Η ομιλία του Ρώσου προέδρου στην Κόκκινη Πλατεία δεν περιλάμβανε καμία νέα σημαντική ανακοίνωση, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε απλώς να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, περιγράφοντάς την, όπως και στο παρελθόν, ως ένα αναγκαίο και έγκαιρο μέτρο, τη «μοναδική σωστή απόφαση που μπορούσαμε να λάβουμε».
Μιλώντας ενώπιον άνω των 10.000 Ρώσων στρατιωτών ο Πούτιν επανέλαβε τα επιχειρήματα για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» υποστγηρίζοντας ότι η Ρωσία δεν είχε καμία άλλη επιλογή καθώς η Δύση σχεδίαζε επίθεση και στην Κριμαία. «Η Ρωσία έδωσε μια προληπτική απάντηση στην επιθετικότητα», είπε.
Διεθνή ΜΜΕ σημειώνουν ότι ο Πούτιν δεν κήρυξε γενική κινητοποίηση ούτε κήρυξε επίσημα τον πόλοεμο στην Ουκρανία, δύο σενάρια που σύμφωνα με ειδικούς θα συνιστούσαν περαιτέρω κλιμάκωση. Επίσης υπογραμμίζουν ότι από την ομιλία του Ρώσου προέδρου απουσίαζαν απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων, καθώς εντείνονταν το τελευταίο διάστημα οι ανησυχίες στη Δύση για τη ρητορική του Κρεμλίνου, που σηματοδοτούσε ότι σκεφτόταν το ενδεχόμενο να καταφύγει σε τακτικά πυρηνικά όπλα.
Όμως, όπως τονίζουν, δεν υπήρξαν και ενδείξεις ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση του Πολέμου. «Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που αναφέρθηκε στα πεδία των μαχών… στο Ντονμπάς, παρά στο σύνολο της Ουκρανίας», σχολίασε ο δημοσιογράφος του CNN, Νικ Ρόμπερτσον, σημειώνοντας ότι «ελάχιστα» υπήρχαν στην ομιλία του Πούτιν για τα σχέδια της Ρωσίας για τα μελλοντικά βήματά της στην Ουκρανία. Ορισμένοι παρατηρητές προέβλεπαν νωρίτερα ότι ο Πούτιν ίσως επιζητούσε τερματισμό των εχθροπραξιών ανακηρύσσοντας τη νίκη των δυνάμεών του στο Ντονμπάς. Αντίθετα, όπως αναμενόταν, ο Πούτιν προσπάθησε να παρουσιάσει την εισβολή στην Ουκρανία ως συνέχεια του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» κατά του Ναζισμού.
Για την ειδικό σε στρατιωτικά θέματα που αφορούν στη Ρωσία, Καταρίνα Ζισκ, δεν αιφνιδίασε το γεγονός ότι ο Πούτιν συνέδεσε τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, «πλέκοντας το εγκώμιο του σοβιετικού παρελθόντος και εκμεταλλευόμενος τη σοβιετική νοσταλγία που είναι διαδεδομένη στη Ρωσία και τροφοδοτείται από τις ρωσικές Αρχές», όπως είπε στο BBC. Η αναλύτρια σημείωσε ότι ο Πούτιν επανέλαβε τις γνωστές ψευδείς αιτιάσεις κατά του ΝΑΤΟ ότι σχεδίαζε πυρηνικό χτύπηα και μίλησε για τη μάχη κατά των «επινοημένων Ουκρανών ναζί».
Πρόκειται, λέει, για ένα μέρος του σχεδίου του Πούτιν να παρουσιάσει τη χώρα του ως πολιορκούμενο οχυρό και να πε4ίσει ότι οι αποτυχίες στη Ρωσία μετά τη δεκαετία του 1990 οφείλονται στον υπονομευτικό ρόλο της Δύσης. «Βάζει τη Ρωσία στο ρόλο του θύματος», σημειώνει. «Κι αυτό το κάνει και για να δικαιολογήσει και να δώσει κάποια λογική γι’ αυτόν τον πόλεμο». Η ίδια, πάντως, εξεπλάγη που ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε σε φιλοδυτικούς «προδότες» στη Ρωσία και δεν αναζήτησε αποδιοπομπαίους τράγους σε όσους αμφισβητούν τη λογική του πολέμου. Σημειωτέον, είπε, ότι ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία είναι σε πόλεμο όχι μόνον με την Ουκρανία, αλλά και το ΝΑΤΟ.
Πηγή iefimerida.gr