Έχετε σταλεί σε καραντίνα για 10 ημέρες» γράφει ένα SMS που λαμβάνουν πολίτες στο κινητό τους, το οποίο συνοδεύει ένα λινκ με «πληροφορίες». Πρόκειται για τη νέα μέθοδο απάτης που χρησιμοποιούν κάποιοι για υποκλέψουν ευαίσθητα δεδομένα.
Αν κάποιος πατήσει αυτό το ενεργό λινκ και μεταφερθεί είτε στο κακόβουλο λογισμικό είτε στην επικίνδυνη ιστοσελίδα, οι χάκερ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, ακόμη και σε κωδικούς web banking, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, πολλοί πολίτες πάτησαν το λινκ και έχουν καταγγείλει ότι δέχονται απειλές τόσο στο λογισμικό τους στο κινητό τους τηλέφωνο όσο και σε κάποιες ιστοσελίδες με τους κωδικούς τους.
Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για το SMS – απάτη
Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σημείωσαν σχετικά πως υπάρχει μια συνολική έρευνα για όλες τις ηλεκτρονικές απάτες που έχουμε δει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία είναι σε εξέλιξη.
Στους πολίτες συνίσταται όσοι λαμβάνουν το συγκεκριμένο SMS να μην ανοίγουν σε καμία περίπτωση το λινκ και να σβήνουν αμέσως το μήνυμα.