκες του ΣΜΑ, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος οικονομικών Φ. Βάββας. Αυτοί θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους για 6 μήνες, τους άλλους δύο μήνες θα εργαστούν στο Τμήμα Καθαριότητας. Όλα αυτά ειπώθηκαν μεν από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών αλλά στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής το μεσημέρι, δεν είχε αναφερθεί σε αυτές τις αποφάσεις.
Οι τρεις παρατάξεις της δημοτικής αρχής, καθώς και οι παρατάξεις “Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα” – πλην των Δ. Νάστου και Στ. Σίντου – και “Ιωάννινα_2023” ψήφισαν την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του ΣΜΑ Ιωαννίνων, ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ίσως ο τελευταίος από τους Δήμους της Ηπείρου που συναινεί στο πλάνο της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρελκυστική τακτική της δημοτικής αρχής Ελισάφ απέναντι στο ΦΟΔΣΑ και στο κεφάλαιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Η τακτική αυτή επικρίθηκε από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Θωμά Μπέγκα.
Η συζήτηση
Τους τόνους ανέβασε εξ αρχής η παρέμβαση της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων Κων/νας Ζέκα και το αίτημα που κατέθεσε η συγκεκριμένη για απόσυρση του θέματος, προτού απαιτήσει ο Δήμος Ιωαννιτών προσλήψεις, απορρίφθηκε σιωπηρά, αφού οι επικεφαλής των περισσότερων παρατάξεων τοποθετήθηκαν κανονικά.
Μια αναφορά της κ. Ζέκα, πριν την έναρξη της συζήτησης, προκάλεσε την αντίδραση του Θωμά Μπέγκα.
Η κ. Ζέκα θύμισε πως από το 2019 έχει ολοκληρωθεί το έργο του ΣΜΑ Ιωαννίνων, ο δε Σύλλογος Εργαζομένων ζητούσε από το Σεπτέμβριο του 2021 από τη δημοτική αρχή να εξασφαλίσει πόρους από τη θέση σε λειτουργία του ΣΜΑ. Τότε η δημοτική αρχή δεν ασχολιόταν με το θέμα, δεν είχε καν άποψη για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, αφού οι εκπρόσωποί της απείχαν από τις συνεδριάσεις του ΦΟΔΣΑ…
Η κ. Ζέκα κατήγγειλε την ασάφεια της εισήγησης της δημοτικής αρχής, δεν ξεκαθάριζε πόσο προσωπικό θα απαιτηθεί κτλ…. και ξεκαθάρισε πως προσωπικό δεν υπάρχει… 188 ρεπό οφείλονται μόνο στους οδηγούς της νυχτερινής βάρδιας του Δήμου Ιωαννιτών και ας έχει δοθεί η καθαριότητα σε ιδιώτη στις Δημοτικές Ενότητες και ας έχουμε Κοινωφελή Εργασία στην καθαριότητα.
Τόσο η κ. Ζέκα όσο και η Όλυ Τσουμάνη από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” θύμισαν πως τον Ιούνιο του 2022 ο αείμνηστος Μ. Ελισάφ είχε δηλώσει πλήρη αδυναμία να δώσει προσωπικό ο Δήμος για το ΣΜΑ… “Ερχόμαστε να ακούσουμε το σεβασμό της δημοτικής αρχής στον πρώην Δήμαρχο και αυτό αποδεικνύεται στην πρώτη συνεδρίαση…” σχολίασε. Κατηγόρησε επίσης τη δημοτική αρχή πως πληρώνει γραμμάτια, δήλωση που εξαγρίωσε το Δήμαρχο.
Υποστηρικτικά στην εισήγηση του Συλλόγου Εργαζομένων ήρθε ο Χρήστος Γρίβας, πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ. Το θέμα αυτό σηματοδοτεί χτύπημα στην καρδιά της δημόσιας υπηρεσίας, χτύπημα στην καρδιά της καθαριότητας, είπε χαρακτηριστικά.
Η αρχική τοποθέτηση του Δημάρχου Δ. Παπαγεωργίου που ζήτησε την ολοκλήρωση της συζήτησης και τη λήψη απόφασης, ήταν πως “άποψη της δημοτικής αρχής είναι ότι πρέπει να λειτουργήσει ο ΣΜΑ και το εργοστάσιο, άποψη της δημοτικής αρχής σαφέστατη είναι ότι ενδιαφερόμαστε το ίδιο και εμείς για τους εργαζόμενους και για τη λειτουργία του Δήμου συνολικά, έχουμε την ταπεινή άποψη ότι πρέπει να λειτουργήσει ο ΣΜΑ και μάλιστα από το διάλογο με τους εργαζόμενους προέκυψε ότι το άρθρο 3 της σύμβασης χρειάζεται επαναδιατύπωση, ως προς το ότι υποχρέωση του Δήμου δεν είναι να διαθέσει όσο προσωπικό απαιτείται αλλά ο Δήμος να συνδράμει με την παροχή προσωπικού που θα εξασφαλίσει με νόμιμες διαδικασίες, με το προσωπικό που μπορούμε να παρέχουμε”.
