Μια πρόταση που είχαν καταθέσει στη δημόσια κουβέντα οι “Ορίζοντες Ηπείρου” πριν από περίπου δυο χρόνια, με στόχο την προστασία των γεφυρών και την αποτροπή καταστροφών, όπως αυτές που συνέβησαν στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας το 2015 και κατά τον περασμένο χειμώνα, με δύο τουλάχιστον γέφυρες στο Περιστέρι του Δήμου Μετσόβου και στην Αρτοπούλα του Δήμου Δωδώνης, παίρνει το δρόμο της υλοποίησης με απόφαση της πολιτείας.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ζήτησε από τη Hellaston, την ένωση των εταιρειών που διαχειρίζονται τους μεγάλους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους, να καταρτίσει ένα μητρώο γεφυρών πάνω στο οποίο θα στηρίζεται η τακτική παρακολούθηση και συντήρηση των γεφυρών, τόσο των χρηστικών όσο και των μνημειακών. Ο λόγος εμπλοκής της Hellaston σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, περιλαμβάνονται οι περισσότερες ως προς το μήκος, χρηστικές γέφυρες της χώρας μας αλλά αυτές βέβαια, συντηρούνται κανονικά, βάσει των ισχυουσών συμβάσεων παραχώρησης με το ελληνικό κράτος
Στην παρουσίαση αυτής της σημαντικής απόφασης της ελληνικής πολιτείας, διεκδικώντας το μερίδιο της αποδοχής που έτυχε η πρόταση που κατέθεσε προ καιρού ο Δημήτρης Βασιλάκης, μέλος της ΠΕ των “Οριζόντων Ηπείρου” στην Άρτα, ήταν παρών ο κ. Σταύρος Σταυρής, μέχρι πρότινος, Γενικός Διευθυντής της ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ, της εταιρείας που διαχειρίζεται τη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του Δ.Σ. της Hellastron.
Ο επικεφαλής των “Οριζόντων Ηπείρου” κ. Σπύρος Ριζόπουλος και το μέλος της παράταξης Δ. Βασιλάκης αναφέρθηκαν στην αρχική πρόταση της παράταξης που έγινε σε χρόνο κατά τον οποίο υπήρχαν καταστροφές από τα φυσικά φαινόμενα στην Ήπειρο. Η σύσταση του μητρώου ήταν μια πρόταση που είχε συλλάβει ο κ. Βασιλάκης.
Το μητρώο
Ο κ. Σταύρος Σταυρής στη συνέχεια, ανέφερε πως με έγγραφό του το Υπουργείο Μεταφορών έχει ζητήσει από τη Hellastron ένα κανονισμό συντήρησης γεφυρών και να φτιαχτεί ένα μητρώο γεφυρών.
“Η Ήπειρος μπορεί να φημίζεται για πολλά και ένα από αυτά να είναι τα γεφύρια, όταν όμως κάτι δεν είναι καταγεγραμμένο είναι σα να μην υπάρχει” σημείωσε ο κ. Σταυρής τονίζοντας πως είναι επείγον να γίνει άμεσα ένα μητρώο σε κάθε Νομό της Ηπείρου, ώστε στη συνέχεια κάθε γέφυρα να πάρει ένα μοναδικό κωδικό αριθμό που θα περιγράφει τα χαρακτηριστικά της και την ταυτότητά της.
Αφού ολοκληρωθεί αυτή η πρώτη φάση, θα περάσουμε στη φάση που περιλαμβάνει τη συντήρηση των γεφυρών. Αυτό που έγινε στο γεφύρι της Πλάκας το 2015 δεν ήταν κάτι που νομοτελειακά έπρεπε να συμβεί, και δεν θα συνέβαινε αν το γεφύρι είχε συντηρηθεί, σημείωσε ο κ. Σταυρής, τονίζοντας πως τα λεγόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνονται όλο και πιο συχνά και η ένταση θα πολλαπλασιαστεί άρα κάτι πρέπει να κάνουμε…
Στο project του μητρώου γεφυρών που είναι πολύ σύνθετο, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό και ανάλογα με το είδος της συντήρησης θα αυξάνεται και ο απαιτούμενος βαθμός εμπειρίας του προσωπικού. Είναι ένα project που θα εμπλέξει τα Υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού, τις Περιφέρειες, τα Πολυτεχνεία, τεχνικά γραφεία και πολύ εργατικό προσωπικό.
Δυστυχώς στη χώρα δεν υπάρχει κουλτούρα συντήρησης όλων των υποδομών, τόνισε ο κ. Σταυρής, σημειώνοντας πως όπως και στην ιατρική, είναι πάρα πολύ οικονομικότερη η περιοδική και τακτική συντήρηση παρά η αποκατάσταση. Είμαστε ίσως η μόνη χώρα που δεν διαθέτει μητρώο και πλέον δεν μπορούμε να το διαπραγματευτούμε, πρέπει να το κάνουμε και να το κάνουμε άμεσα.
Ο κ. Σταυρής τέλος, ερωτηθείς σχετικά είπε πως οι χρηστικές γέφυρες στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της Hellastron συντηρούνται σωστά, πρόβλημα βλέπει ωστόσο στο δευτερεύον και επαρχιακό δίκτυο, όπως ακολούθως και στις μνημειακές γέφυρες, όπου δεν έχει γίνει ποτέ ολοκληρωμένη και συστηματική συντήρησή τους.