Εντυπωσιακή πραγματικά ήταν η στάση του αντιδημάρχου υποδομών Γιώργου Αρλέτου. Ο τελευταίος, ως μέλος του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, απαξίωσε και προσπάθησε επανειλημμένα να υποσκάψει το έργο και τη λειτουργία του Φορέα. Σήμερα ωστόσο, εμφανίστηκε να επικαλείται τις αποφάσεις του ΦΟΔΣΑ και παρ’ ότι σχεδόν μόνιμα απών από τις συνεδριάσεις του οργάνου, τα τελευταία δύο χρόνια, προσπάθησε να καπηλευτεί την ορθότητα πολλών αποφάσεων του ΔΣ! Επιβεβαίωσε ότι ο πρώην Δήμαρχος είχε αρνηθεί να παράσχει ο Δήμος προσωπικό για το ΣΜΑ (!) και υποστήριξε ότι την κύρια ευθύνη για το ΣΜΑ έχει ο ΦΟΔΣΑ, κάτι που δεν ισχύει. “Ενδεχομένως να μην έβλεπα τα πράγματα με τη σοβαρότητα που έπρεπε να τα δώ στο ΦΟΔΣΑ” είπε σε μια αποστροφή ειλικρίνειας ο κ. Αρλέτος…
Η στήριξη
Στήριξη στην έγκριση της προγραμματικής σύμβασης, με πολλές επιφυλάξεις, παρείχαν οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ο Θωμάς Μπέγκας υποστήριξε πως η δημοτική του αρχή ήταν η τελευταία που μόλις δόθηκε η δυνατότητα προχώρησε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα. “Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το δημόσια χαρακτήρα κάποιων υπηρεσιών του Δήμου, οφείλουμε να υπηρετήσουμε την ανάγκη του πολίτη για καθαριότητα και ναι μεν να διεκδικούμε προσλήψεις προσωπικού αλλά πρέπει να βλέπουμε και σήμερα την ανάγκη συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κάτι που δε μπορεί να το καταριόμαστε. Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων πρέπει να προχωρήσει και πρέπει να ολοκληρωθεί για το καλό των πολιτών και του περιβάλλοντος” σημείωσε ο κ. Μπέγκας. Στη συνέχεια τόνισε τον κίνδυνο οποιαδήποτε υποδομή χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ να απενταχθεί, αν δε λειτουργήσει άμεσα και στο σημείο αυτό απέδωσε λάθος χειρισμούς στη δημοτική αρχή που μέχρι πρότινος ένιπτε τας χείρας της στο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ για να φτάσουμε στο παρά πέντε ως ουραγός, να προχωράμε στην έγκριση της προγραμματικής σύμβασης για τη λειτουργία του ΣΜΑ Ιωαννίνωιν.
Ωστόσο κατέληξε λέγοντας πως “αν δε μπορούμε να διαθέσουμε προσωπικό να μην το κάνουμε αλλά μην το αφήνουμε για τελευταία στιγμή, γιατί ο πέλεκυς της απένταξης έργων είναι πάνω από το κεφάλι μας”.
Η Τατιάνα Καλογιάννη κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ξεκινώντας την τοποθέτησή της για καθυστερημένο ενδιαφέρον για το ΣΜΑ. “Δεν ενδιαφερθήκατε πότε θα λειτουργήσει, πως θα λειτουργήσει, από ποιον θα λειτουργήσει ο ΣΜΑ Ιωαννίνων. Δεν εκφέρατε καμία άποψη, ποτέ” είπε. Με οποιονδήποτε τρόπο τόνισε ωστόσο πως ο ΣΜΑ πρέπει να τεθεί σε λειτουργία.
Έθεσε ωστόσο και τους εξής προβληματισμούς: Η διάρκεια δοκιμαστικής λειτουργίας του ΣΜΑ ορίζεται σε 6 μήνες και παρατείνεται αυτοδίκαια σε άλλους 3 μήνες σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς. Θεωρώντας ότι το «επιτυχώς» σημαίνει ότι η δοκιμαστική λειτουργία ολοκληρώνεται όταν διενεργείται σε συνθήκες φόρτου τουλάχιστον 80% του τυπικού προσδοκώμενου κατά τη συνήθη λειτουργία του, όπως αναφέρεται στη διακήρυξη του 2016, αναρωτιέται κανείς: Ποιός θα πιστοποιήσει το 80% και με βάση ποιον φόρτο αναφοράς, αυτόν που αποτυπώθηκαν κατά την περίοδο COVID-19 ή εκείνων προ COVID-19; Τα κόστη που καλύπτονται αφορούν στα καύσιμα, τα λιπαντικά και τις φθορές των απορριμματοφόρων. Άλλες φθορές ή ζημιές που ενδεχομένως προκύψουν στον κύριο εξοπλισμό του ΣΜΑ (πρέσσες, χοάνες, γεφυροπλάστιγγα, κλπ) ποιός θα τις επωμιστεί; Τέλος, με το προσωπικό που θα διατεθεί από το τμήμα Καθαριότητας για τη δοκιμαστική λειτουργία του ΣΜΑ, δεν διακυβεύεται η εύρρυθμη λειτουργία του τμήματος; αναρωτήθηκε.
Οι εναλλακτικές λύσεις για τη λειτουργία του ΣΜΑ είναι δύο, κατέληξε: “είτε προσλαμβάνετε άμεσα νέο προσωπικό (εποχικό) με τις απαιτούμενες ειδικότητες, με ταυτόχρονο αίτημα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, είτε προχωράτε σε απευθείας ανάθεση σε εργολάβο για την εκτέλεση της υπηρεσίας αυτής”. Επελέγη το πρώτο.
Ο Λάζαρος Νάτσης από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να ανοίξει το κεφάλαιο “προσλήψεις” γενικά στους Δήμους της χώρας. Η λύση της ιδιωτικοποίησης έρχεται από την κυβέρνηση, σημείωσε.
Η Όλυ Τσουμάνη κατηγόρησε δημοτική αρχή και αντιπολίτευση πως είναι από κοινού δεσμευμένοι στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στόχος όλων είναι να περάσει επόμενα ο ΣΜΑ στα χέρια του ιδιώτη.
Νίκος Γκόντας και Άρης Μπαρτζώκας υποστήριξαν τη λειτουργία του ΣΜΑ, με τον δεύτερο να εκτιμά πως τα χέρια της δημοτικής αρχής είναι δεμένα.